Har barnet hatt en uhyggelig opplevelse under vann? Da bør du følge nøye med

Sekundær drukning er sjelden, men det er viktig å kjenne symptomene.

VIL IKKE SKREMME UNØDIG: Mats Melbye, fagkoordinator i Norges Livredningsselskap understreker at sekundær drukning er relativt sjelden. Han vil ikke skremme folk unødvendig, men at det i gitte situasjoner er viktig å følge med.  Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Mange har opplevd å svelge litt sjøvann under lek i vannet. Hvis barnet har vært ukontrollert under vann, men får hostet opp vannet etterpå, kan hendelsen virke uproblematisk. Likevel bør du følge med.

Har det kommet vann i lungene kan det føre til komplikasjoner flere timer etter hendelsen, også kjent som sekundær drukning.

Hvert år dukker det opp skrekkhistorier og nyheter om sekundær drukning, men hva er det egentlig?

Så langt i år har 57 mennesker druknet i Norge, ifølge fersk statistikk fra Norsk Folkehjelp. På samme tid i fjor hadde 66 mennesker mistet livet i drukning.

Men det kan være mørketall, mener eksperter, dette fordi skadene etter drukning kan komme flere timer etterpå.

Kvalm, uvel og hodepine etter strandturen?

— Det første man må gjøre, er å få med seg om barna har vært ukontrollert under vann. Har man sett det, bør man følge med om barnet blir uvel, slapp, får hodepine, kvalme, eller viser andre tegn på at «noe»ikke er slik det pleier å være, forteller Mats Melbye, fagkoordinator i Norges Livredningsselskap.

Dersom noen av disse symptomene følger etter en slik episode bør man oppsøke legehjelp. Melbye forklarer at vann i lungene får man ikke ut igjen på egenhånd.

Ikke god nok oksygentransport

Får man saltvann i lungene, er saltprosenten høyere enn i kroppen, og det går væske fra kroppen til lungene for å balansere dette. Hvis man har fått ferskvann i lungene, er prosessen motsatt. Da går vannet inn i blodbanen, forklarer han.

— Resultatet er det samme. Man får ikke god nok oksygentransport, sier Melbye.

Les også:

Sjelden

Sekundær drukning kan skje både unge og gamle, men mens voksne vil reagere på symptomene, er barn avhengige av at foreldrene ser det.

— Og det kan jo være vanskelig. De fleste er jo slitne etter å ha vært ute og lekt, sier han.

Melbye understreker at sekundær drukning er relativt sjelden. Han vil ikke skremme folk unødvendig, men at det i gitte situasjoner er viktig å følge med.

Drukner ikke

Leder for Akuttklinikken ved Oslo Universitetssykehus, Øyvind Skraastad, forklarer at når man snakker om drukning, er det hjerneskaden på grunn av oksygenmangel man dør av.

— Dersombarnet trekker vann ned i luftveiene, vil man ivarierende grad får skadepå lungene.Noen gangerer disse skadenesmå og forbigående. Ialvorlige tilfeller må pasientene behandles medpustemaskin på intensivavdeling. Det er hjerneskaden på grunn avoksygenmangel somgjør atbarn dør av drukning, sier han.

Les også:

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.

På forsiden nå