Test av polarbrød: Hvor sunt er det egentlig?

Sjekk sukkerinnholdet!

TEST AV POLARBRØD: Vi har tatt utgangspunkt i brødenes innhold av protein, sukker, fiber, salt og grovhetsprosent, og rangert dem i forhold til dette. Mye protein og fiber samt høy grovhetsprosent har trukket opp, mens mye sukker og salt har trukket ned. Vi ha latt sukker, salt, fiber og grovhetsprosent telle dobbelt så mye som protein.  Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Polarbrød og andre typer «rundstykker i skiveform», er enkelt, lett tilgjengelig og noe særlig barna liker. Dessuten passer det fin som turmat. Men hvor sunt er det egentlig?

Som med brød, de groveste er de sunneste.

Denne testen er ikke en smakstest, hvis du lurer på hvilke polarbrød som er folks favoritt sjekk her.

Den største forskjellen på de ulike typene er grovhetsprosenten, og innholdet av fiber. Noen typer har en grovhetsprosent på 0, altså det samme som loff. Disse inneholder under 4 gram fiber per 100 gram, noe som er relativt lite når vi vet at vi bør ha i oss rundt 35 gram fiber per dag.

Sammen med grønnsaker, er brød, knekkebrød, rundstykker og annen kornmat våre viktigeste kilder til fiber. I hvert fall hvis du velger grove typer.

Går du for lyst brød og rundstykker laget på finmalt mel, får du minimalt med fiber og andre viktige næringsstoffer.

De groveste av polarbrødene inneholder derimot greit med fiber, og er et greit valg på lik linje med annet grovt brød.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg «polarbrød» som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Vi har tatt utgangspunkt i brødenes innhold av protein, sukker, fiber, salt og grovhetsprosent, og rangert dem i forhold til dette. Mye protein og fiber samt høy grovhetsprosent har trukket opp, mens mye sukker og salt har trukket ned. Vi ha latt sukker, salt, fiber og grovhetsprosent telle dobbelt så mye som protein.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og det minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Mer sukker enn annet brød

Ulempen med brød som dette, er at de fleste inneholder mer sukker enn vanlig brød. Spiser du en av de søteste typene som inneholder rundt 10 gram sukker per 100 gram, får du i deg nesten 10 gram sukker fra to stykker med polarbrød. Dette er ti ganger så mye som du får fra to stykker med grovbrød.

Slik finner du det groveste brødet

Testresultater

Polarbrød Havretrippel

Testens vinner. Høy grovhetsprosent, greit med fiber, ikke for mye salt eller sukker.

Les hele testen

6

Polarbrød Havre

Greit med sukker, lite salt, ok grovhetsprosent og fiberinnhold.

Les hele testen

5

Polarbrød Fullkorn

Bra med fiber, grei grohvetsprosent og innhold av salt, men sukkerinnholdet kunne vært lavere.

Les hele testen

4

Polarbrød Hvete

Greit med sukker og salt, men lite fiber og en grovhetsprosent på 0

Les hele testen

2

Coop Runde Havrebrød

En del sukker. Lavere fiberinnhold og grovhetsprosent enn vinnerne.

Les hele testen

2

Coop Runde Fullkornbrød

En del sukker. Lavere fiberinnhold og grovhetsprosent enn vinnerne.

Les hele testen

2

Her er flere relevante tester:

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

På forsiden nå