Forbrukerrådet: Disse barnejakkene inneholder skadelige stoffer

Én av jakkene burde ikke vært i salg, mener direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland.

TEST: Kun én av disse barnejakkene får smilefjes i Forbrukerrådets test.  Foto: Forbrukerrådet

Saken oppdateres.

Forbrukerrådet har i en ny test satt barnejakker under lupen. Mer konkret har de sett etter PFAS, som er en del av en stor gruppe organiske, fluorholdige forbindelser.

Åtte av ni barnejakker får ikke godkjent av Forbrukerrådet i ny test. Årsak: De inneholder fluorstoffer.

Én barnejakke - fra Stormberg - blir dessuten meldt inn til Miljødirektoratet for ulovlig høyt nivå av fluorinnhold.

Tre andre barnejakker er meldt inn til Forbrukerombudet for villedende markedsføring da de reklamerer med at de er fluorfrie.

Se hele oversikten her:

Forbrukerrådet melder barnejakke for ulovlig innhold av giftstoffer

OM TESTEN

Alle jakkene er kjøpt i butikker i Oslo i løpet av april 2017.

Utvalget av jakker er innenfor en sammenlignbar kategori av vanntette ytterjakker til barn.

Testen er utført av ALS Global på vegne av Forbrukerrådet.

Jakkene er testet for pr.- og polyfluorerte forbindelser (PFAS).

Forbrukerrådet har ikke testet jakkene for funksjonsevne (vann- og vindtetthet) og pusteevne.

Dette er vurdert:

  • Hvorvidt produktenes inneholdt regulerte stoffer
  • Antall regulerte stoffer som ble funnet
  • Funnet mengde regulerte stoffer målt mot grenseverdiene
  • Totalmengde regulerte stoffer
  • Hvorvidt markedsføringen villeder om innhold av regulerte stoffer

Kategoriene

Produktene fikk grønt smilefjes dersom det ikke ble gjort målbare funn av fluorstoffer.

Produktene får rødt surfjes, dersom to av disse kriteriene er oppfylt:

  • produktet inneholder regulerte fluorstoffer over tillatt grenseverdi
  • samlet mengde regulerte fluorstoffer overskrider 10 mikrogram/m²
  • produktet inneholder fem eller flere fluorstoffer

Dersom de hverken får rødt eller grønt fjes, får de gult.

Kilde: Forbrukerrådet

Direktør Randi Flesland er skuffet over resultatet:

– Det jeg spesielt reagerer på, er at tre jakker i denne testen markedsføres med at de ikke har disse stoffene i seg, men så har de det likevel. Det er å føre forbrukerne bak lyset.

UNØDVENDIG: – Vi mener regelverket er for slapt og at en strengere regulering må komme fortere når det gjelder fluorstoffer. Når dette er stoffer som vi vet er skadelige, mener vi det er unødvendig å bruke dem. Man må kunne bruke stoffer som ikke står på skadelisten, det er vårt utgangspunkt, sier direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland.  Foto: CW Foto

– Skuffet

Fra 2014 ble grensene for mengden fluor som er tillatt å bruke redusert. Tekstiler som er produsert før 2014 kan selges frem til 2018.

Flesland er aller mest skuffet over jakken fra Stormberg som viste seg å ha ulovlige mengder skadelige stoffer og dermed er forbudt å produsere etter dagens regelverk. Jakken er meldt til Miljødirektoratet.

– I den fant vi ulovlige mengder skadelige stoffer. Dersom de ikke kan bevise at jakken er produsert for over tre år siden, er det også forbudt å selge den, sier Flesland som mener jakken uansett ikke burde være i salg.

DÅRLIG RESULTAT: Disse tre jakkene fra Bergans, Helly Hansen og Stormberg får surfjes i Forbrukerrådets test.  Foto: Halvor Solhjem Njerve / Forbrukerrådet

Stormberg: – Vi er overrasket

Kommunikasjonssjef i Stormberg, Petter N. Toldnæs, er overrasket over resultatet og svarer slik på kritikken:

– Stormberg tar helse og sikkerhet på største alvor, og derfor tester vi våre produksjoner ved anerkjente og uavhengige laboratorier. Denne jakken er testet i ulike produksjoner tre år på rad, og alle årene har den kommet godt ut i test. Vi er derfor overrasket over at akkurat den jakken Forbrukerrådet testet viste seg å ikke tilfredsstille våre strenge krav til produksjon.

Toldnæs påpeker at Stormberg har jobbet med å bli fluorfrie i flere år og mener selskapet er godt i gang med dette arbeidet.

– Vi har bedt Forbrukerrådet sende over deres laboratorietest og identifikasjonsnummer på jakken, slik at vi kan avdekke hva som har skjedd i dette tilfellet. Testene som er utført ved hver produksjon viser at jakkene både er langt innenfor myndighetenes krav, og tilfredsstiller Stormbergs strenge krav til kjemikaliebruk.

  • Også tidligere har Forbrukerrådet sjekket fluornivået i barneklær:

Forbrukerrådet ber klesprodusenter styre helt unna fluor til barn

OVERRASKET: Petter N. Toldnæs i Stormberg sier selskapet i flere år har jobbet med å bli fluorfrie.   Foto: Privat

Miljødirektoratet er bekymret

Fluorstoffer har vært brukt i en rekke ulike hverdagsprodukter siden 50-tallet. Stoffet, som virker vann- og smussavstøtende, finnes blant annet i tekstiler, sko, impregneringer, skismøring, stekepanner og matemballasje.

Miljødirektoratet er bekymret for den totale belastningen på miljøet fra alle produktene som inneholder slike stoffer.

– Fluorforbindelsene er blant de aller mest stabile miljøgiftene vi kjenner til, og slike stoffer som ikke brytes ned i miljøet er vi opptatt av å regulere. Vi vet at flere av fluorforbindelsene kan ha negative effekter i mennesker og dyr, og for eksempel gi fosterskader, kreft eller stoffskiftesykdommer. Mennesker kan få i seg stoffene for eksempel via fisken vi spiser, sier seksjonsleder, Heidi Morka.

OM FLUORSTOFFER

Fluorstoffer skilles ut fra klærne ved vask, og havner i kloakken. Det fordamper deretter opp i atmosfæren, og ramler ned med nedbøren hvor som helst på jorden.

PFAS-er er derfor funnet i blant annet fisk, fugl, sel, hval, mennesker, reinsdyr og isbjørn – for å nevne noe.

Konsentrasjonen av stoffene øker jo høyere opp i næringskjeden man kommer.

Det er svært lite nedbrytbart, og forblir i økosystemet i århundrer.

Kilde: Forbrukerrådet

IKKE FARLIG: – Det ikke farlig å gå med jakkene. Utslipp til miljøet skjer når jakkene vaskes og når de blir avfall. Det viktigste er at produksjonen av klær med fluorstoffene nå stanses, slik at vi unngår at stoffene slipper ut i miljøet, sier Heidi Morka i Miljødirektoratet.   Foto: Miljødirektoratet

– Fluor er ikke nødvendig

Både Flesland og Morka er enige om at det ikke er nødvendig å bruke fluor for å lage klær av høy kvalitet. Miljødirektoratet har hatt fluorforbindelser på sin nasjonale prioritetsliste i mange år og krever at industrien går over til alternativer som er mindre skadelige.

– I Norge er PFOA forbudt å bruke i klær og andre forbrukerprodukter, og Miljødirektoratet har vært en av initiativtagerne til forbud mot PFOA som nå innføres i EU. Vi og andre lands myndigheter jobber med å få forbudt flere fluorforbindelser, sier Morka.

Hun får støtte av Flesland:

– Én jakke i testen viste seg å ikke inneholde fluorholdige stoffer, så det viser at det er mulig å produsere jakker uten giftstoffer. Vår oppfordring til produsentene er derfor at selv om de har lov til å bruke en viss mengde av disse stoffene, bør de helst ikke gjøre det. Vi vil ha det helt bort.

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.

På forsiden nå