Ernæringstest av sjokolademelk: Stor forskjell på vinneren og taperne

Melk og meieriprodukter er kilde til viktige næringsstoffer. Men hva med sjokolademelk – hvor sunt er egentlig det?

UTVALGET: Seks av disse får terningkast tre, mens én får toppscore.  Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Det enkleste svaret på dette er at vanlig melk er sunnere enn sjokolademelk.

Men så er det ikke fullt så enkelt. For noen sjokolademelktyper er faktisk et helt greit alternativ til melk, i hvert fall hvis du velger en av dem som har fått terningkast fire eller høyere i denne testen.

Størrelsen teller

Velger du en av testens vinnere, får du altså ikke i deg så mye mer sukker enn du gjør når du drikker vanlig melk.

Velger du for eksempel testens vinner, får du en sjokolademelk som inneholder minimalt med sukker og 50 prosent mer protein og kalsium enn annen melk. Denne sjokolademelken kan altså godt drikkes istedenfor vanlig melk. Ulempen er selvfølgelig at den er endel dyrere enn vanlig melk.

Også de som har fått terningkast fire, er et greit alternativ til melk for deg som ikke er så glad i vanlig melk. I hvert fall hvis du har et ellers sunt og variert kosthold og ikke forsøker å gå ned i vekt.

Drikker du eller barna dine sjokolademelk ofte, kan det være lurt å velge den typen som inneholder minst sukker, fett og kalorier.

Det er også lurt å se litt på størrelsen. Når du først har en sjokolademelk, drikker du gjerne opp hele. Da blir det ofte litt mye sukker og kalorier hvis du velger de største typene.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Sjokolademelk etter treningen

Etter en treningsøkt trenger du både protein og karbohydrater. Sjokolademelk inneholder like mye protein som vanlig melk og har dessuten mer karbohydrater enn melk i form av sukker.

Forskning viser at sjokolademelk både kan erstatte væsketap og restituere slitne muskler etter trening, sannsynligvis på grunn av innholdet av natrium og kalium. Sjokolademelk og annen melk inneholder dessuten en fin blanding av karbohydrater og proteiner av svært god kvalitet.

Etter en skikkelig treningsøkt der det er lenge til neste måltid, kan du altså gjerne drikke en sjokolademelk.

Det er viktig å være klar over at du i slike tilfeller godt kan velge sjokolademelk som ikke nødvendigvis kommer best ut i denne testen. Etter en treningsøkt kan sjokolademelken nemlig godt inneholde mer karbohydrater/sukker, enn hva du bør tillate deg ellers.

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av sjokolademelk har vi sett på innhold av kalorier, protein, mettet fett, sukker og kalsium pr. 100 g med sjokolademelk. Mengden protein og kalsium trekker opp, mens mengden sukker, mettet fett og kalorier trekker ned.

I testen er produktene rangert fra terningkast tre til seks. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den sunneste får terningkast seks og den minst sunne terningkast tre. Et produkt som får terningkast tre i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast tre, er direkte dårlig eller usunt – bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningene til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige norske butikker.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene der vi ser at dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert – vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Smak er ikke en faktor i testen.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Hele testen finner du hos bramat.no.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

På forsiden nå