Test av iste: Seier til de sukkerfrie

Velger du derimot taperne i denne testen, kunne du like gjerne valgt brus.

VARIERENDE RESULTAT: Tre av disse får terningkast fem, mens to får terningkast én.  Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Iste er godt i sommervarmen, og fordi vi har hørt at te kan være sunt, er det mange som tror at iste er sunnere enn brus.

Det stemmer hvis du velger de sukkerfrie eller de som er tilsatt relativt lite sukker. Velger du derimot taperne i denne testen, kunne du like gjerne valgt brus.

Ikke bruk iste som tørstedrikk

I denne testen sammenligner vi næringsinnholdet i iste, både flasker og større kartonger.

Velger du iste på flaske, har du mulighet for å velge sukkerfrie varianter. Går du for kartongene, finnes det foreløpig kun iste med relativt mye sukker.

Størrelsen på kartongene gjør også at mange drikker mer når de først har åpnet en stor kartong. Og mer iste betyr et større inntak av sukker.

Det er ingen tvil om at vann er og blir den beste tørstedrikken vi har, både for tennene og helsens skyld. Sukkerrike drikker som brus, saft, iste og juice er en av de største kildene til sukker blant barn og unge.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Lite te og mye sukker

Selv om iste inneholder hvit te, grønn te, svart te eller te-ekstrakt, er dette neppe noe som gjør den veldig sunn. Innholdet av sukker i de fleste isteene trekker nemlig ned den ernæringsmessige kvaliteten.

Mange isteer er også tilsatt fruktkonsentrat og aromastoffer for å gi den rette smaken.

Vinnerne av testen inneholder ikke sukker, men kunstig søtstoff. Ettersom dagens forskning ikke tyder på at kunstig sukker er helseskadelig, har vi valgt å ikke trekke ned for dette.

Dermed blir de isteene som inneholder kunstig sukker fremfor naturlig sukker, klare vinnere i denne testen.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenlignet et utvalg isteer. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av sukker og kalorier. Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den du synes smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast to til fem. Produktene er rangert satt opp mot hverandre. Det betyr at den «sunneste» får terningkast fem og de minst sunne får terningkast to. Et produkt som får terningkast fem i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast to, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene der vi ser at dette mangler i deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

På forsiden nå