Hvordan få russen helskinnet gjennom feiringen?

Her er russemødrenes råd.

Ullundertøy og edru foreldre er blant rådene Kari Åsta Trusrud og Hanne Trømborg gir andre russeforeldre.  Foto: Monica Strømdahl

Saken oppdateres.

Sørg for å ha mat tilgjengelig, legg vannflasker i russebagen og kle opp ungdommen med tynn ull innenfor den røde eller blå dressen!

Aftenposten har snakket med syv mødre som har hatt tilsammen 14 russ. At tiden vi nå går inn i er en prøvelse for foreldrene, er de alle enige om. Men de mener også at det er mye foreldrene kan bidra med for å få sønn eller datter helskinnet gjennom ukene festen varer.

1. Kjøp inn billige vannflasker i kassevis og send det med bussen på rullekvelder. Veldig populært hos alle – alkohol ordnet de selv.

2. Putt vannflasker og smurte knekkebrød i sekken hver gang russen er hjemom.

3. Omsorg – pass på at sengen var oppredd, sånn at det bare er å stupe i seng.

4. Sørg for ullundertøy! Det finnes mye lekkert i tynn og kløfri ull, det kan kanskje hindre forkjølelse og blærekatarr. Kjøp ullsåler også!

5. Fyll alle lommer på russedressen med ørepropper . Skadet hørsel kan ikke repareres.

6. Tør å ta samtalen om bruk av kondom – og at det er dumt å ha sex i fylla.

7. Vær edru og klar til å rykke ut hvis russen av en eller annen grunn gjerne vil hjem. Årsakene kan være så mange, men mye alkohol er ofte en medvirkende årsak.

8. Snakk med russen på forhånd om å ta vare på hverandre. Jenter bør ikke gå alene på do i skogen på for eksempel Tryvann.

9. Sørg for at fulle venner kommer trygt hjem .

10. Kjøp inn masse mat, som de lett kan forsyne seg med . Det er populært med noe som smaker, og kan spises kaldt, for eksempel lasagne. Ikke sats på frossenpizza som må stekes – da kan du risikere å våkne av brannvarsleren!

11. Støtt dem på at dette er gøy!

Les også:

Kan dere ikke flekse litt mindre muskler og kjønnsorgan, og ta vare på dem rundt dere i stedet?

Russegutter tilbyr nye billetter til de som føler seg krenket

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst

Og her er 10 råd fra Folkehelseinstituttet

Bruk kondom og ha det alltid med. Tenk over eventuelle situasjoner på forhånd. Det forebygger uønsket graviditet og å bli smittet av seksuelt overførbare infeksjoner. Hvis du har hatt ubeskyttet sex, kontakt lege. Sjekk deg for kjønnssykdommer ved hvert partnerskifte hvis du har hatt ubeskyttet sex.Hvis du er redd for graviditet, bør du kontakte apoteket og få fatt i angrepille.Hold deg under farlig promille.Drikk øl fremfor brennevin. Det er lettere å drikke for mye med brennevin.Jenter tåler mindre enn guttene, selv om de veier det samme. Det fører til høyere promille.Ikke drikk alkohol for fort. Kjenn påvirkningen av det du drikker før du drikker mer.Ikke drikk på tom mage.Hvis en person ikke lar seg vekke, må han eller hun til legevakt eller sykehus.De som lar seg vekke, men som er trette og sløve, må passes på – særlig med hensyn til kulde og oppkast. Legg vedkommende på siden.

På forsiden nå