Test av åtte «barnebrød»

— Typiske «barnebrød» inneholder mye mindre fiber og fullkorn enn de ideelt sett burde.

MARKEDSFØRES MOT FAMILIER: I denne testen har vi tatt for oss brød som er markedsført mot barn og barnefamilier. I denne testen har vi valgt å gi terningkast 3 til 5 fordi ingen er grove nok til å fortjene et terningkast 6, og ingen er så fattige på fiber at de fortjener dårligere enn terningkast 3.   Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Brød er og blir en viktig del av det norske kostholdet, og nettopp derfor er det lurt å velge sunne og grove brød.

En god regel er å velge brød som har så mye fiber og så høy grovhetsprosent som mulig. De aller fleste av oss, ikke minst barn, får nemlig i seg altfor lite fiber.

Testen er ikke en smakstest, men en ernæringstest. Lurer du på hvilke brød folk mener smaker best, sjekk her.

Fiber er viktig for fordøyelsen, og gir dessuten en god metthet og et jevnt blodsukker. Dette virker positivt inn på overskudd, konsentrasjon, og vektregulering.

Gi barna grovere brød

Av en eller annen grunn, er det mange som tror at barn ikke liker grovt brød. Dette er feil!

Jo tidligere du innfører grovt brød i et barns kosthold, desto raskere vil barnet bli vant til å spise grovt brød. Produsentene gjør derfor barna en bjørnetjeneste ved kun å produsere barnebrød som har en forholdsvis lav grovhetsprosent og innhold av fiber.

Har du et småspist barn som ikke ser ut til å like grovt brød, skal du selvfølgelig ikke presse på med grove brødsorter. Men har barnet ditt god appetitt, er det lurt å innføre grove brødsorter så tidlig som mulig.

Altfor lite fiber og fullkorn

I denne testen har vi tatt for oss brød som er markedsført mot barn og barnefamilier. Allerede ved å ta en titt på brødenes innhold av fiber og grovhetsprosent, ser vi at typiske «barnebrød» inneholder mye mindre fiber og fullkorn enn de ideelt sett burde.

Vårt råd til familier som ikke har spesielt kresne barn, er derfor å styre unna barnebrødene, og heller velge grovere typer brød til familien.

  • Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Testresultater

Goman Sjiraffbrød

En av testens vinnere. Grei grovhetsprosent og ok fiberinnhold.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Mesterbakeren Grovt&Godt Junior

En av testens vinnere. Grei grovhetsprosent og ok fiberinnhold.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Goman Bakeriet Løvebrøl

En av testens vinnere. Ok fiberinnhold og bra med umettet fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Goman Superbrød

Ikke spesielt høy grovhetsprosent eller innhold av fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Mesterbakeren Pøbelbrød

Ikke spesielt høy grovhetsprosent eller innhold av fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Bakehuset Julius favorittbrød

Ikke spesielt høy grovhetsprosent eller innhold av fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Norgesbakeriet Josefines

Ikke spesielt høy grovhetsprosent eller innhold av fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Din Baker Skibrødet

Ikke spesielt høy grovhetsprosent eller innhold av fiber.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Artikkelen er levert av bramat.no.

Her er flere tester:

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på brødenes innhold av fiber, sukker,umettet fett og salt. I tillegg har vi tatt hensyn til brødenesgrovhetsprosent. Ettersom fiber og grovhetsprosent er såpassviktig, har vi latt dette telle dobbelt opp. Høyt innhold av saltog sukker har trukket ned, mens grovhetsprosent og høyt innhold avfiber og umettet fett har trukket opp.

I denne testen har vi valgt å gi terningkast 3-5 fordi ingen avdisse brødene er grove nok til å fortjene et terningkast 6, ogingen er så fattige på fiber at de fortjener dårligere ennterningkast 3.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningentil testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslistenpå forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fraprodusentene i de tilfellene vi ser dette mangler pådeklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellomdeklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig harforetatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrerikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer atdeklarasjonen er korrekt.

På forsiden nå