Lar du barna ta med baller, rokkeringer, flagg og andre gjenstander på trampolinen?

Forhåpentligvis ikke etter å ha lest dette.

ADVARER: Baller og andre gjenstander i fri dressur på trampolinen kan øke faren for at det oppstår skader fra hoppingen, mener forsikringsselskapet Storebrand.  Foto: Illustrasjonsfoto: Kristine Grue Langset

Saken oppdateres.

Et skrekkeksempel, men fra virkeligheten: Det er lek på trampolinen, men et barn har tatt med seg et lite flagg dit også og hopper med det i hånden. Plutselig skjer det noe slik at flagget borer seg oppunder haken og inn i huden.

— Det var flaks at det gikk godt i denne saken, men i slike situasjoner kan det bli mer varige skader enn et brudd eller brist, forteller Kristin Nøkleby Holth, kommunikasjonssjef i Storebrand.

Forsikringsselskapet merker godt at trampolineårstiden er her, da de får en del hendelser rundt skader på trampoline.

Visse ting øker faren

— Det er naturlig at det skjer en del skader når barn er i lek, enten det gjelder på trampolinen, ved klatring i trær, på sykkel eller sparkesykkel. Det er viktig å presisere, trampolinen er ikke verstingen, sier Holth.

Når forsikringsselskapet nå går ut og advarer, er det fordi de vil dele noen tips og gjøre folk oppmerksomme på at visse ting kan øke faren for at det oppstår skader på trampolinen.

— Det er større fare for skader når man bringer gjenstander inn på trampolinen. Vi ser blant annet at det er svært populært med baller i ulike størrelser, sier Holth.

Det som kan skje når man lander på en ball, er at man får en ukontrollert landing. Kristin Nøkleby Holth, kommunikasjonssjef i Storebrand

Gips i fem uker

Det var akkurat det som skjedde med Eline Brennum fra Asker for tre år siden. Hun var nettopp fylt syv år, det var vår og ikke så lenge til 17. mai.

— Hun hoppet på trampolinen vår sammen med en nabovenninne. Vi vet ikke akkurat hva som skjedde, men de hadde masse baller oppå den og så landet hun litt forkjært, skled på foten og fikk kjempevondt. Der og da skjønte vi ikke at hun hadde brukket

GIPS: Lek og hopping med ball på trampoline førte til benbrudd og gips i fem uker da Eline Brennum var 7 år og førsteklassing. Det ble en ekstra kjedelig 17. mai-feiring siden hun hadde gledet seg ekstra mye til debuten i skoletoget.  Foto: Privat

den, forteller moren, Silje Brennum.

Resultatet ble gips opp til kneet som måtte bæres i fem uker. Det ble en ekstra kjedelig 17. mai-feiring for Eline som hadde gledet seg så siden det var første gang hun skulle få gå i toget med klassevenninne på 1. trinn.

Skjerpede krav

Jenta tok imidlertid ikke skrekken av episoden, hun var raskt tilbake på trampolinen igjen. Men både Eline og foreldrene fikk seg en kraftig lærepenge, og har innført noen nye regler.

De har blant annet flyttet trampolinen slik at den står rett utenfor kjøkkenvinduet hvor de voksne kan ha godt overblikk. Det er heller ikke lov å gjøre salto og andre triks med andre på trampolinen.

— Hvorfor mener Storebrand det er ekstra farlig med baller?

— Eksempelet med Eline illustrerer det godt. Det som kan skje når man lander på en ball, er at man får en ukontrollert landing. Faren for å brekke lemmer er mye større da. Andre løse og spisse gjenstander kan gjøre skade på øye og ansikt, sier Holth.

FORHOLDSREGLER: - Lag noen realistiske regler som hopperne kan etterleve, sier Kristin Nøkleby Holth, kommunikasjonssjef i Storebrand.  Foto: Storebrand

— Går oftest ut over den som veier minst

— Det er sunt bondevett å ikke putte inn andre gjenstander på trampolinen slik at man kan komme til å tråkke på en ball eller lande forkjært.

Det sier avdelingsoverlege Karl-Ivar Lorentzen ved ortopedi- og plastiskirurgisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Klassiske trampolineskader handler ellers i stor grad om skader i bein, armer, nakke og hode, ifølge ortopeden.

— Vi ser at årsaken til at det blir skader veldig ofte kan tillegges vektforskjeller når flere personer hopper samtidig. Det er de som veier minst det da som oftest går ut over, sier Lorentzen.

Les også:

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst

Forsikringsselskapets råd:

Lag realistiske regler som hopperne kan etterleveDet er svært viktig at den som gjør kunster og saltoer ikke forstyrresDet er en veldig god idé å plassere trampolinen et sted der man har oversikt, for eksempel slik at den er synlig fra kjøkkenvinduetI utgangspunktet har foreldre ansvar for egne barn. Men i ytterste konsekvens kan den som eier trampolinen få ansvaret dersom det skjer en skade og trampolinen ikke er i forsvarlig standNår selskapet får henvendelser rundt trampolineskader, går det gjerne på hvorvidt man har rett på erstatning fra eksempelvis barneforsikring, reiseforsikring, ulykkesforsikring eller helseforsikringSom ved andre skadetilfeller, må hvert tilfelle vurderes og det er vanskelig å si noe generelt om det. Noen skader omfattes av forsikringen, og andre ikke. Det kommer an på hvordan skaden har oppstått, ifølge forsikringsselskapetSikkerhetskravene til trampoliner er blitt skjerpet, det er nå et krav at sikkerhetsnett og kantbeskyttelse følger med trampolinenSikkerhetsnett bør være en selvfølge på trampoliner, og har man ikke det, bør man anskaffe det med det første(Kilde:Storebrand)

Forsket på trampolineskader

Lege Mona Nysted ved St. Olavs Hospital i Trondheim registrerte 556 trampolineskader i perioden 2001-2004.

Skadene fordelte seg slik:

36 prosent brudd36 prosent vridning/forstuing19,8 prosent slagskade6,5 prosent sår1,3 prosent ute av ledd0,4 prosent annet17 prosent rammet nakke87,4 prosent av de skadede var under 16 år(Kilde: Nordlys)

DSBs sikkerhetstips for trampoliner:

Riktig montering av trampoline:

Følg bruksanvisningen når du setter opp trampolinen. Spør i butikken der du kjøpte trampolinen, hvis det er noe du er usikker på.Sjekk og test trampolinen etter montering. Sørg for at stropper, fester og kantpute er riktig festet.Sett trampolinen på et flatt underlag, gjerne som har noe støtdempende effekt, for eksempel gressplen.Ha god plass over og rundt trampolinen.Fest trampolinen til underlaget hvis det er fare for at vinden kan ta tak i den.Bruk sikkerhetsnett og polstring/kantmatte rundt trampolinen.Riktig bruk av trampoline:

Definer klare regler for antall barn samtidig på trampolinen. Det ideelle er kun én. Jo flere som hopper, jo større er risikoen for skader. Dette gjelder spesielt hvis de som hopper har forskjellig vekt.Voksne bør vurdere barnas ferdigheter og følge med når barn hopper.Dekk til trampolinen med presenning når den ikke er i bruk. Da blir det vanskeligere for barn å bruke trampolinen uten at det er voksne til stede.Ikke hopp på trampolinen når den er våt.Salto på trampolinen kan gi alvorlig nakkeskade hvis du lander feil.(Kilde: DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap)

På forsiden nå