Test av ni typer kjøttkaker

Vil du tenke sunnhet, bør du gå for kjøttprodukter som inneholder så mye rent kjøtt som mulig.

KJØTT- OG SALTINNHOLD: I denne testen har vi sett på kjøttkakenes innhold av protein, mettet fett, karbohydrater, salt og prosentandel kjøtt.   Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Det blir skrevet mye om kjøtt og helsefaren ved å spise for mye rødt og bearbeidet kjøtt for tiden. Men som med mye annet når det gjelder kosthold og ernæring, kan det være greit å ikke bare lese de store overskriftene.

Når det gjelder kjøtt, så er det som med mye annen mat: Det er lurt å velge magert, og det handler om hvor mye du spiser.

Testen er ikke en smakstest, men en ernæringstest. Lurer du på hvilke kjøttkaker folk mener smaker best, sjekk her.

Greit med litt rødt kjøtt

Ifølge helsemyndighetene bør vi holde inntaket av rødt kjøtt, som jo produkter laget av kjøttdeig og karbonadedeig er, under 500 g pr. uke.

Dette tilsvarer 700 gram ferdig tilberedt kjøtt. Grunnen til at vi ikke skal spise for mye rødt kjøtt, er at visse studier tyder på at et høyt inntak av rødt kjøtt kan øker risikoen for kreft.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Men, det er ikke dermed sagt at vi bør holde oss helt unna rødt kjøtt. Rødt kjøtt er nemlig en av våre beste kilder til jern, et næringsstoff som mange, særlig kvinner, får i seg for lite av.

Skal du tenke sunnhet, bør du gå for kjøttprodukter som inneholder så mye rent kjøtt som mulig. Enten rene fileter av kjøtt, eller farseprodukter som karbonadekaker og kjøttkaker som inneholder en høy andel kjøtt og en lav andel fett og salt.

Sjekk saltinnholdet

Det er stor fokus på salt for tiden, noe som er vel og bra ettersom mange får i seg langt mer salt enn anbefalt. «Ferdigmat» er en av saltverstingene, for eksempel produkter som fiskekaker, kjøttboller og kjøttkaker.

Står du i butikken og har valget mellom to typer kjøttkaker, bør du velge den som inneholder minst salt og fett. Men, hvordan skal du vite om en matvare inneholder mye salt eller ikke?

En grei regel å forholde seg til er at matvarer som inneholder 1,25 gram salt eller mer per 100 gram regnes det som mye salt.

Les mer om salt og omregning fra salt til natrium.

Testresultater

Nordfjord Kjøttkaker ferdigstekte

Greit med kjøtt og mettet fett. Saltinnholdet kunne vært lavere.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Gilde Skikkelige kjøttkaker

Greit med kjøtt og mettet fett, saltinnholdet kunne vært lavere.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Finsbråten For Alle Kjøttkaker

Greit med kjøtt, mettet fett og salt. Høyere innhold av karbohydrater og lavere innhold av protein enn de andre.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Finsbråten Grove kjøttkaker

Greit innhold av kjøtt, men saltinnholdet kunne vært lavere.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Coop Kjøttkaker

Greit innhold av kjøtt, litt mer mettet fett enn mange av de andre.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

First Price Kjøttkaker

Mindre kjøtt enn vinnerne.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Folkets Kjøttkaker håndstekte

Mindre kjøtt enn vinnerne.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Gilde Originale kjøttkaker

Mindre kjøtt enn vinnerne, og saltinnholdet kunne vært lavere.

Les hele testen

TERNINGKAST 2

Smedstuen Gård Kjøttkaker grove

Får ikke karakter grunnet manglende næringsinnhold.

Les hele testen

TERNINGKAST -

Artikkelen er levert av bramat.no.

Her er flere tester:

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på kjøttkakenes innhold av protein,mettet fett, karbohydrater, salt og prosentandel kjøtt. Mye mettetfett, salt og karbohydrater har trukket ned, mens mye protein ogkjøtt har trukket opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at detsunneste får terningkast 5 og det minst sunne terningkast 2. Etprodukt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvisfå samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningentil testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslistenpå forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fraprodusentene i de tilfellene vi ser dette mangler pådeklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellomdeklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig harforetatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrerikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer atdeklarasjonen er korrekt.

På forsiden nå