Hvem har satt opp dette skiltet om «flyndre»-forbud?

Sportsklubb mistenker at en konkurrerende klubb har vært ute med en aprilsnarr.

UTRYDNINGSTRUET?: Dette skiltet er et mysterium. Sportsklubben Trygg/Lade I Trondheim aner ikke hvem som har hengt opp skiltet, og mistenker konkurrerende klubb som ville ha seg en latter på deres bekostning.   Foto: Ramon Keko

Saken oppdateres.

Å kaste flyndre eller fiskesprett er en av de store gleder her i livet, men i Ringvebukta i Trondheim har det kommet opp en plakat som sier at det er forbudt å kaste flate steiner i vannet, skriver Adressa.

Måtte spørre kona

Det var lørdag at Ramon Keko var på en gåtur langs Ladestien, og han ble oppmerksom på en plakat som hang på en vegg.

— Jeg synes jo det var spesielt at noen ville beskytte de flate steinene, sier mannen, som opprinnelig er fra Canada.

Gjett hvilke navn det er snakk om. Han har bodd i Trondheim i tre år, men hadde aldri hørt om ordet «flyndre» før. Men kona fikk raskt forklart det trønderske begrepet.

— Da skjønte jeg at jeg hadde sett en god del folk kaste flyndre på tidligere gåturer langs Ladestien. Men jeg trodde steinene ville komme tilbake til stranda igjen ved hjelp av bølgene, sier han.

Å kaste flyndre

Kalles også å slå smutt, smutte stein, flindre, flintre, slå munk, munke, fiskesprett, fiske og skjene.Man kaster en liten, flat stein bortover en vannflate slik at den gjør flere hopp.Hoppene sees som ringer på vannoverflaten.Verdensrekorden skal være 51 hopp med ett steinkast. Kastet ble videofilmet av en amerikaner i 2007 og er godkjent av redaksjonen bak Guinness rekordbok.Kilde: Wikipedia

Skrev dikt

Keko er opptatt av å beskytte naturmangfoldet, og mener det er viktig med tiltak som hindrer at noe forsvinner.

— Men denne plakaten overrasket meg, fordi jeg har aldri hørt noen snakke om å beskytte steiner før, sier han. Enden på visa ble at han skrev et dikt om disse utrydningstruede steinene.

Plakaten har logoen til Sportsklubben Trygg/Lade på begge sider av teksten. Men leder Jan Frode Saasen i Sportsklubben Trygg/Lade ble tatt fullstendig på senga da han fikk se plakaten.

— Haha, dette har jeg ikke hørt noe om. Det har ikke resten av styret heller, sier han innimellom latterkulene.

- Må være aprilsnarr

Han forteller at det er flere i styret som allerede har hengt opp plakaten på skrivebordet sitt.

— Dette er fantastisk og morsomt. Jeg går ut fra at dette er en slags 1. april-spøk? Hvis det ikke er det, så er det litt dumt at noen har brukt logoen vår. Kanskje det er en konkurrerende klubb? Er det Ranheim, Strindheim eller Trond som står bak, spør Saasen.

Han ber personer som vet noe om «flyndre-forbudet» om å ta kontakt slik at plakatmysteriet kan få en løsning.

Er dette den frekkeste aprilsnarren?

Flyndrer «fødes» hele tiden

Geolog Guri Ganerød ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) befinner seg bare et flyndrekast unna Ladestien.

— Hehe, jeg vet ikke om jeg er rette person til å svare på dette, men flate steiner er ikke utrydningstruet, sier hun.

Hun forteller at Trondheimsfjorden og også Ringvebukta blant annet består av en bergart som heter grønnstein. Denne bergarten sprekker opp og det blir dannet «skiver».

— Bølgene tar tak i steinene og gjør dem runde. Denne prosessen, som på fagspråket kalles erosjon, vil jo aldri ta slutt. Den er evigvarende, fastslår hun.

Har bygdebarna det best? Er det bedre å vokse opp på landet enn midt i byen?

Kommer i retur

Dermed vil naturen alltid produsere nye flyndresteiner i strandsonen.

— Men det tar selvfølgelig litt tid, sier hun.

- Kan det gå tomt for flyndresteiner?

— Akkurat på denne stranda så kan det bli tomt for perfekte flyndresteiner før neste vinterstorm fyller på lageret, forklarer Ganerød.

Tolv tips til reiser i vårt eget land.

Hun råder folk som er glad i å kaste flyndre å dra ned til Ladestien etter en høststorm eller vinterstorm. Da kan det hende at flyndresteinene som ble kastet på vannet har blitt slengt opp på stranda igjen.

— Disse steinene er sikkert litt mindre enn de var da de ble kastet ut, fordi de har fått juling av bølgene, men de er sikkert brukbare. Også vil det alltid komme nye, runde steiner. Man må bare vente og se etter noen stormer, sier hun.

Fiskesprett er en fin vårsyssel - her er flere:

På forsiden nå