Slik så Thea ut etter 1,5 time i ettermiddagssolen

Flere blir solbrent i Norge enn på Sydenreise.

FORT GJORT: Thea Flø Edvardsen ble kraftig solbrent etter halvannen time utendørs i 16-17-tiden.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Selv om Sydensolen er dobbelt så sterk som Sørlandssolen er det faktisk flere nordmenn som blir solbrent i Norge (37 prosent) enn på ferier til sydligere strøk (33 prosent).

Det viser Kreftforeningens årsferske undersøkelse av våre solvaner.

— Vi nordmenn er mer opptatt av solbeskyttelse når vi er på solferie enn her hjemme, sier Kreftforeningens generalsekretær, Anne Lise Ryel, som oppfordrer nordmenn til å vise solvett i sommer.

Husk at du nå må ha med pass på reise i Norden og Schengen:

Solvett-reglene
  1. Ta pauser fra solen – unngå å bli solbrent

Nyt sola, men unngå å bli solbrent og å få mye intens sol – det både øker risikoen for hudkreft og lager rynker og pigmentflekker i huden. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom kl. 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.

  1. Bruk klær, solhatt og solbriller

Klær og solhatt beskytter godt. Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Lær barna gode solvaner – solbeskyttelse er viktig gjennom hele livet. De som har rødt hår eller lys hud, trenger ekstra beskyttelse.

  1. Bruk solkrem med minst faktor 15

Skygge og klær beskytter best - solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. I Norge gir faktor 15 med UVA nok beskyttelse for de fleste, hvis du smører jevnt og rikelig - en håndfull krem til en hel kropp. I solrike land er både høyere faktor og flere pauser nødvendig.

  1. Unngå solarium

Solarium kan øke risikoen for hudkreft, spesielt hvis du har lys hud. Det er 18-årsgrense. Risikoen øker jo mer du bruker solarium og jo yngre du er når du begynner. Tar du solarium rett før solferien kan du likevel bli solbrent ute, fordi huden ikke har fått godt underlag. Dessuten øker du UV-dosen, og dermed kreftfaren.

Kilde: Kreftforeningen

SOLBRENT: Her er Thea.  Foto: Privat

Ildrød og kløendeEn av dem som har undervurdert den norske sommersolen er Thea Flø Edvardsen.

Etter bare halvannen time i ettermiddagsolen ved Fredriksten Festning i Halden endte hun opp med ildrød, prikkende hud og en intens kløe.

— Vanligvis smører jeg meg med solkrem. Denne gangen droppet jeg det, siden det var overskyet da jeg dro ut, sier Edvardsen.

Først da hun kom hjem senere på kvelden oppdaget hun hvor rød hun var blitt, og tok et bilde av skillet.

— Dette ser ikke bra ut, sier Ryel i Kreftforeningen da hun får se bildet.

— Å bli så solbrent er for det første veldig ubehagelig, men det kan også være farlig.

Satt under lupen:

IKKE GODT NOK: - Skal vi få Norge ned fra hudkreft-toppen i verden, må vi bli flinkere til å beskytte oss, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.  Foto: Ann Kristin Engebakken

— Bruker ikke nok kremTil tross for at vi de siste årene har blitt flinkere til å bruke solkrem med høy faktor, og derfor blir mindre solbrent, er Norge fremdeles blant landene i hudkreft-toppen.

I 2014 ble det oppdaget over 2000 nye tilfeller føflekkreft, den mest alvorlige hudkreft-typen, hos nordmenn.

Ryel oppfordrer derfor til å smøre på tykke lag solkrem i sommer - også om den tilbringes hjemme i Norge.

— De fleste nordmenn bruker solkrem, men vanligvis langt mindre enn det som skal til for å få beskyttelsen som solfaktoren lover.

Selv om det selvfølgelig hjelper å trekke inn i skyggen midt på dagen, er du ikke nødvendigvis trygg dersom du bare går ut når solen henger lavere på himmelen.

— Midt på dagen er solen sterkest og inneholder mest UVB-stråler, som lett gjør oss solbrent. Men vi må passe oss i ettermiddagssolen også. UVA-strålingen, som også kan føre til hudkreft, varer til langt ut på ettermiddagen. Det at vi kan være mye lenger i ettermiddagssol før vi blir solbrent kan nok gjøre at mange glemmer å beskytte seg, sier Ryel.

Hvor mange av disse landene har du besøkt?

Lært deg solvett-reglene? Da kan du lese disse sakene:

På forsiden nå