Middagsrettene som er som kinderegg: Tre ønsker oppfylt på én gang.

De gjør seg selv, kan gjenbrukes som glimrende turmat dagen derpå – og byr på matglede og kvalitetstid med ungene.

FERIETID: La påskeferien by på ekte matglede med hele familien. Noen av rettene tar tid, men er ikke vanskelig å lage.   Foto: Kulinarisk

Saken oppdateres.

Enten familien tilbringer påsken hjemme eller på hytta: Spise gjøres det gjerne først når barna er sultne. Da går det ofte i ferdigkjøpt mat eller frossen mat som lar seg tilberede i ovnen uten særlig tilsyn.

Ta heller med barna og lag mat sammen. Her byr vi på retter som enkelt lar seg tilberede og som barna kan være med å forme.

Pulled pork

Pulled pork (langtidsstekt svinenakke) er ikke vanskelig å lage. Det er heller ikke mye arbeid da det meste gjør seg selv, men det krever at du setter av tid. Denne oppskriften må du beregne 24 timer på.

Oppskrift

1 svinenakke på ca. 1 ½- 2 kg

Saltlake

  • 2 liter vann
  • 120 ml salt
  • 100 ml sukker
  • 3 laurbærblader

Dry rub (krydderblanding)

  • 1 ss salt
  • 4 ss paprikapulver
  • 4 ss brun farin
  • ½ ss støtt koriander
  • 1 ss hvitløkspulver
  • 1 ss kajennepepper
  • ½ ss chilipulver
  1. Rør salt og sukker ut i vannet til det er oppløst. Tilsett laurbærbladene og legg kjøttet i laken. Sett det i kjøleskapet i 12 timer.
  2. Bland alle ingrediensene til ruben.
  3. Gni den inn i kjøttet, og stek kjøttet i en 100 grader varm ovn til steketermometeret viser 85 grader. Dette tar mellom 10 og 12 timer.

SAFTIG STYKKE KJØTT: Svinenakken er i utgangspunktet et saftig stykke kjøtt på grunn av de rikelige mengdene med fett, som smelter bort under tilberedningen, så det skal godt la seg gjøre at det blir tørt.   Foto: Kulinarisk.no

La kjøttet avkjøles litt før du river det fra hverandre med to gafler. Server pulled pork med barbecuesaus, salsa og hvetetortillas eller med søtpotetchips og coleslaw.

Først 12 timer i saltlaken, og deretter ca. 12 timer i ovnen. Pulled pork er langtidsstekt svinekjøtt, som er så mørt, at det kan trekkes fra hverandre i biter med to gafler derav navnet.

Du finner alltid svinenakke hos slakteren, men be din nærmeste kjøpmann om å bestille til deg hvis de ikke vanligvis har det i utvalget sitt.

Det er mange måter å marinere pulled pork på og utallige mange smaker du kan tilsette, og det egner seg godt til å tilberedes både i ovn eller på grillen.

Pulled pork sandwich

Blir det kjøtt til overs, har du fantastisk turmat i en pulled pork sandwich.

Oppskrift (4 personer)

  • 600 g pulled pork
  • 4 hamburgerbrød, eller rundstykker
  • 1 vårløk, hakket
  • Barbecuesaus
  • Coleslaw

Barbecuesaus

  • 1 dl god ketchup
  • 50–100 g brunt sukker (du bestemmer selv hvor søt du vil ha den)
  • 2 ss eplesidereddik
  • 2 s soyasaus
  • 2 ts. dijonsennep
  • 2 ts. paprikapulver
  • 2 ts. chipotle eller ev. røkt paprika
  • 1 hvitløkspulver

1. Press hvitløken og rør den godt sammen med de andre ingrediensene.

2. La sausen stå og hvile i ca. 10–15 minutter til sukkeret er helt oppløst.

MIDDAG OG NISTEPAKKE I ÉN: Pulled pork sandwich tar matpausen ute i det fri til nye høyder.  Foto: Kulinarisk.no

Coleslaw

  • 1/2 hodekål skåret i tynne strimler
  • 1 stor gulrot, revet
  • 1 dl majones
  • 2 ss sukker
  • 3 ss eplesidereddik
  • 1 ts. salt

1. Visp majones, sukker, salt og eddik sammen i en stor bolle.

2. Bland inn kål og gulrøtter, og sett bollen i kjøleskapet en god time før servering.

Sett stekeovnen på 180 grader og sett pulled porkrestene inn. La det stå i ca. 20 minutter til det er gjennomvarmt. Del og varm hamburgerbrødene/rundstykkene. Legg et lag med coleslaw på hvert hamburgerbrød/rundstykke. Fordel deretter kjøttet, og 1–2 spiseskjeer med barbecuesaus over. Topp med hakket vårløk, før du topper med lokkene av hamburgerbrødene/rundstykkene.

Fylte påskeharer

I enkelte europeiske land er vanlig å bake en rekke boller og kaker formet som påskeharer.

SØTE OG ENKLE: Skal det være en fristende, kjøttfylt påskehare?  Foto: Kulinarisk

Fylte påskeharer kan være med og uten fyll, søte eller salte. Påskeharen her er fylt med kjøttdeig grønnsaker og pyntet med sesamfrø.

Maler til figurene skjærer du til etter eget ønske og fantasi. Har du mer deig igjen kan du lage rundstykker.

Denne er ypperlig som «bensin» for små (og store) på skitur eller i slalåmbakken dagen derpå.

Oppskrift (12 stk.)

  • 125g smør
  • 175g kesam
  • 275 g mel
  • 300 g kjøttdeig
  • 1 gulrot
  • 1 løk
  • 2 ss rømme
  • 80 g revet ost
  • 1 eggeplomme
  • 2 ss vegetabilsk olje
  • 2 ss sesamfrø
  • Salt og pepper

Fylte påskeharer

Bruk kjøkkenmaskin og bland mykt smør, mel og salt. Tilsett kesam og bland alt godt sammen.

Form deigen til en ball, pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 45 minutter. I mellomtiden lager du fyllet. Finhakk løken og rasp gulroten.

Stek så løken i en stekepanne med olje til den er gyllen. Tilsett deretter kjøttdeigen og gulroten og stek til det er gjennomstekt. Til slutt tilsetter du rømme og revet ost, og smaker til med salt og pepper.

Kjevle ut deigen og lag sjablonger til påskeharene. Skjær ut til tolv figurer. Skjær små hull i halvparten av disse for at damp skal kunne slippe ut. Legg de utskårne figurene uten hull på bakepapir, fukt kantene med vann og legg på kjøttfyll.

Legg så på den andre delen av figuren, fest dem rundt kantene og brett ned et av ørene. Pensle de med pisket eggeplomme, dryss sesamfrø over og lag øyne og nese med f.eks. tørket frukt eller krydder. Stek dem i 15 minutter på 220 grader.

Gulrot- og ingefærsuppe

Denne suppen er god både kald og varm. Gulrøttenes naturlige sødme gjør den uimotståelig. Hell restene på termos så har du finfin energidrikk på tur.

Oppskrift (4 personer)

  • 2 ss olivenolje
  • 1 liten løk, grovhakket
  • 1/2 dl fersk ingefær, grovhakket
  • 1 kg gulrøtter, revet
  • 1,2 l grønnsakskraft
  • 1 dl ferskpresset appelsinjuice
  • Muskattnøtt
  • Salt og pepper
  • Fersk timian til pynt

UIMOTSTÅELIG: Sunn og god, og fin både som kald og varm suppe.  Foto: Inger Mette Meling Kostveit

Gulrot og ingefærsuppe

Varm oljen i en stor gryte på middels varme. Stek løk og ingefær, og la det bli mykt under stadig omrøring. Ca. fem minutter.

Tilsett gulrøtter, kraft og appelsinjuice. Gi blandingen et oppkok, og reduser varmen. legg på lokk og la det putre til gulrøttene er møre ca. 15 minutter. Bruk en stavmikser for å få en jevn konsistens.

Smak til med muskatnøtt, salt og pepper. Anrett suppen i boller og pynt med en kvist fersk timian. Server med oppskårne baguetteskiver.

Artikkelen er laget og levert av kulinarisk.no–matoppskrifter.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå