Test av kokosboller: Fem av syv får terningkast en

Har du en tendens til å se på kokosbolle som «sunn snacks»?

SUKKER, FETT og STIVELSE: I denne testen har vi gjort en vurdering av næringsinnholdet i kokosboller som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.  Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Noen tenker på kokosboller som «sunn snacks» og noe selv de som slanker seg kan spise med god samvittighet. En av grunnene til dette kan være at kokosboller gir relativt få kalorier i forhold til volum, rett og slett fordi de er fulle av luft.

Men, den tradisjonelle kokosbollen inneholder stort sett bare sukker, fett og stivelse. Og det ikke alle vet, er at alle kokosboller inneholder palmeolje.

Testen er ikke en smakstest, men en ernæringstest. Lurer du på hvilke kokosboller folk mener smaker best, sjekk her.

Kutt ned på bruken av palmeolje

En viss mengde palmeolje er greit, men både fordi palmeolje er rik på den kolesteroløkende fettsyren palmitinsyre, og fordi bruken av palmeolje truer miljøet, er dette en type fett vi bør kutte ned på.

Les også: Pass deg for palmeolje

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Fri for melk og gluten

En fordel med kokosboller er at alle er glutenfrie. De aller fleste er også fri for melk og laktose, en stor fordel for dem som ikke tåler melk og gluten.

En kokosbolle er grei kosemat en gang i blant for alle oss andre også, men tenk på det som godteri, ikke som «sunn snacks» slik noen har en tendens til å gjøre.

Les også: Er kokosfett slankende?

Testresultater

Delicato Kokosboller Grete Roede

Testens vinner. Minimalt med sukker. Inneholder palmeolje og kunstig sukker.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

United Bakeries Kokosboller

Litt mindre sukker enn de andre typene. Inneholder palmeolje.

Les hele testen

TERNINGKAST 2

Diplom-Is Klin kokos

Mye sukker, inneholder palmeolje og kunstig sukker.

Les hele testen

TERNINGKAST 1

Delicato Gammeldagse kokosboller

Mye sukker, unneholder palmeolje.

Les hele testen

TERNINGKAST 1

Bjørken Kokosboller

Mye sukker, inneholder palmeolje og kunstig sukker.

Les hele testen

TERNINGKAST 1

Bjørken Gammeldagse kokossosboller

Mye sukker, inneholder palmeolje og kunstig sukker.

Les hele testen

TERNINGKAST 1

Bjørken Gammeldags sjokoboller

Mye sukker, inneholder palmeolje og kunstig sukker.

Les hele testen

TERNINGKAST 1

Artikkelen er levert av bramat.no.

Her er flere tester:

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi gjort en vurdering av næringsinnholdet i kokosboller som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Vi har sammenlignet innhold av kalorier, sukker, mettet fett og protein. Mye protein trekker opp, mens mye kalorier, sukker og mettet fett trekker ned.

I denne testen har vi valgt å gi terningkast 1-3 fordi ingen av produktene vurderes til å være så sunne at de fortjener et høyere terningkast enn 3.Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

På forsiden nå