Test av 15 karbonader: Kun tre får toppkarakter

Stor forskjell på innhold av kjøtt og salt.

PROTEIN OG KJØTT TREKKER OPP: I denne testen har vi sett på karbonadekakenes innhold av protein, mettet fett, karbohydrater, salt og prosentandel kjøtt. Mye mettet fett, salt og karbohydrater har trukket ned, mens mye protein og kjøtt har trukket opp.  Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

I løpet av de siste ukene har Bramat testet kjøttboller, kjøttkaker, og nå karbonadekaker. Felles for alle er at de inneholder relativt mye salt.

Det er også en del forskjell på kjøttinnholdet. Mens noen inneholder så mye som 94 prosent kjøtt, er det andre som bare inneholder 60 prosent.

Denne testen er ikke en smakstest, men en ernæringstest. Lurer du på hvilke karbonader folk mener smaker best, sjekk her.

Andel kjøtt påvirker næringsinnholdet

Kjøper du karbonadekaker med 60 prosent kjøtt, utgjør resten ingredienser som ikke er rent kjøtt, men ingredienser som kjøttfett og stivelse. Dette går utover næringsinnholdet.

Kjøtt er naturlig fri for karbohydrater, men kjøttvarer tilsettes ofte stivelse som blant annet fungerer som bindemiddel.

Desto mer kjøtt det er i karbonadekakene, desto mindre tilsatt karbohydrater er det.

Karbohydratene du finner i denne type mat er ikke fiber— og næringsrike ingredienser, men ren stivelse dog noen tilsetter hvetefiber (men siden fiber ikke deklareres vet vi ikke hvor mye dette er).

Derfor er det en fordel at karbohydratinnholdet er lavt. Spis heller karbonadekaker med fiberrikt tilbehør som fullkornpasta og salat.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Øker kjøttinnholdet, øker vanligvis innholdet av fett (og mettet fett) med mindre det brukes magert kjøtt. Proteininnholdet øker også med mengde kjøtt.

Når karbonadekakene består av rødt kjøtt, for eksempel storfe, vil dette øke jerninnholdet i produktet. Derimot, består karbonadekakene av fjærkre, som kylling og kalkun, er jerninnholdet lavt. Og desto mer utspedd karbonadekakene er, desto mindre mengde jern inneholder de.

Sjekk saltinnholdet

Det er stor fokus på salt for tiden, noe som er vel og bra ettersom mange får i seg langt mer salt enn anbefalt. «Ferdigmat» er en av saltverstingene, for eksempel produkter som fiskekaker, kjøttboller, kjøttkaker og karbonadekaker.

Står du i butikken og har valget mellom to typer karbonadekaker, bør du velge den som inneholder minst salt og fett. Men, hvordan skal du vite om en matvare inneholder mye salt eller ikke?

En grei regel å forholde seg til er at matvarer som inneholder 1,25 gram salt eller mer per 100 gram regnes det som mye salt.

Testresultater

karb2.JPG 

Finsbråten For alle karbonader Mye kjøtt, minst salt av alle.

Les hele testen

TERNINGKAST 6

manglekarb3.JPG 

Prior Ordentlige karbonader av kylling

Bra med kjøtt, ok saltinnhold men kunne gjerne vært litt lavere. Lite mettet fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 6

smedstuenbiff.JPG 

Smedstuen gård Biffkarbonader Mye kjøtt, greit med salt.

Les hele testen

TERNINGKAST 6

karb3.JPG 

Finsbråten Karbonader Mye kjøtt, men saltinnholdet burde vært lavere. Innhold av mettet fett er noe høyere enn i de andre typene.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

manglekarb4.JPG 

Røros kjøtt Økologiske karbonader

Greit med kjøtt, greit med salt.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

smedstuenelg.JPG 

Smedstuen gård Elgkarbonader Mindre kjøtt og mer karbohydrater enn de andre typene, men greit innhold av salt og mettet fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

manglekarb2.JPG 

Prior Karbonader av kalkun og kylling

Ok innhold av kjøtt og mettet fett, men saltinnholdet kunne gjerne vært lavere.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

karb7.JPG 

Kuraas Karbonader av kjøttfe Ikke spesielt mye kjøtt i forhold til de andre.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

karb15.JPG 

X-tra Karbonader Kjøttinnholdet kunne gjerne vært høyere.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

manglekarb.JPG 

First Price Karbonadekaker

Ok innhold av kjøtt, men mer karbohydrater og mindre protein enn vinnerne.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

gildeskikkelige2.JPG 

Gilde Skikkelige karbonaderOk innhold av kjøtt men nokså mye salt.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Her er flere relevante tester for barnefamilier:

grillbiff3.JPG 

Finsbråten Grill biffkarbonaderOk innhold av kjøtt, men saltinnholdet kunne vært lavere.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

karb8.JPG 

Nordfjord Karbonader

Mindre kjøtt enn mange av de andre typene.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

manglekarb5.JPG 

Gilde Originale karbonader

Mindre kjøtt enn mange av de andre, og saltinnholdet burde vært lavere.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

smedstuenrein.JPG 

Smedstuen gård Karbonader av rein

Manglende deklarering

Les hele testen

TERNINGKAST -

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

Interessert i flere tester?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på karbonadekakenes innhold avprotein, mettet fett, karbohydrater, salt og prosentandel kjøtt.Mye mettet fett, salt og karbohydrater har trukket ned, mens myeprotein og kjøtt har trukket opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at detsunneste får terningkast 6 og det minst sunne terningkast 3. Etprodukt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvisfå samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningentil testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslistenpå forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fraprodusentene i de tilfellene vi ser dette mangler pådeklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellomdeklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig harforetatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrerikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer atdeklarasjonen er korrekt.

På forsiden nå