Test av brunost: Ikke bare usunt

Jada, det er mye sukker og en del mettet fett i brunost. Men det er også mange viktige næringsstoffer.

UTVALG: Disse brunostene er testet.  Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Det er ingen god idé å hive innpå med brunost hver dag hvis du sliter med vekten eller spiser mye sukker fra før. Men osten inneholder næringsstoffer, som kalsium, jod og jern, som flere av får for lite av.

Noen skiver grovt brød med brunost innimellom er derfor ikke å forakte, faktisk er det å anbefale for deg som står i faresonen for å få i deg for lite jod.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Tre om dagen

Får du i deg tre porsjoner meieriprodukter pr. dag, noe som også er anbefalt for å sikre inntaket av kalsium, og i tillegg spiser fisk to-tre ganger i uken får du i deg nok jod.

Brunost er spesielt rik på jod, noe som kan være greit å vite for deg som ikke spiser så mye fisk og drikker lite melk.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Kun én brunost inneholder jern

I gamle dager fikk brunost et naturlig innhold av jern, fordi brunost ble laget i jerngryter slik at noe av jernet smittet over i brunosten under koking.

Etter hvert som brunost ble industrifremstilt, fortsatte man å tilsette jern fordi folk var vant til at brunost var en god jernkilde og fordi grupper i befolkningen hadde behov for ekstra jern.

I 2001 sluttet man å berike brunost med jern fordi en del av befolkningen tar opp for mye jern i kroppen (hemokromatose).

For noen år siden fikk produsentene lov til å tilsette jern til prim beregnet for barn, og nå nylig kom det en brunost for barn og ungdom (Junior) som også er beriket med jern.

Problemet er bare at kun én av matvarekjedene (Coop) har valgt å ta inn denne brunosten, noe vi i Bramat synes er synd. Etter vår mening er brunost med jern noe som bør stå i hyllene i samtlige matbutikker.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg brunost som finnes i de største dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye sukker, protein, mettet fett, kalsium, jod og jern de inneholder. Sukker og mettet fett trekker ned, mens protein, jod og kalsium trekker opp. Vi har latt jod, kalsium og jern telle dobbelt ettersom dette er viktige næringsstoffer som en del får for lite av.

Siden brunost er en kilde til jod og kalsium, som begge er næringsstoffer som mange får for lite av, har vi valgt å gi terningkast tre til fem, til tross for at brunost også er rik på sukker, fett og kalorier.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

På forsiden nå