Oppblåsbare vester kan gi falsk trygghet

Slik sjekker du om utløsermekanismen har gått ut på dato.

PRØV: Både Redningsselskapet og vestprodusenten Regatta anbefaler at alle som bruker oppblåsbar vest, forstår hvordan den virker. Hopp gjerne ut i vannet for å teste vesten.  Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Siden 1. mai i år har det vært vestpåbud for alle som ferdes i fritidsbåter under åtte meter. Redningsselskapet har merket at salg av flyteplagg og vester har økt.

— Vår viktigste oppfordring er å bruke vesten, sier Kristin Wiig Sandnes, leder for distrikt og forebyggende avdeling i Redningsselskapet.

Men når man skal kjøpe eller bruke vest, enten det er til seg selv eller barna, er det flere typer å velge mellom.

De siste årene har det blitt solgt mest oppblåsbare vester til voksne. Velger man en oppblåsbar vest er det viktig å forstå hvordan den fungerer.

Dersom den ikke løses ut må man gjøre dette manuelt ved å dra i snoren. Man må også vite at det kommer en slags eksplosjon når den løses ut, slik at man ikke blir redd.

Trenger vedlikehold

Oppblåsbare vester trenger vedlikehold, og Sandnes anbefaler å kjøpe den hos en forhandler du kan komme tilbake til, for å få hjelp til å skifte patron, noe man bør gjøre jevnlig.

SJEKK SELV: Du kan sjekke om utløsermekanismen på oppblåsbarevester er i orden ved å se om den har et grønt eller rødt merke.   Foto: Produsenten

Utløsermekanismen i oppblåsbare vester består av to deler. En tablett som løser seg opp i kontakt med vann, og dermed aktiverer en patron med CO2, som igjen blåser opp lungen i vesten.Markedssjef i den norske vestprodusenten Regatta, Erik Loe Muri, forteller at man bør være nøye med utløpsdatoen på tabletten.

— Lagrer man vesten et fuktig sted, vil tabletten sakte men sikkert smuldre opp. Hvis tabletten har ligget tørt, men er gammel, kan den bli forsteinet. Innen tre år bør man bytte, men vi anbefaler hvert år, sier han.

Muri forteller at det koster rundt hundrelappen å skifte tablett.

Patronen, som inneholder gass, kan holde i mange år. Her må man se at den ikke ruster eller irrer.

Følg med på patron og tablett

Har patronen fått en skade, kan gassen sive ut.

POPULÆRE: Oppblåsbare vester er populære, men utløsermekanismen krever vedlikehold. Pass på at tabletten ikke har gått ut på dato, og at patronen ikke er skadet.  Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

— Da vil ikke vesten blåses opp, og den vil ikke være til hjelp, forteller Muri.Utløsermekanismen viser et grønt tegn hvis alt er i orden, og et rødt tegn hvis noe er galt. Dette bør man sjekke hver gang man bruker vesten.

- Jeg tror folk er litt sløve. Vi hører ofte om folk som forteller at de ikke har sjekket vesten én gang i løpet av ti år. Men etter vestpåbudet har vi fått flere spørsmål om vedlikehold enn tidligere, sier han.

Tenk på hva de skal brukes til

— Flytevest er den som har krage. Den skal alle som ikke er svømmedyktige bruke. Også voksne. Den hjelper deg med å snu rundt, slik at man ikke blir liggende med hodet ned i vannet, forteller Sandnes.

Når man er svømmedyktig, og helst veier mer enn 30 til 40 kilo, kan man gå over til seilvest eller oppblåsbar vest.

— Da må man tenke på bruken. Seilvest egner seg godt til vannsport og lek, sier hun.

Les også:

Vesten må passe

- Vår viktigste oppfordring er å bruke vesten, sier Kristin Wiig Sandnes.  Foto: Redningsselskapet

Velg riktig vektklasse på vesten, slik at den verken blir for stor, eller at man flyter dypere enn nødvendig. Vester med skrikende farger og reflekser er mer synlig under et søk. Sandnes understreker at uansett vest, må man bruke den riktig.— Alle snorer på vestene har en funksjon og må brukes. Hvis man for eksempel ikke bruker skrittstroppen på en vest som er litt for stor, kan personen falle ut av vesten, sier hun.

Vanlige flytevester og seilvester holder i mange år, og kan enkelt puttes i badekaret for å sjekke at de flyter.

— Se at de ikke er morkne. Flyteelementene varer. Det handler om å stelle vesten. Skyll den hvis den har vært i saltvann, og la den tørke etter bruk, sier Sandnes.

Her kan du lese flere sommersaker:

Oppbevaring og ettersyn av oppblåsbar redningsvest:

Oppbevar vesten tørt, mørkt og luftig.

Se til at yttertrekket ikke har skader

Kontroller iblant at lungen er tett.

Skift tablett jevnlig.

Kontroller alltid før bruk at patronen er godt tilskrudd.

Sjekk også at patonen ikke har skader. Er man i tvil kan man ta patronen ut og veie den på en kjøkkenvekt. Patronen veier normalt 138 gram der gassens egenvekt er 33 gram. Veier den mindre enn 138 gram betyr det at den er lekk og må byttes.

Bruk ikke bekledning utenpå vesten

Kilde: Regatta

På forsiden nå