Lyst på pizza? Her får du norgesmesterens beste oppskrifter

Syv pizzaer du kan varme deg på i høst.

PIZZAFEST: Med høstens råvarer ligger alt til rette for å lage smakfulle pizzaer.  Foto: Per Heimly

Saken oppdateres.

Når du skal lage italiensk pizza fra bunnen av, er det viktig å starte med en pizzadeig som gir tynn, sprø og smaksriktig pizzabunn. Med kaldheving av deigen, trenger du heller ikke å bruke mye gjær.

Dobbelt norgesmester i italiensk pizzabaking, Håvard Nelvik i Cin Cin, bruker høstens råvarer når han byr på italiensk pizza. Her er hans oppskrifter.

Pizzadeig

Oppskrift

  • 3 dl kaldt vann
  • 3 g gjær
  • 2 ss olivenolje
  • 500 g italiensk pizzamel (Tipo 00)
  • 10 g salt
  1. Rør ut gjær i kaldt vann.
  2. Tilsett olivenoljen og det italienske pizzamelet. Dette elter du til deigen begynner å få fast konsistens.
  3. Tilsett salt, og elt til deigen blir fast uten å klebe for mye.
  4. La deigen hvile i 5–10 minutter.
  5. Elt igjen i ca. 5 minutter.
  6. Del deigen opp i 4 like deler, på ca. 200 g hver.
  7. Pakk de fire delene med deigen inn i våt plast og sett dem til kaldheving i kjøleskapet i ca. 24 timer.

Du har nå fire deler du lager baller av til heving:

  1. Klem/kna en og en deig ned i benkeflaten, løft halve deigen og klem igjen 5–6 ganger, samme vei hver gang.
  2. Rull deigen til en kule og plasser på en tallerken.
  3. Legg våt plast over og pakk den rundt deigen slik at det ikke slipper luft inn.
  4. Sett til kaldheving i kjøleskap i ca. 24 timer.

Tomatsaus  Foto: Per Heimly

Pizzasausen binder sammen smakene som gir den helhetsopplevelsen en ofte er på jakt etter når det kommer til italiensk pizza. Her har du oppskriftene på den klassiske italienske røde pizzasausen og den hvite pizzasausen.

Tomatsaus til italiensk pizza

Oppskrift

  • 1 gul løk
  • 2 gulrøtter
  • 1 stangselleri
  • 5 ss god olivenolje (oljen må tåle varme)
  • 2 ss tomatpuré
  • 1–2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ts oregano eller litt fersk oregano og basilikum
  • 1 fedd hvitløk
  • 5 hakkede tomater eller en boks hakkede tomater
  1. Grovkutt løken, gulrøttene og stangsellerien i terninger og ha det opp i en passende kjele og tilsett oljen.
  2. Grønnsakene skal småkoke i ca. 25–30 minutter til de er myke. Løken blir naturlig søt når den kokes slik at sausen ikke blir syrlig.
  3. Trekk så kjelen til side og la innholdet kjøle seg ned til ca. romtemperatur.
  4. Tilsett tomatpuré, salt, pepper, oregano, hvitløk, hakkede tomater, oregano og basilikum.
  5. Bruk stavmikser til du får en jevn og fin konsistens.
  6. Fordel passe mengde tomatsaus utover pizzaen med øse/skje.

Hvit saus til italiensk pizza (Pizza Bianca)

Mikses godt med stavmikser:

  • 20 g hvitløk
  • 20 g eddik
  • 1 dl olivenolje
  • 1 ts salt

Tilsett og rør forsiktig inn dette slik at sausen holder seg tykk:

  • 3 bokser seterrømme
  • 50 g majones
  • 1 halv håndfull tørket gressløk

Oppbevares kaldt i kjøleskapet i inntil en uke.


Pizza med hjort  Foto: Per Heimly

Helt vilt – pizza med hjort

Oppskrift

  • 1 pizzadeig
  • 1 stor skje hvit saus
  • 100 g revet ost
  • 70–100 g marinert hjort (viltkjøtt)*
  • 1 finkuttet vårløk
  • 4 champignoner
  • 3 skiver salame calabrese eller chorizo (ca. 15 g)
  • 15 blåbær
  • Rosmarin
  • Fenalår eller havsalt
  • Nykvernet pepper
  1. Bak ut pizzadeigen.
  2. Fordel en stor skje hvit saus utover bunnen.
  3. Legg på en stor neve revet ost (ca. 100 g).
  4. Spre kjøttet, litt vårløk og champignoner utover.
  5. Legg på salame calabrese eller chorizo.
  6. Stek pizzaen.

Ovnen skal være på det varmeste før du setter pizzaen inn, 250 grader eller mer. Pizzaen er ferdig i løpet av få minutter når osten har smeltet og når kantene er lettstekte.

Når pizzaen er ferdig, topper du den med litt nykvernet pepper, finhakket fenalår eller havsalt, blåbær og noen blader fersk rosmarin.

*Rødvinsmarinade til hjort

70–100 g hjort

  • 0,5 dl rødvin
  • 1 dl rapsolje
  • 1 ts pepper
  • 1 ts maldonsalt
  • 2–3 laurbærblader
  • 4 knuste einebær
  1. Bland alle ingrediensene med en stavmikser og kna det godt inn i kjøttet.
  2. La gjerne blandingen godgjøre seg et par timer på kjøkkenbenken eller over natten i kjøleskapet.

Pizza med reinsdyrkjøtt  Foto: Per Heimly

Rudolf – pizza med reinsdyrkjøtt

Oppskrift

  • 1 pizzadeig
  • 1 stor skje hvit saus
  • 100 g revet ost
  • 35 g kantareller
  • 3 skiver spekeskinke (ca. 15 g)
  • 1 finkuttet vårløk
  • 70–100 g marinert reinsdyrkjøtt
  • 15 tyttebær
  • Timian
  • Maldonsalt og nykvernet pepper
  1. Bak ut pizzadeigen.
  2. Fordel en stor skje hvit saus utover bunnen.
  3. Legg på en stor neve revet ost (ca. 100 g).
  4. Del opp kantarellene med hendene og spre de utover pizzaen.
  5. Strø vårløk over, men ikke overdriv.
  6. Fordel reinsdyrkjøttet.
  7. Stek pizzaen.

Ovnen skal være på det varmeste før du setter pizzaen inn, 250 grader eller mer. Pizzaen er ferdig i løpet av få minutter når osten har smeltet og når kantene er lettstekte.

Når pizzaen er ferdig, topper du den med litt nykvernet pepper, maldonsalt og tyttebær og litt fersk timian.


Pizza med lammekjøtt  Foto: Per Heimly

Dolly – pizza med lammekjøtt

Oppskrift

  • 1 pizzadeig
  • 1 stor skje hvit saus til pizza
  • 100 g revet ost
  • 20 g champignon
  • 20 g kantareller
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 skive fenalår
  • 15 tyttebær
  • Fersk rosmarin
  • 1/4 rødløk
  • 70–100 g marinert lammekjøtt
  • Nykvernet pepper
  1. Bak ut pizzadeigen.
  2. Fordel en stor skje hvit saus utover bunnen.
  3. Finhakk champignon, kantarell (legg toppene til side) og hvitløksfeddene, bland sammen og fordel over.
  4. Legg på en stor neve revet ost (ca. 100 g).
  5. Legg lammekjøttet utover pizzaen.
  6. Kutt litt rødløk i tynne skiver/strimler og fordel den utover, ikke overdriv.
  7. Fordel toppene av kantarellene.
  8. Stek pizzaen.

Ovnen skal være på det varmeste før du setter pizzaen inn, 250 grader eller mer. Pizzaen er ferdig i løpet av få minutter når osten har smeltet og når kantene er lettstekte.

Når pizzaen er ferdig, topper du den med litt nykvernet pepper, finhakket fenalår, tyttebær og noen blader fersk rosmarin.


Pizza med røkelaks  Foto: Per Heimly

Norvegia – pizza med røkelaks

Oppskrift

  • 1 pizzadeig
  • 1 stor skje hvit saus til pizza
  • 100 g revet ost
  • 1 vårløk
  • 4 cherrytomater
  • 1/2 avokado
  • Krydderdill
  • 70–100 g røkelaks
  • Maldonsalt og nykvernet pepper
  1. Bak ut pizzadeigen.
  2. Fordel en stor skje hvit saus utover bunnen.
  3. Legg på en stor neve revet ost (ca. 100 g).
  4. Strø finhakket vårløk over, ikke overdriv.
  5. Del cherrytomatene i to og legg de utover pizzaen med innsiden ned.
  6. Rens avokadoen og kutt den i tynne skiver, fordel den utover.
  7. Dryss krydderdill jevnt over, ikke overdriv.
  8. Stek pizzaen.

Ovnen skal være på det varmeste før du setter pizzaen inn, 250 grader eller mer. Pizzaen er ferdig i løpet av få minutter når osten har smeltet og når kantene er lettstekte.

Når pizzaen er ferdig, river du opp røkelaksen og fordeler den jevnt utover. Til slutt topper du med litt nykvernet pepper, maldonsalt og litt fersk dill.


Pizza uten kjøtt  Foto: Per Heimly

Vegetar – pizza uten kjøtt

Oppskrift

  • 1 pizzadeig
  • 1 stor skje tomatsaus til pizza
  • 100 g revet ost
  • 1/2 paprika rød/grønn
  • 1/2 avokado
  • 4 champignon
  • 3 cherrytomater
  • 8 svarte oliven uten stein
  • 1 artisjokkhjerte
  • 2 soltørkede tomater
  • 20 g chèvre
  • Fersk spinat
  • Maldonsalt og nykvernet pepper
  1. Bak ut pizzadeigen.
  2. Fordel en stor skje tomatsaus utover bunnen.
  3. Legg på en stor neve revet ost (ca. 100 g).
  4. Kutt opp og del paprika, avokado, champignon, cherrytomater, oliven, artisjokkhjerte, soltørkede tomater og chèvre.
  5. Fordel det utover hele pizzaen
  6. Stek pizzaen.

Ovnen skal være på det varmeste før du setter pizzaen inn, 250 grader eller mer. Pizzaen er ferdig i løpet av få minutter når osten har smeltet og når kantene er lettstekte.

Når pizzaen er ferdig, topper du den med litt nykvernet pepper, maldonsalt og fersk spinat.


Pizza med reinsdyrkjøtt og spekeskinke  Foto: Per Heimly

Vulqan – hot pizza med reinsdyrkjøtt og spekeskinke

Oppskrift

  • 1 pizzadeig
  • 1 stor skje tomatsaus til pizza
  • 100 g revet ost
  • Jalapenos
  • 1 finkuttet vårløk
  • 1 artisjokkhjerte
  • 70–100 g marinert reinsdyrkjøtt
  • 3 skiver spekeskinke (15 g)
  • Timian
  • Pesto
  • Maldonsalt og nykvernet pepper
  1. Bak ut pizzadeigen.
  2. Fordel en stor skje tomatsaus utover bunnen.
  3. Legg på en stor neve revet ost (ca. 100 g).
  4. Del opp artisjokkhjerte med hendene og spre de utover.
  5. Strø vårløk og jalapeños over hele, ikke overdriv.
  6. Riv opp spekeskinken og fordel utover.
  7. Legg reinsdyrkjøttet utover pizzaen.
  8. Stek pizzaen.

Ovnen skal være på det varmeste før du setter pizzaen inn, 250 grader eller mer. Pizzaen er ferdig i løpet av få minutter når osten har smeltet og når kantene er lettstekte.

Når pizzaen er ferdig, topper du den med litt nykvernet pepper, maldonsalt, pesto og litt fersk timian.


Hvitløksbrød-pizza  Foto: Per Heimly

Hvitløksbrød-pizza

Oppskrift

Hvitløksolje

  1. Bland 50 g hvitløk og 50 g rapsolje med en stavmikser.
  2. La dette stå i kjøleskap over natten for å runde av hvitløkssmaken.
  3. For mer smak; tilsett en spiseskje setersmør.

Hvitløksbrød pizza

  1. Bak ut en pizzadeig.
  2. Bruk en gaffel og lag hull i hele deigen.
  3. Strø over en liten neve (40-50 g) revet ost og to hakkede hvitløksfedd.
  4. Stek pizzaen.

Ovnen skal være på det varmeste før du setter pizzaen inn, 250 grader eller mer. Pizzaen er ferdig i løpet av få minutter når osten har smeltet og når kantene er lettstekte.

Etter steking:

  1. Pensle brødet med hvitløksolje.
  2. Dryss salt, pepper og oregano og fordel fersk mozzarella i små klumper over brødet.
  3. Kutt som en vanlig pizza og server.

Artikkelen er laget og levert av kulinarisk.no – matoppskrifter.

På forsiden nå