Test av fiskegrateng: Kun én får toppkarakter

— Det gjelder å velge de typene som inneholder mye fisk.

11 GRATENGER UNDER LUPEN: Kanskje er det på tide at det skjer litt produktutvikling når det gjelder fiskegratenger også? Veldig mange av dagens fiskegratenger inneholder nemlig svært lite fisk.  Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Skal du spise fisk, er det sunnere å velge rene fileter av fisk fremfor fiskekaker, fiskeboller, eller fiskegratenger. Årsaken til dette er rett og slett at du får i deg mer fisk når du spiser ren fisk.

Det er ingenting i veien for å velge fiskegratenger eller fiskekaker heller, men da gjelder det bare å velge typer som inneholder mye fisk. Det er nemlig store forskjeller på hvor stor andel fisk det er i slike produkter.

Lurer du på hvilken fiskegrateng folk mener smaker best, sjekk her.

Fisk eller makaroni?

Noen fiskegratenger inneholder mye makaroni og lite fisk. Dette er jo ikke direkte usunt, men på langt nær så næringsrikt som en skikkelig fiskemiddag med ren fisk, grønnsaker, og litt poteter eller villris.

Sjekk flere tester av bramat.no her:

På tide med produktutvikling

I løpet av de siste årene har det skjedd mye på fiskekakefronten. Flere fiskekaker inneholder både 70, 80, og 90 prosent fisk, noe som er veldig bra!

Kanskje er det på tide at det skjer litt produktutvikling når det gjelder fiskegratenger også? Veldig mange av dagens fiskegratenger inneholder nemlig svært lite fisk.

Det som er positivt, er at flere av produsentene har redusert innholdet av salt i sine fiskegratenger.

Spiser du for lite fisk? Her er grunnen til at du bør fortsette å spise laks.

Sjekk flere tester av bramat.no her:

Sunt og fargerikt tilbehør

Hverken når det kommer til mengde eller næringsinnhold er fiskegratengene du finner i denne testen et komplett måltid for en familie.

De fleste fiskegratenger inneholder minimalt med grønnsaker, men ved å servere sammen med en eller flere typer grønnsaker, vil måltidet ikke bare løftes smaksmessig, det vil også være langt sunnere. Dessuten vil en fiskegrateng kunne holde til flere personer enn om du serverer fiskegrateng uten tilbehør til.

Prøv for eksempel revne gulrøtter, dampede aspargesbønner, salat av fennikel og rødløk, eller minigulrøtter og salat ved siden av fiskegratengen.

Her er den sunneste grønnsaken av alle.

Testresultater

Jippi Fiskegrateng med torsk

Testens vinner. Bra med fisk, lite salt, lite mettet fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 6

Findus Fransk fiskegrateng

Mye fisk, greit med salt, men litt mer mettet fett enn de andre typene.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Lofoten Hjemmelaget fiskegrateng med norsk torskefilet

Bra med fisk, lite salt, men litt mer mettet fett enn vinneren.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Findus God gammeldags fiskegrateng med potetmos

Bra med fisk, greit med salt.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Godehav Fiskegrateng

Ok mengde fisk, greit med salt, mer mettet fett enn vinneren.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Findus Familiens fiskegrateng

Lite fisk, men også lite mettet fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Xtra Fiskegrateng med makaroni og saus

Lite fisk, men også lite mettet fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

First Price Fiskegrateng med makaroni

Lite fisk, men også lite mettet fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Matmesteren Fiskegrateng med torsk og bacon

Lite fisk, ikke så mye mettet fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Findus God gammeldags fiskegrateng med smårettbacon

Lite fisk, ikke så mye mettet fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Findus Kystens fiskegrateng

Veldig lite fisk.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Artikkelen er levert av bramat.no.

Sjekk flere tester av bramat.no her:

Og andre tester:

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av fiskegratengene idenne testen, har vi sett på fiskegratengenes innhold av protein,salt, mettet fett og andel fisk.

Mye protein, og andel fisk har trukket opp. Mens mye salt ogmettet fett har trukket ned. Vi har latt andel fisk telle dobbeltopp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at detbeste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikkenødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andreprodukter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3, erdirekte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere totalpoengsum enn dem som får høyere terningkast.

Vi har valgt å gi terningkast 3-6 fordi noen av fiskegratengenehar såpass lavt innhold av fisk, og såpass mye karbohydrater, at vimener det finnes veldig mange andre middagsalternativer som er velså sunne. Til tross for dette, er fiskegrateng et helt ok måltid,slik at vi ikke gir lavere terningkast enn 3.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningentil testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslistenpå forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fraprodusentene i de tilfellene vi ser dette mangler pådeklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellomdeklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig harforetatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrerikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer atdeklarasjonen er korrekt.

På forsiden nå