Seks sikre pastavinnere

Enkelt å lage, velsmakende og mettende: Pasta slår aldri feil. Her er seks oppskrifter som garantert vil friste.

FRISTENDE: Pasta er en enkel rett som er til å få vann i munnen av, der tilbehøret ofte er enkelt og tradisjonelt.   Foto: kulinarisk.no

Saken oppdateres.

Rødrutet duk, blafrende stearinlys, taffelmusikk og en god italiensk rødvin. Ved siden av: en nydelig pastarett, brødbiter dyppet i olivenolje og med flaksalt. Mer skal nesten ikke til for en fullkommen middagsaften.

Pasta er en demokratisk middagsrett som alle ser ut til å enes om. Pastaen er nemlig både velsmakende og enkel å tilberede, og den metter godt. Også de minste blant oss spiser pasta til munnen er dekket av rød pastasaus.

Al dente er idealet

I Italia svarer italienerne henrykt dette når de får en perfekt pastatallerken:

«Al dente.» Så gestikulerer de og slår seg et par ganger i fortannen med pekefingerneglen.

Som tannen, betyr svaret. Hard på utsiden, men fortsatt noe mykere i midten. Sånn skal pastaens konsistens være.

Mange nordmenn er likevel glad i en mykere versjon, og hvordan man tilbereder pastaen, må få være valgfritt.

Pasta + pesto = sant

En god følgesvenn til pasta er pesto. Lag gjerne pestoen fra bunnen av i en morter med ferske ingredienser: hvitløk, pinjekjerner, parmesan og basilikum. Lag gjerne litt ekstra til å ha som pålegg til brødskivene dagen etter.

Kjøp balsamico av god kvalitet, en liten flaske holder til mange retter. Det vil være verdt investeringen.

Klassiske ingredienser

Pastasaus er også en viktig komponent i det endelige måltidet. Her er tomat og basilikum et radarpar som utgjør grunnelementene i en god saus. Men det finnes alternativer. Sopp- og ostesaus er smakfulle eksempler.

Her kommer for øvrig en liten italiensk hemmelighet: Italienere bruker å knekke et egg og blande det inn i kjelen når pastaen er ferdigkokt. Det forsterker ostekonsistensen sammen med parmesan, og hjelper på metthetsfølelsen.

Kjøp aller helst inn ekte fersk eller ferdig revet parmesan med opphavet Parmigiano Reggiano, i stedet for å velge etterligninger. Grana Padano er også et godt alternativ.

Har du ikke brukt opp all den ferske parmesanen, kan du rive opp hele osten og fryse den ned til senere bruk. Da har du ost av toppkvalitet til ethvert pastamåltid fremover.

Buon appetito!

Oppskrifter på pasta

Carbonara

Oppskrift (4 personer)

  • 400 g spagetti eller bucatini*
  • 200 g røkt svinekjake, pancetta eller kvalitetsbacon
  • 75 g raspet pecorino ost
  • 75 g raspet grana padano ost
  • 2 hele egg
  • 4 eggeplommer
  • 30 g usaltet smør
  • Svart kvernet pepper
  • Salt

CARBONARA: Dette er en italiensk pastarett fra Roma, laget av egg, ost og bacon.  Foto: Knut Magne Whist

  1. Kok opp en stor kjele med saltet vann.
  2. Legg i spagettien og rør rundt etter 30 sekunder slik at spagettien ikke klistrer seg sammen.
  3. Mens pastaen koker, kutter du svinekjaken/pancetta eller kvalitetsbacon i biter, og steker dem sprø i en stekepanne med smøret i.
  4. Pisk sammen de hele eggene og eggeplommene med ostene og nykvernet, svart pepper til du har fått en fin og myk krem.
  5. Når spagettien er slik du liker den, eller som vår italienske kokk Andrea fra Il Vero lager den «al dente», siler du vekk vannet fra pastaen. Al dente betyr fast, men ikke hard konsistens. Spar på litt av vannet. Dette er veldig viktig siden det er hemmeligheten ved en perfekt carbonara.
  6. Legg spagettien i den varme stekepannen sammen med kjøttet. Tilsett litt av pastavannet og vend kjøttet inn i spagettien. Etter et minutt slår du av varmen.
  7. Hell så over egg og osteblandingen som du vender inn til du har fått en nydelig og kremet carbonara.
  8. Avslutt med en god mengde kvernet pepper og server umiddelbart.

* Bucatini er hule rør med samme lengde som spagetti.

Fettuccine Alfredo

FETTUCCINE ALFREDO: Denne pastaretten er en gammel italiensk klassiker. Har du ikke fettuccine for hånden, kan du like godt bruke tagliatelle eller spagetti.   Foto: kulinarisk.no

Oppskrift (4 personer)

  • 9 dl kremfløte
  • 500 g fettuccine
  • 400 g finrevet parmesan, pluss mer til servering
  • 3 ss usaltet smør
  • Salt og nykvernet sort pepper
  • Finhakket persille eller timian til servering
  1. Kok opp fløten i en gryte og senk varmen.
  2. La det koke inn til halvparten i ca. 30 minutter. Rør om av og til.
  3. I mellomtiden koker du pastaen etter anvisningen på pakken. Når den er al dente, heller du av vannet og legger pastaen i den reduserte fløten.
  4. Tilsett parmesan og smør og vend pastaen og osten inn i fløten.
  5. Smak til med salt og pepper.
  6. Pynt med ekstra parmesan og timian eller persille, og server.

Spagetti Bolognese

SPAGETTI BOLOGNESE: Noen ganger er det fantastisk godt med mat som er lett å lage og raskt ferdig. Dette er oppskriften på den italienske klassikeren spagetti bolognese.   Foto: kulinarisk.no

Oppskrift (4 personer)

  • 600 g kjøttdeig
  • 1 løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 gulrøtter
  • Olivenolje, mild type
  • 1/2 potte basilikum
  • 2 bokser skåldede tomater
  • 500 g spagetti
  • Salt og nykvernet pepper
  • 200 g revet parmesan
  • Cherrytomater til pynt
  1. Finhakk løk og hvitløk, riv gulrøttene.
  2. Varm olivenoljen i en stor gryte og stek løk, hvitløk og gulrøtter.
  3. Tilsett kjøttdeigen og brun den.
  4. Tilsett tomater og basilikum, vend det inn og kok videre i 30 minutter.
  5. Smak til med salt og pepper.
  6. Spagettien kokes etter anvisning, og det hele serveres med revet parmesan og halve cherrytomater.

Makaroni og ost (mac and cheese)

MAKARONI OG OST: Macaroni and cheese, som amerikanerne kaller det, fant veien til USA via den fremtidige presidenten Thomas Jefferson. Han hadde spist makaroni både i Paris og i Nord-Italia. Senere begynte han å importere både makaroni og parmesan til USA, og serverte makaroni and cheese på en statsmiddag i 1802.   Foto: kulinarisk.no

Oppskrift (6 personer)

  • 600 g makaroni
  • 5 ss smør
  • 6 ss hvetemel
  • 6 dl helmelk
  • 150 g revet gruyèreost
  • 150 g revet cheddar
  • 1/4 ts kajennepepper
  • Salt
  1. Forvarm ovnen til 200 °.
  2. Smør en stor ildfast form eller seks ildfaste porsjonsformer.
  3. Kok makaronien etter anvisning på pakken. Hell av vannet.
  4. Smelt smør i en gryte, rør inn melet og la det putre i et par minutter.
  5. Hell i litt melk om gangen, og la det koke opp mellom hver gang.
  6. Smak til med salt og kajennepepper.
  7. Legg i osten og rør den godt inn.
  8. Trekk gryten av varmen.
  9. Hell makaronien i og bland den med sausen.
  10. Hell blandingen over i ildfaste former, stek i ovnen i ca. 15 minutter.

Tagliatelle med pesto

TAGLIATELLE MED PESTO: Pesto laget av basilikum, parmesan, pinjekjerner og god olivenolje er uslåelig på smak – og en smal sak å lage selv. Bland den med tagliatelle, og du har en smaksbombe av et hverdagsmåltid.   Foto: kulinarisk.no

Oppskrift (4 personer)

  • 500 g tagliatelle
  • 1 potte basilikum
  • ½ dl pinjekjerner
  • 50 g parmesan
  • 3 fedd hvitløk
  • 1½ dl olivenolje
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  1. Kok tagliatellen etter anvisningen på pakken.
  2. Bland sammen basilikum, hvitløk og pinjekjerner i en morter.
  3. Tilsett deretter oljen i en tynn stråle, litt om gangen under konstant omrøring.
  4. Bland til slutt inn parmesanen og smak til med salt og pepper.
  5. La tagliatellen renne av i et dørslag og bland den godt sammen med pestoen.

Farfalle med cherrytomater og basilikum

FARFALLE: Farfalle, cherrytomater, basilikum, løk, chili, hvitløk og parmesan. Dette er en fantastisk pastarett med litt fart i. Smaker nydelig på litt kalde vinterkvelder.   Foto: kulinarisk.no

Oppskrift (4 personer)

  • 400 g farfalle
  • Havsalt og nymalt sort pepper
  • Olivenolje til steking
  • 1 løk, finhakket
  • 1 liten rød chili uten kjerner, finhakket
  • 20 cherrytomater, delt i to
  • 1 stort hvitløksfedd, finhakket
  • 1 håndfull basilikumblader
  • 50 g parmesan, revet
  1. Kok pastaen al dente ifølge instruksjonen på pakken.
  2. Varm olivenoljen i en stekepanne og stek løken til den er myk.
  3. Tilsett chili, salt og pepper og rør godt.
  4. Tilsett tomatene og hvitløken og stek videre i tre minutter.
  5. Tilsett den ferdigkokte pastaen sammen med parmesan og basilikum og rør godt.
På forsiden nå