Test av julepølse

Det er store forskjeller når det gjelder kjøttinnhold.

JULEPØLSER: Vi har testet 13 julepølser.  Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best her.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg julepølser som var å få kjøpt i de største matvarekjedene i forrige uke.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, salt og andel kjøtt. Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens innholdet av energi, karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), fett og salt har trukket ned.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Her er flere relevante tester:

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

På forsiden nå