Test av blåbærsyltetøy: Mest bær i vinnerne

Sjekk hvor mye sukker syltetøyet inneholder.

UTVALG: Disse blåbærsyltetøy-glassene er testet.  Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Syltetøy er en fin måte å få i seg bær på, men det inneholder også mye sukker. Derfor er det lurt å velge de typene som inneholder mest bær.

Sukker er et konserveringsmiddel, og syltetøy er rett og slett en tradisjonell måte å konservere bær på. Når sukkerinnholdet er minst 60 prosent trives ikke mikroorganismer, og syltetøyet får lengre holdbarhet. Når sukkerinnholdet reduseres, kortes også holdbarhetstiden ned.

Ved å tilsette surhetsregulerende middel som sitronsyre og eplesyre og konserveringsmiddel som kaliumsorbat og natriumbenzoat, forlenges holdbarhetstiden til tross for lavere sukkerinnhold.

De fleste syltetøy på markedet inneholder derfor disse tilsetningsstoffene. Gevinsten er at mengden tilsatt sukker kan reduseres.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Syltetøy er ikke nøkkelhullsmerket

Du vil ikke finne nøkkelhullsmerket på syltetøy. Dette skyldes det høye sukkerinnholdet.

Syltetøy med lite sukker, men med søtstoff, får heller ikke nøkkelhullsmerket fordi søtstoff ikke er tillatt i merkeordningen.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg blåbærsyltetøy som finnes i de største dagligvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye sukker og bær de inneholder. Mengden sukker trekker ned, mens mengden bær trekker opp.

Vi har valgt å gi terningkast tre til fem, der terningkast fem regnes som det sunneste syltetøyet. Vi gir ikke høyere terningkast enn fem fordi det tross alt er en del sukker i alle syltetøyene.

Lag syltetøyet selv

Lager du syltetøyet selv, har du en unik mulighet til å lage et syltetøy som inneholder mye bær og lite sukker. Det skal faktisk ikke så mye sukker til, for at syltetøyet skal smake søtt og godt. Kanskje ikke noe i det hele tatt hvis du velger de søteste bærene.

Husk bare at jo mindre sukker du bruker, dess kortere holdbarhet har syltetøyet. Et tips er å fryse bærene, og så lage små porsjoner av «syltetøy» der du varmer opp bærene og blander med sukker.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

På forsiden nå