Test av grillpølser: Nesten dobbelt så mye kjøtt i vinnerne

Påske og bålkos hører sammen. Vi har testet grillpølser.

STOR FORSKJELL: Tre av disse får terningkast seks. Hele ni får terningkast to.  Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Pølser er ikke noe av det sunneste du kan spise, men det er enkelt å tilberede og noe de fleste barn og voksne liker. Dessuten er det hyggelig å samles til pølsegrilling rundt bål, grill eller bålpanne.

Store forskjeller

Hvis pølse er noe du spiser en gang i blant, er det ikke så viktig å se på næringsinnholdet. Er pølser derimot noe du eller familien spiser rett som det er, kan det være lurt å ta en titt på denne testen. Det er nemlig stor forskjell på hvor mye kalorier, kjøtt og fett det er i de forskjellige typene.

BÅLKOS: Skal du grille pølser i påsken? Vi har testet næringsinnholdet.  Foto: Shutterstock

Greit med pølser innimellom

Skal du tenke sunnhet, er det lurt å velge en pølse som inneholder en stor andel kjøtt og ikke altfor mye salt. Velger du en av de sunneste pølsene, lager litt salat eller grønnsaker ved siden av, og ikke spiser altfor mange pølser av gangen, kan pølser være et helt greit middagsalternativ innimellom.

Men enda sunnere er det selvfølgelig å velge rene fileter av kjøtt fremfor pølser og annen farsemat når du griller. Rent kjøtt inneholder mindre kalorier, mindre salt, mer jern og protein, og langt mindre fett enn pølser.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Her kan du se hvilke grillpølser folk liker best.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Sjekk saltinnholdet

Pølser, kjøttkaker, fiskekaker og annen farsemat inneholder ofte en del salt. Spiser du mye av slik mat, kan du derfor få i deg for mye salt. Dette gjelder særlig barn som tåler mindre salt enn voksne.

En del av den typiske barnematen som pølser, kjøttboller og fiskekaker, inneholder nokså mye salt. Har du små barn bør du derfor velge de pølsene som inneholder minst salt.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg grillpølser. Vi har valgt å kun ta med pølser som enten heter "grillpølser", eller der det står på embalasjen at pølsene passer til grilling. Alle "gourmetpølsene" som lammepølser og ulike pølser med urter og krydder, tester vi i en separat test.

Grunnen til dette, er at disse pølsene ofte er til et litt annet bruk, har en litt annen målgruppe, og ofte spises med annet tilbehør enn den tradisjonelle grillpølsen.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, karbohydrater, fett, salt og andel kjøtt. Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens av energi, karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), fett og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du synes smaker best her.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de «sunneste» får terningkast seks og de minst sunne får terningkast to. Et produkt som får terningkast fem i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast to er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Her er flere relevante tester:

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

På forsiden nå