Kun 11 av 41 solkremer får godkjentstempel

Forbrukerrådet har satt 41 solkremer under lupen. Risikoen for at du bruker en solkrem med problematiske stoffer er stor, mener de.

KUN 11 FÅR SMILEFJES: Forbrukerrådet har testet 41 solkremer for hormonfortyrrende og allergifremkallende stoffer eller kjemiske stoffer i nanoform. Kun 11 får godkjentstempel.  Foto: Illustrasjonsfoto NTB/ Scanpix

Saken oppdateres.

Hvilken solkrem bør du velge til deg eller barna?

Forbrukerrådet sjekket 41 solkremer på markedet for hormonforstyrrende stoffer, allergiframkallende stoffer eller kjemiske stoffer i nanoform.

Mange av solkremene får røde fjes, kun 11 får smilefjes og godkjentstempel.

SE OVERSIKTEN HER.

— Det er dessverre ikke bare solen du bør beskytte deg mot. Velg en solkrem med grønt fjes eller svanemerke så er du på den sikre siden når du smører deg og dine, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Av de 41 solkremene som er testet inneholder:

  • 21 hormonforstyrrende stoffer
  • 11 allergifremkallende stoffer
  • 14 kjemiske stoffer i nanoform

TEST: Kun 11 av disse solkremene får såkalt smilefjes av Forbrukerrådet. Av de 16 kremene som er ment for barn, inneholder over halvparten hormonforstyrrende stoffer.  Foto: Kristine Grue Langset

Faren ved sprayAv de 16 solkremene i testen som er ment for barn, inneholder over halvparten (9) hormonforstyrrende stoffer. Flere av kremene har også allergifremkallende stoffer og kjemiske stoffer i nanoform.

Forbrukerrådet: Disse solkremene kan du trygt velge

Vita Harmoni Kids Vannfast Solspray Spf 30

Nivea Sun Kids Protective & Sensitive Sun Spray Spf 50+

La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Enfants Spf 50 +

Cosmica Sun Mousse Active Spf 30

Nivea Sun Protect & Sensitive Spf 30

Eucerin Transparent Sun Spray Spf 30

Cliniderm Caring Protection Spf 25

Cosmica Sun Lotion Spf 25

Vita Harmoni Solkrem Spf 15

Änglamark Coop Sun Spray 30

Ânglamark Coop Sun Lotion 15

— Barn er mest sårbare, og det er spesielt uheldig at disse solkremene inneholder hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til andre kjemikalier som gir grunn til bekymring, sier Flesland.

Om testen

Alle produktene ble kjøpt inn i norske dagligvarebutikker, apoteker og parfymerier i mai 2016.

Forbrukerrådet har kontrollert ingredienslisten på produktene, og deretter kategorisert dem.

Produkter som inneholder mistenkte hormonforstyrrende stoffer er tildelt surt fjes.Produkter som inneholder allergifremkallende stoffer eller kjemiske stoffer i nanoform har fått gult, skeptisk fjes.Produkter som ikke inneholder noen av disse stoffene, har fått grønt smilefjes.(Kilde: Forbrukerrådet)

VIL SKJERPE BRANSJEN: Forbrukerrådet og direktør Randi Flesland har over lang tid bedt om at bruken av hormonforstyrrende stoffer blir strengere regulert.  Foto: Forbrukerrådet

Står man og skal kjøpe solkrem og ikke vet hva man skal se etter, det enkleste for folk flest er å velge svanemerkede produkter, rådet Forbrukerrådet.— Foreldre bør ellers være obs på at spray kan være verre enn krem. Bruker du en av solkremene som ikke har fått godkjentstempel, kan partiklene lett pustes inn i tillegg til at det smøres på huden.

Forbrukerrådets tips

Kjøp svanemerket solkrem. I tillegg til å ta hensyn til helse og miljø generelt, har disse vært testet for både parfyme, allergifremkallende stoffer og hormonforstyrrende stoffer.

For å unngå allergifremkallende parfymestoffer, kjøp produkter uten parfyme.

Stoffer i nanoform skal merkes i all kosmetikk. I ingredienslisten på solkremen skal det derfor stå nano bak alle kjemikalier i nanoform.

Hvis du har valget – kjøp heller krem enn spray, så unngår du å puste inn kjemikalier.

Og nyt sola, men bruk solkrem for å unngå å bli solbrent.

Fokus på kjemikalier

Forbrukerrådet har de siste årene hatt ekstra fokus på allergi og kjemikalier i produkter.

Miljøstiftelsen Bellona har også en guide til hvordan leve så giftfritt som mulig. Stiftelsen Miljømerking i Norge, Svanemerket, har også temasider om kjemikalier.

Det siste året har vi skrevet om flere av testene Forbrukerrådet har gjennomført, samt utspill fra dem angående kjemikalier i produkter.

Farmasøyt gjentar kritikk mot Forbrukerrådet

Fjorårets test avstedkom noe negativ oppmerksomhet. Farmasøyt Marte Gaarder skrev innlegget: Det er Forbrukerrådets advarsler som er farlige, ikke solkremen. Smør i vei!

Hun gjentar kritikken i år.

— Selv om testen i år er ny, betyr ikke det at det de tester for er endret i særlig stor grad. Norge er stadig på toppen i føflekkkreft, viktigheten av å smøre seg godt nok, ofte nok, med riktig faktor i forhold til sin hudtype er stadig noe vi ønsker og fokusere på. Husk en håndfull til en kropp, hver andre, tredje time

FØFLEKKKREFT: Farmasøyt Marte Gaarder mener det viktigste er at folk smører seg godt nok, ofte nok og med riktig faktor.  Foto: Synne Skåvold

og husk pauser fra solen når den er på sitt sterkeste (mellom klokken 12-15). Husk solvettreglene, sier Gaarder.

Hun synes Forbrukerrådet burde hatt fokus på om faktoren holder det den lover.

— UVB-beskyttelsen som står på pakningen, UVA-beskyttelsen som alltid skal være en tredel av UVB deklarert. Det hadde vært nyttig informasjon i jungelen av solkremer der ute, sier hun.

Gaarder peker på at parabener er trygge i bruk og negativt fokus fra blant andre Forbrukerrådet på disse har ført til økt oppblomstring av allergier på grunn av bruk av andre konserveringsmidler

Forbrukerrådet: De lærde strides

Forbrukerrådet har tidligere vært ute og forsvart hvorfor det er kritisk til nanostoffer i solkrem.

Det er et standpunkt Flesland gjentar i dag:

— Vi ser at ulike forskningsmiljø vektlegger ulike ting, de lærde strides. Men vi, og våre samarbeidspartnere i utlandet, lener oss på tunge, anerkjente forskningsmiljøer som sier at dette ikke er greit. Det er faktisk «føre var-prinsippet» som skal gjelde, vi skal ikke bruke mennesker, våre barn, som forsøkskaniner.

Forbrukerrådet presiserer at deres aller viktigste rådet er : bruk solkrem.

— Solen gir større skade enn solkremen, det er en generell kunnskap som alle har. Men vi er opptatt av at forbrukerne skal få vite hvilke solkremer som har potensielt færrest skadelige stoffer og velge dem. Når elleve produkter tester til godkjent, viser det at det faktisk er mulig å lage solkremer uten disse skadelige stoffene, sier Flesland.

Utelukker ikke fokus på deklarering

Fagdirektør Gunstein Instefjord utelukker ikke at UVA/UVB-deklarering kan bli et viktigere tema fremover, jevnfør hva en amerikansk undersøkelse viser om at 4 av 10 solkremer ikke holder det de lover.

— Men grunnen til at vi har vært mindre opptatt av dette i vår test, er at Mattilsynets undersøkelser indikerer at på dette området er ting mer på stell. Solkremer i det norske markedet holder i større grad det den lover hva gjelder beskyttelse, sier han.

— Se etter ISO betegnelsen som skal vise om de følger internasjonale standarder på produktet og UVA/ UVB med sirkel rundt for å finne kremer som beskytter mot begge typer stråling i tråd med EUs anbefalinger.

STYR UNNA DISSE: Forbrukerrådet ber forbrukerne styre unna disse solkremene myntet på barn, de får rødt, surt fjes for å inneholde hormonforstyrrende, allergifremkallende og nano, enten en, to eller tre av delene.  Foto: Kristine Grue Langset

STYR UNNA DISSE OGSÅ: Totalt 9 av 16 solkremer som markedsføres mot barn får verstingstempel av Forbrukerrådet.  Foto: Kristine Grue Langset

Her er flere artikler innenfor samme tema:

På forsiden nå