Slik råder ekspertene deg til å bruke feriepengene

Nordmenn kan forvente seg 120 feriepengemilliarder inn på konto i disse dager.

FÅ OVERSIKT: Hva du bør bruke pengene til, avhenger av økonomien din. Men etter at nødvendige grep er tatt, mener ekspertene at feriepenger skal brukes til nettopp ferie. - Det handler om å investere i minner, minner kan sitte på mørke, regntunge høstkvelder og se tilbake på med glede, sier Agnes Bergo i Pengedoktoren.  Foto: Illustrasjonsfoto: Lise Åserud, NTB/ Scanpix

Saken oppdateres.

— Tjente du eksempelvis 450.000 kroner i fjor og har rett på fem ukers ferie, kan du forvente deg å få utbetalt nærmere 43.000 kroner i feriepenger, forteller forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Hvor mye får du i feriepenger? Svar i pollen nederst i artikkelen.

Beregninger DNB har gjort basert på tall fra Skatteetaten viser at ferieklare nordmenn får utbetalt rundt 120 milliarder kroner i feriepenger i disse dager. Det tilsvarer rundt 33.500 kroner i snitt.

STRESSTEST: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, anbefaler folk å foreta en stresstest av økonomien og sørge for å bruke pengene i riktig rekkefølge.   Foto: DNB

— Sjekk lønnslippen Hvor mye du får utbetalt avhenger av inntekten din, hvor lang ferie du har lov til å ta og alderen din. Feriepengene skal være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget ( se fakta).

— For å finne ut av feriepengegrunnlaget ditt sjekker du lønnsslippen din. Har du rett på fire uker ferie får du 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget ditt, har du rett på fem ukers ferie er det 12 prosent. Er du over 60 år gjelder høyere satser, sier Sandmæl.

Tretti milliarder til gode

2,6 millioner nordmenn kan tilsammen vente seg over 30 milliarder skattekroner til gode. Gjennomsnittet er 11.360 kroner.

Dette er foreløpige tall fra skatteetaten for hvor mange som får restskatt og til gode for inntektsåret 2014. Det endelige tallene kommer når skatteoppgjøret for alle er klart i oktober.

Les også:

Pengene skal sitte litt løsere i ferien, som familie skal man unne seg et lite friminutt. Agnes Bergo, Pengedoktoren

Slett kreditt

Agnes Bergoer daglig leder i det uavhengige rådgivingsselskapet Pengedoktoren. Ideelt sett bør og skal alle økonomiske råd være individuelle, mener hun.

— Når vi nå får litt ekstra inn på konto, stilles det særlige krav til forbrukeren rundt forvaltning og bruk av disse pengene. Hver famile må vurdere sin egen økonomiske situasjon og sine behov, sier Bergo.

Men med det i mente, kan hun likevel komme med noen generelle råd til barnefamilier rundt hva de bør tenke på.

— Det første er forbruksgjeld eller kredittkortgjeld. Har familien dette, ikke bruk ett øre på ferie eller annet før kortet/kortene er helt nedbetalt. Det er ekstremt dyre lån, de koster opp mot tretti prosent i effektiv rente, sier hun.

Velg alltid lokal valuta, hvis ikke er det butikken som setter kursen og det kan bli dyrt. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

- Invester i minner

Utover det, feriepenger skal brukes til nettopp ferie, mener siviløkonomen og aksjemegleren.

— Pengene skal sitte litt løsere i ferien, som familie skal man unne seg et lite friminutt. Det handler om å investere i minner, minner kan sitte på mørke, regntunge høstkvelder og se tilbake på med glede, sier hun.

ANNERLEDES MED SKATTEPENGER: -Dette er penger du egentlig skulle hatt utbetalt hver måned. De bør gå til familiens forbruk og sparing, sier Agnes Bergo i Pengedoktoren.  Foto: Kristine Nyborg

Skattepenger anbefaler hun blir brukt til større innkjøp, for eksempel møbler eller TV som har vært planlagt lenge i påvente av at familien skulle få råd til innkjøpene. Eventuelt kan pengene brukes til sparing eller nedbetaling av gjeld.— Skattepenger er penger du egentlig skulle hatt utbetalt hver måned. De bør gå til familiens forbruk og sparing, legger hun til.

Sparetips for ferien

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, anbefaler å gjøre en stresstest av økonomien og sørge for å bruke pengene i riktig rekkefølge.

— Betal først ned gjeld med høy rente, deretter ubetalte regninger. Er bufferkontoen tom, er det en gyllen anledning til å fylle den opp i tilfelle uforutsette utgifter. Hvis stresstesten av økonomien er bestått, er det ingen grunn til å ikke unne seg en skikkelig ferie, sier hun.

Les også:

Urokkelig lånelyst i norske familier

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst

Fakta om tallene

Tallene er basert på at nordmenns feriepengegrunnlag er på 977 milliarder, nær en billion kroner. Antall personer med feriepengegrunnlag er 3,6 millioner. Det er tatt utgangspunkt i at prosentsatsenforferiepengerer 12,3 et snitt på bakgrunn av at en firedel av arbeidstakerne har 10,2 prosent, endel har høyere prosent og folk over 60 år har 14,3prosent.(Kilde: DNB/Skatteetaten)

Slik regnes feriepengene

Feriepenger tjenes opp året før ferien skal avvikles, dette kalles opptjeningsåret. Ferieåret er det kalenderåret ferien avvikles. Hvis man ikke har vært i jobb året før vil man uansett ha rett til å ta ferie, men man har ikke rett til feriepenger.Ferie er i utgangspunktet fritid uten lønn. Hensikten med feriepenger, er at de skal erstatte lønnsbortfallet når arbeidstaker tar ferie.Feriepengene beregnes ut fra det man har fått som arbeidsvederlag (lønn m.m.) i opptjeningsåret. Ikke alle utbetalinger inngår i beregningen.Dersom virksomheten er bundet av tariffavtale som gir fem ferieuker, er den ordinære satsen 12 prosent. For arbeidstakere over 60 år er satsen 14,3 prosent. Den femte ferieuken og den forhøyede satsen er imidlertid en del av lønnsoppgjøret mellom partene, og ikke en del av ferieloven.Mange vil oppleve at det gjøres trekk i feriepengene for den ekstra ferien. Dette gjøres i de tilfellene virksomheten utbetaler feriepenger en fast måned, for så å utbetale vanlig lønn i ferien. Får man utbetalt feriepengene i for eksempel juni holder det ikke at arbeidsgiver holder igjen lønn for juni måned. Arbeidsgiver må trekke det beløpet som tilsvarer fem ukers lønn, slik at man kan få utbetalt vanlig lønn i alle fem ferieukene. I og med at det ikke er fem uker i en måned, trekkes de øvrige dagene av feriepengene. Satsen for feriepenger er forhøyet nettopp for å kunne dekke opp for lønnsbortfallet i den ekstra ferien.Det vanligste er å ta utgangspunkt i 6 virkedager i uken, som gir gjennomsnittlig 26 virkedager i måneden. Med fem uker ferie (30 virkedager), må arbeidsgiver trekke lønn for 4 dager mer enn en hel månedslønn.Feriepengegrunnlag =årslønn-månedslønn-4 dagslønner.(Kilde: Arbeidstilsynet, DNB)

Sparetips for ferien

Skal du utenlands, er det mye å spare på selve planleggingen. Bruk gjerne god tid på å sammenligne priser på nettet, både fly, overnatting og pakkereiser. La deg ikke kun friste av billige flybilletter, men tenk også på hvor mye det koster å feriere i landet. Det kan lønne seg å leie leilighet i stedet for hotell. Da har du blant annet valgfriheten til å lage mat hjemme.Vær også bevisst på valutaen når du er ute og handler. Velg alltid lokal valuta, hvis ikke er det butikken som setter kursen og det kan bli dyrt.For barnefamilier er det veldig vanlig å dra på en eller flere fornøyelsesparker om sommeren. Pakker du en sekk med god mat, litt snack og drikke kan du spare mye penger i løpet av en lang dag.(Kilde: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl, DNB)

På forsiden nå