Steg for steg - slik lærer du barna å sykle

— Før barnet lærer å sykle, må det lære å bremse, stanse og sette foten ned. Det syndes det mye mot.

Saken oppdateres.

Barn mellom 6-15 år er mer utsatt for sykkelulykker enn andre aldersgrupper, ifølge Trygg Trafikk.

Organisasjonen mener det er viktig at sykkel-læring skjer i et bilfritt område.

— Det er også veldig viktig å tenke på at før man lærer barnet å sykle, så må man lære å bremse, stanse sykkelen og sette ned foten. Det syndes det mye mot, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

Vi er i bilfrie og ildylliske Mærradalen på Røa i Oslo. Henske har fått med seg nabogutten Erik. Sammen skal de vise oss steg for steg hvordan man går frem for å lære å sykle på en tohjulssykkel.

Se hvilke som ble testvinnere da ni små og store smakte seg gjennom dem.

Viktig å føle seg trygg

— Nå i dag bruker vi kort tid, og gjør oss unna med alle stegene. Men i virkeligheten er det naturlig å bruke dager og eventuelt uker, forteller Henske.

GØY PÅ SYKKEL: Få ting kan slå sykling i nabolaget på våren. Carina Henske fra Trygg Trafikk viser og instruerer Erik Giske Stokker.  Foto: Kristine Grue Langset

Ifølge Trygg Trafikk er barn flest mellom 3 og 5 år når de lærer å sykle på to hjul. — Er det et problem hvis foreldre blir for ivrige og går for fort frem?

— Ja, det er viktig at sykling ikke blir en negativ læringsopplevelse. Barnet må ha lyst og må være motivert, det er mye viktigere enn at barnet absolutt skal lære å sykle. Foreldre må dessuten se an barnet, det er veldig viktig at det føler seg trygt gjennom alle stadiene i prosessen, legger hun til.

Må man vaske såret? Og er det lurt med plaster på såret?

Stegene

Her er Trygg Trafikks metode for hvordan lære et barn å mestre tohjulssykkelen alene:

1. Hold bak på sykkelen mens du går fort. Si: «Brems, stans og sett ned benet». Gjenta dette til du føler at barnet kan det, og det går noenlunde automatisk.

2. Så forteller du at du vil gi barnet fart på sykkelen, men at det ikke skal tråkke pedalene rundt. Du skyver sykkelen i fart og slipper den, og etter noen meter ber du barnet stanse.

3. Gjenta det samme, bortsett fra at du nå ber barnet om å tråkke et par ganger rundt på pedalene før det stanser. Øk antall tråkk etter hvert.

4. Siste punkt er at barnet selv setter sykkelen i fart. Lær det å sette den ene foten på pedalen i stilling «5 over 12», og tråkke denne ned samtidig som det skyver fra med den andre foten som det har i bakken. Da er det lett å få sykkelen i fart.

— Hvorfor er det viktig at barn lærer å sykle?

— Det er viktig for balansen, det å utvikle fysiske ferdigheter og ikke minst fordi dette er det første kjøretøyet barnet lærer seg. På sikt skal man lære trafikkregler og hvordan sykle i blandet trafikk og ute på veien.

Her er andre saker som passer til vårstemningen:

Klar for å litt vårrengjøring?

Se også disse morsomme videoene:

Ask (6) bestemte seg for å få ut den løse tannen ved hjelp av en fjernstyrt bil

Ostetyven Molly (2) er sett av over en million

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egenFacebook-gruppeog Twitter-profilforFamilie og oppvekst

På forsiden nå