Test av lomper: Store forskjeller på sukkerinnholdet

Den største forskjellen på potetlompene som er å få kjøpt i butikkene, er innholdet av salt og sukker.

NÆRINGSINNHOLD: Poteter inneholder protein, vitaminer og mineraler. Ingen av disse får under terningkast fire.  Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Potetlomper inneholder stort sett potet (70-85 %), mel og salt. Dette gjør at lomper gir deg en del karbohydrater, litt fiber, salt og kalorier. Den største forskjellen ligger i mengden salt og sukker.

Det er hva du spiser med lompene som betyr noe

Selv om det er visse forskjeller på næringsinnholdet på lompene, er det hva du spiser lompene sammen med som betyr mest.

Er det pølser med lomper til middag, vil hvilke type pølser og om du serverer grønnsaker sammen med pølsene, være av mye større betydning for hvor sunt måltidet er, enn hva slags lomper du velger.

Spiser du eller barna dine ofte lomper istedenfor brød, for eksempel lomper med brunost på, er det helt klart en fordel å velge de typene som inneholder mest fiber og minst salt og sukker.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Her kan du se hvilke lomper folk liker best.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Næringsinnholdet i poteter

Poteter er ikke bare stivelse, de inneholder også protein, vitaminer og mineraler. Poteter er utgangspunktet en kilde til vitamin C, men varmebehandling gjør at det meste av vitamin C-innholdet ødelegges. Derimot bevarer poteten sitt innhold av kalium, som er et mineral som virker blodtrykkssenkende.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg potetlomper som finnes i de største dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, salt, sukker og fiber de inneholder. Mengden protein og fiber trekker opp, mens salt- og sukkerinnholdet trekker ned.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast seks. Vi har valgt å ikke gi dårligere terningkast enn fire ettersom det er små forskjeller på næringsinnholdet mellom vinnerne og taperne i denne testen. Et produkt som får terningkast seks i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast fire er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

På forsiden nå