Slik unngår du å bli kvalm i bilen

Hvorfor blir vi kvalme i bilen? Og hvordan kan vi unngå det?

BILSYK. Når vi sitter i bilen, skjønner ikke hjernen noen ting.  Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

Les hva lege og spaltist i Aftenposten Junior, Elisabeth Eggen, svarer. Denne artikkelen er fra Aftenposten Junior — Norges eneste avis for barn og unge.

– Pappa, hvorfor svinger veien sånn, jeg blir så kvalm!

Bilsyke. Så irriterende og ekkelt. «Se frem på veien,» sier mamma og pappa. Men jeg vil jo se på film jeg og!

Hvorfor blir vi kvalme i bilen?

Hjernen er ekspert

Hjernen er ekspert på å vite hva kroppen gjør.

Huden og leddene våre forteller hjernen hele tiden hvor armer og ben er. Og «balansekontoret», som ligger inni øret, forteller om vi er sidelengs, rett opp og ned eller opp ned. Øynene hjelper til når vi ser rundt oss.

Elisabeth Eggen, lege  Foto: Morten Uglum

Når vi sitter, så kjenner hjernen at rumpa er nedpå stolen, bena er litt bøyd, og hodet er øverst. Når vi ligger i sengen vet vi, selv om vi har øynene lukket, akkurat hvordan vi ligger. Derfor kan vi for eksempel stupe kråke med lukkede øyne.

Hjernen blir irritert i bilen

Når vi sitter i bilen, skjønner ikke hjernen noen ting. Huden og leddene sier at vi egentlig sitter stille. Samtidig beveger kroppen seg når bilen svinger fra side til side. Det merker «balansekontoret».

Hjernen blir irritert fordi det ikke stemmer. Og enda verre blir det om vi ser på film eller i en bok, for da sier øynene våre også at vi sitter helt stille. Da skjønner hjernen virkelig ingenting og blir enda mer sur.

Til slutt går alarmen i hjernen og balansekontoret. Og da blir vi veldig kvalme. Som om hjernen roper STOPP! Og kanskje du roper STOPP, jeg må kaste opp!

Les andre spørsmål og svar fra lege Elisabeth Eggen:

Mer fra Junior:

Hva hjelper mot bilkvalme?

Det kan hjelpe å ha spist før bilturen, så magen slapper av.Det hjelper å se forover på veien. Da stemmer det øynene ser med det som kroppen gjør, og hjernen skjønner mer av hva som skjer.Det finnes også tabletter (postafen) som hjelper veldig mot bilsyke fordi de blokkerer alarmen fra balansekontoret.

På forsiden nå