Forbrukerrådet slakter pensjonskalkulatorene

Forbrukerrådet advarer mot å stole på at pensjonskalkulatorene gir svar på hva du kan få i pensjon. Til det er disse nettbaserte verktøyene for upresise.

FORVENTER RIKTIG SVAR: - Når banken presenterer oss for en pensjonskalkulator, forventer vi fort at det er et verktøy for å regne ut hvilken pensjon vi kan vente oss, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet. Testen de har utført viser at dette ikke alltid er tilfellet.  Foto: Illustrasjonsfoto Sara Johannessen NTB/ Scanpix

Saken oppdateres.

Forbrukerrådet har testet 17 ulike pensjonskalkulatorer. De får svært ulike svar på de 10 profilene som ble matet inn.

Størst ulikhet kom for en mann på 36 år som tjener 450.000 kroner, der forskjellen mellom laveste anslag (254.000 kroner i pensjon) og høyeste anslag (411.000 kroner i pensjon) er på hele 62 prosent.

— Disse store variasjonene gjør pensjonskalkulatorene til uegnede verktøy for forbrukere som vil finne ut hvilken pensjon de får, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

For fem av de ti personprofilene som bletesteti 17 ulike pensjonskalkulatorer, var forskjellen mellom laveste og høyeste pensjonsberegning på mer enn 50 prosent. Bare en profil – kvinne 50 år med 800.000 i lønn – hadde en variasjon på under 10 prosent i svarene.

Fjerner sin kalkulator

Aftenposten, som har en av de testede kalkulatorene, kommer til å fjerne sin kalkulator fra nettet.

— Vi ser at vi dessverre ikke har ressurser til å vedlikeholde og oppdatere kalkulatoren i stor nok grad. Dermed får ikke brukerne god nok informasjon, og da er det riktige å fjerne den, sier Peter Markovski, redaksjonssjef i Aftenposten.

Storebrand endrer også

Etter Forbrukerrådet kom med sin rapport, har også Storebrand tatt affære. Nå merker de sin åpne pensjonskalkulator med «forenklet».

— Vier enige at de åpne pensjonskalkulatorene er for omtrentlige og for grovmasket, siden de i liten grad tar hensyn til reelle opptjente rettigheter. De hører historien til. Vilinker alle kunder videre til vår innloggede løsning, sier kommunikasjonssjef Bjørn Erik Sættem i en pressemelding.

Anbefaler Navs kalkulator

— Flere av dem fungerer imidlertid bra som pedagogisk verktøy for å se hvordan pensjonen påvirkes av pensjonsalder, sparing og avkastning. Spørsmålet vi sitter igjen med er om disse verktøyene fortjener å bli omtalt som kalkulatorer, når deres primære verdi er å bevisstgjøre brukerne om pensjon , skriver Forbrukerrådet på sine hjemmesider.

Sjekk Forbrukerrådets omfattende undersøkelse her

Rådet anbefaler forbrukerne om å heller bruke Navs pensjonssider, og den ikke-kommersielle portalen minpensjon.noder du både har lenker til pensjonskalkulatoren tilNavog kan hente inn data om private pensjonsordninger fraNorsk Pensjon.

– De har alle inntektsopplysninger, pensjonspoeng og pensjonstall. De vet hvor lenge vi har arbeidet og hvor gamle vi er. De kjenner samordningsregler og har kontroll med overgangsordninger. Nærmere fasit er det ikke mulig å komme før du har pensjonen i banken – utbetalt av, nettopp Nav, heter der i rapporten fra Forbrukerrådet.

Kunne du gjort det samme?

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.

(©NTB)

Fakta om Forbrukerrådets test av pensjonskalkulatorer

En rekke banker og finansinstitusjoner tilby nettbaserte verktøy – pensjonskalkulatorer – for å beregne pensjon.Forbrukerrådet har testet 17 åpne løsninger som ikke krever innlogging. Testen er utført ved å taste inn opplysninger for 10 ulike personprofiler.Svarene man får fra pensjonskalkulatorene er så sprikende at Forbrukerrådet fraråder forbrukerne å benytte disse kalkulatorene til å beregne pensjon.Det beste verktøyet er NAVs pensjonskalkulator, konkluderer Forbrukerrådet. (©NTB)

Disse ble testet

Forbrukerrådet har sammenlignet 17 pensjonskalkulatorer på internett. Disse er hentet fra nettsidene til:

NAV (som benchmark)

Aftenposten

Danske Bank

Eidsberg Sparebank (Eika)

Forvaltningshuset

Gjensidige

Handelsbanken

Nordea

Odinfondene

Skagenfondene

SkandiaBanken

Sparebank1 Nord-Norge (Spb1)

Sparebanken Sogn & Fjordane (Uavh)

Sparebanken Sør (Uavh)

Sparebanken Vest (SpbVest)

Spareskillingsbanken (Uavh)

Storebrand 2 (Uten innlogg)

På forsiden nå