Test av syv pepperkaker

Pepperkaker metter lite, men er fulle av sukker, fett og kalorier. Noen er verre enn andre.

METTET FETT, SALT OG SUKKER: Testen har sammenlignet næringsinnholdet i ferdige pepperkaker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Mye protein har trukket opp, mens innholdet av energi, mettet fett, salt og sukker har trukket ned.   Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Hvert år tester Bramat.no industrifremstilte pepperkaker, og hvert år skjer det en liten forbedring når det gjelder næringsinnhold.

Mens det tidligere var flere typer som inneholdt palmeolje, er det denne gangen ingen.

Denne testen er ikke en smakstest, men en ernæringstest. Lurer du på hvilke pepperkaker folk mener smaker best, sjekk her.

Mye sukker og kalorier

Selv om pepperkakene ikke lenger inneholder palmeolje, så er de likevel fulle av sukker, fett og kalorier. En pepperkake metter ingenting, men spiser du flere pepperkaker av gangen ganske ofte, kan det fort bli de ekstra kaloriene som legger seg på sidebeina i løpet av juletiden.

Men selvfølgelig skal vi spise pepperkaker nå som det er jul! Det gjelder bare å begrense inntaket...

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

En industrifremstilt pepperkake gir deg rundt 20 kcal, altså ikke så veldig mye. Men er du en av dem som hiver innpå med pepperkaker hele julen, så kan det selvfølgelig bli for mye av det gode.

Testresultater

Berthas pepperkakefigurer

Mindre sukker og salt enn de andre typene.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Bertil pepperkaker

Mindre sukker og salt enn de andre typene.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Bjørken pepperkaker

Mindre mettet fett enn taperne, men en del salt og sukker.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Berthas pepperkaker

Mindre mettet fett enn taperne, men en del salt og sukker.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Berthas pepperkakehjerter

Mindre sukker og mettet fett enn taperne, men mye salt.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Sætre Figurbakte pepperkaker

Mer sukker og mettet fett enn de andre typene.

Les hele testen

TERNINGKAST 2

Sætres beste peppekaker

Mer sukker, salt og mettet fett enn de andre typene.

Les hele testen

TERNINGKAST 2

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

Her er flere relevante tester for barnefamilier:

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i ferdigepepperkaker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har visett på innhold av energi, protein, sukker, salt og mettet fett.Mye protein har trukket opp, mens innholdet av energi, mettet fett,salt og sukker har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den"sunneste" får terningkast 4 og den minst sunne får terningkast 2.Vi har valgt å ikke bruke høyere terningkast enn 4 i denne testenettersom pepperkaker ikke kan sies å være sunt.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningentil testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslistenpå forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fraprodusentene i de tilfellene vi ser dette mangler pådeklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellomdeklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig harforetatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrerikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer atdeklarasjonen er korrekt.

På forsiden nå