Test av frokostblandinger

Frokostblandinger kan være en sunn start på dagen, men det kan også være en sukkerbombe som ligner mer på en dessert enn en frokost.

MYE SUKKER: Flere av frokostblandingene er rene sukkerbomber. Én får strykkarakter i denne ernæringstesten.  Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Velger du noen av taperne i denne testen, blir du ikke bare fort sulten igjen. Det kan også gå utover både konsentrasjon og humør resten av dagen, og på lengre sikt kan det ha betydning for vekten.

Starter du derimot dagen med en fiberrik frokost, vil dette ha en positiv innvirkning på blodsukkeret ditt hele resten av dagen. Et stabilt blodsukker virker positivt inn både på prestasjon, helse og vekt.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Her kan du se hvilken frokostblanding folk synes smaker best.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Frokostblandinger markedsført mot barn kommer dårligst ut

I denne testen har vi tatt for oss alle frokostblandinger som ikke går under betegnelsen müsli/crüsli eller granola. Disse blir omtalt i en egen test senere.

I fjorårets test av frokostblandinger valgte vi å ikke ta med de mest usunne frokostblandingene, men i år har vi tatt med alle typer som finnes hos de største matvarekjedene. Dette inkluderer frokostblandinger som tydelig er markedsført mot barn og frokostblandinger med sjokolade.

Et lite tankekors er at de fleste av frokostblandingene som har et utseende som appellerer til barn, kommer dårligst ut i denne testen.

TAPERNE: Frokostblandingene som er rettet mot barn, får dårligst resultat i denne testen.  Foto: Oksana Kuzmina / Shutterstock

Velg frokostblanding etter vekt og aktivitetsnivå

Når du velger frokostblanding i butikken, skal du selvfølgelig velge en du synes smaker godt.

Det kan likevel være lurt å ta en titt på næringsinnholdet. Hvis du ønsker å gå ned i vekt eller sliter med å holde vekten, er det lurt å velge en type som inneholder lite sukker, godt med fiber, ikke altfor mye kalorier og gjerne greit med protein.

Da får du en frokostblanding som metter godt og gir deg et stabilt blodsukker slik at du unngår søtsug og overspising senere på dagen.

Det er også lurt å velge en frokostblanding som inneholder en høy andel fullkorn, fordi fullkorn har vist seg å være bra for helsen vår.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på hvor mye mettet fett, sukker, fiber, protein, salt og fullkorn frokostblandingene inneholder. Mye sukker, salt og mettet fett har trukket ned, mens mye protein, fullkorn og fiber har trukket opp. Vi har latt fiber og sukker telle dobbelt, ettersom de fleste får i seg for mye sukker og for lite fiber.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du synes smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 1. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser at dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Her er flere relevante tester:

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

På forsiden nå