Når barnet ønsker seg et kjæledyr: – Vær klar over at du kjøper deg ansvar

Dette bør du tenke på før du skaffer et nytt familiemedlem.

FORPLIKTELSE: Et kjæledyr kan lære ungene å ta ansvar, men til syvende og sist er det den voksne som må sørge for at dyret har det bra.  Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Med barn i hjemmet kommer ofte spørsmålet om å få en liten firbeint venn – og kanskje er et dyr øverst på ønskelisten til jul.

Et kjæledyr kan være en ypperlig måte å lære ungene å ta ansvar, men selv om det er barnet som ønsker seg dyr, er det alltid den voksne som har hovedansvaret. Ifølge lov om dyrevelferd §6 skal ikke foresatt «la barn under 16 år ha et selvstendig ansvar for dyr».

– Foreldrene må trå til

– Å få et dyr er ikke noe du gjør på impuls. Det er viktig å tenke gjennom på forhånd hva du ønsker deg, du må ha tid og plass, og være klar over at du kjøper deg et ansvar, sier Per Arild Evjeberg, innehaver av dyrebutikken Dyrego.

POPULÆRT: Gnagere er populære dyr for barnefamilier, forteller innehaver av dyrebutikken Dyrego, Per Arild Evjeberg.  Foto: Privat

Også dyrlege Pål Høie Abrahamsen er opptatt av at voksne tar ansvaret på alvor.

– Det nytter ikke å si til et barn at det skal få kanin hvis det lover å ta seg av den. Tre måneder etterpå vil kanskje den samme ungen heller gå på ballett, og da må foreldrene trå til, sier Abrahamsen.

Små barn synes ofte små dyr er veldig fine. Men jo mindre ungene er, desto større bør egentlig dyret være. Kaninunger kan lett bli klemt i hjel av ivrige små barnehender, og hamstere kan lett få store skader om det faller selv fra et lite barnefang.

Før du anskaffer deg et kjæledyr er det viktig å sette seg inn i alle sider ved dyrehold. Mattilsynet har laget gode veiledere om hvordan man steller ulike dyrearter. De finner du her.

Gnagere er populært

– Vi selger mye gnagere til barnefamilier. Hamster, ørkenrotte, kanin og marsvin passer for dem som er fra syv-åtte år. Barn under denne alderen er for små til å ha egne kjæledyr, sier Evjeberg.

Foreldre bør også være oppmerksomme på hvordan dyrene lever. For eksempel er det ikke alle som vet at hamstere er nattdyr og liker best å sove om dagen. Dermed kan det bli masse aktivitet i løpehjulet nattetid, og hvis buret står på barnets soverom, må ungen bli vant til lydene.

Når barnet kommer hjem fra skolen og vil leke, kan hamsteren bli stresset. De er heller ikke så lette å ha på gulvet, fordi de lett kan stikke av.

– Da er hetterotter et flott alternativ. De er intelligente og sosiale dyr, og du kan ha dem på kroppen hele dagen om du vil. Også ørkenrotter er dagaktive kjekke dyr, og de kan gjerne være to i ett bur, sier Evjeberg.

Også akvarium og fugler som undulat, nymfeparakitt og dvergpapegøye kan være gode alternativer.

Se fakta om de ulike dyrene lengre ned i artikkelen

MARSVIN: Marsvin er kjærlige og sosiale dyr som bør holdes i par eller grupper. Passer godt til rolige barn.   Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Flere saker fra Babyverden:

Hund og katt er fortsatt mest vanlig

Hund og katt er nok de mest vanlige husdyrene, og de er også mer tilpasset miljøet her oppe i nord.

– Disse dyrene er mer robuste, og har lang levetid. Hunder kan gjerne bli 10–15 år, og er du heldig kan katten leve i nesten 20 år, sier Abrahamsen.

Men med de firbeinte vennene følger også større forpliktelser; de er dyrere, og det krever mer planlegging rundt ferier.

Barn og dyr alene?

Abrahamsen mener det er lurt å tenke gjennom hvilket barn du har, og hva som skjer om barnet er alene med dyret.

Hvor mye tåler kjæledyret, og hva skjer for eksempel om kompisene blir med sønnen i huset hjem for å leke? Gjengmentalitet kan ofte føre til at skrupler forsvinner, og at de blir for hardhendte.

– Du må heller aldri la barn og hund være i samme rom alene. Jeg mener det alltid må være voksne til stede, for unger klarer ikke alltid å lese hunden og forstå signalene den gir når den har fått nok, sier han.

MENNESKETS BESTE VENN: Hunder lever som regel mellom åtte og 15 år og blir dermed en naturlig del av familien.   Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Allergi

Dersom noen i familien har allergi, kan akvarium være et fint alternativ. Det blir lite kos og kjæling, men det kan være en kjekk hobby og mange synes det er beroligende å se på.

Tidligere kunne du få dispensasjon til å ha skilpadde dersom du var allergisk mot pels. Dette er ikke aktuelt lenger, siden du nå kan velge mellom 19 lovlige reptiler. Det kom nye regler om reptiler i august, og på denne listen står tre arter skilpadder.

Fakta om utvalgte kjæledyr:

HAMSTER

Levetid ett til tre år.

Trenger et romslig bur med gode muligheter til å leke.

Hver dag bør hamsteren få rent vann, og maten må du følge litt med på. Det kan se ut som om det er tomt i matfatet, men så har den tatt maten med seg inn i huset.

Minst én gang i uken bør du skifte spon.

Hamster med komplett utstyr får du for rundt 1000–1500 kroner, og månedlige kostnader til fôr, burstrø og vitaminer er rundt 150 kroner.

KANINER

Dvergkaniner er vanligst som kjæledyr, og kan leve opp til 12 år. Kaniner er flokkdyr, og trives ikke alene. Derfor bør du minst ha to kaniner sammen. Kaniner bør også ha god plass til å bevege seg. De trenger mye plass for å trives.

Helst bør de ha en god og sikker uteplass hvor de kan løpe og bruke kroppen sin. Innekaniner skal også ha god mulighet for å bevege seg utenfor et bur.

Dersom kaninene bor i bur, skal de ha god plass. Minst én meter – helst 1,20 eller enda større. Kaniner skal kunne bevege seg fritt.

Avføring, vått og fuktig materiale bør fjernes hver dag. Minst én gang i uken bør huset tømmes for strø og vaskes grundig. Kaniner trenger rikelig med godt tørt høy, et godt fôr og friskt rent vann hver dag.

Kjøp av kanin med utstyr vil koste ca 1500-2000 kroner. Fôr, strø og diverse utstyr og veterinærbesøk kan koste flere tusen kroner i året.

Les mer om stell av kaniner her.

MARSVIN

Naturlig levealder i fangenskap er opp mot åtte-ti år.

Sosiale dyr som bør holdes i par eller grupper. Kjærlig dyr som passer perfekt for et rolig barn.

Trenger et bur med god tumleplass.

Strø skiftes en til to ganger i uken, og samtidig rengjøres buret.

Også marsvinet trenger rikelig med tørt høy, en god fôrblanding og friskt rent vann hver dag. Det må også tilføres C-vitaminer daglig til marsvin.

Marsvinet koster 300–400 kroner i dyrebutikk, pris på buret avhenger størrelse. Regn med 100–200 kroner pr. måned for kraftfôr, høy, burstrø, vitaminer.

UNDULAT

Kan bli åtte til ti år.

Svært sosial, og bør holdes i par eller flokk.

Med en fugl bør du ha god tid til den, og er den alene i perioder, kan det være lurt å sette på radio som selskap. Noen fugler kan snakke litt.

Fuglehold medfører en del støv og søl. Buret bør renses ukentlig, fuglen trenger en god frøblanding og friskt rent vann hver dag.

En undulat koster rundt 400 kroner, og et bur fra 1000 kroner. Buret bør være fra 60 cm lengde og oppover.

HUND

Levetid varierer. Noen kan bli åtte år, mens andre blir ti-15 år.

Trenger daglig stell og tur, men hvor mye trim avhenger av rase.

En rasehund koster fort 10.000 kroner, mens du kan få blandingshunder til 2000–3000 kroner eller gjerne gratis.

Hunden trenger årlig en vaksine til ca. 600 kroner, og som et eksempel koster fôr til en hund på 20 kilo nærmere 5000 pr. år.

KATT

Kan leve opp mot 20 år.

Katter kan være både ute og inne.

Vanlige huskatter kan du få gratis, eller du kan velge dyre rasekatter.

Huskattene er veldig forskjellige i utseende og oppførsel, mens en rasekatt har sine egne fysiske og adferdsmessige kjennetegn.

Du må regne med en vaksine på rundt 600 kroner pr. år. Hunnkatt koster rundt 2200 kroner å sterilisere, mens kastrering av hannkatt koster rundt 1200 kroner. I tillegg trenger katten en id-chip til ca. 800 kroner.

AKVARIUM

Greit for alle aldre, og spesielt for dem med allergi.

Du bør ha filter, lys og planter. En liten uke etter at alt er på plass, kan du ta oppi fiskene.

De første en og en halv til to månedene må du ikke ha for mye oppi. Velg litt om gangen.

Etter at fisken har kommet oppi tar det én til tre uker før økosystemet stabiliserer seg. Når alt er stabilt, er det lite arbeid.

Det finnes egen feriemat og foringsautomater, slik at ferieperioder ikke blir noe problem.

Et startsett til akvarium får du fra rundt 1500–1600 kroner + innhold og dekor.

Kilder: Per Arild Evjeberg og Pål Høie Abrahamsen

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.

På forsiden nå