Test av tomatsuppe

Posesuppen er sunnere enn tidligere, men det er stor forskjell på tomatinnhold.

SUNT MED TOMAT: Produsentene reklamerer med at tomatsuppe på pose er laget av ferske tomater, og det stemmer faktisk. Men det vil aldri være like mye tomater i en posesuppe som i suppe på boks eller hjemmelaget tomatsuppe.   Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Tomatsuppe på pose er alle barnas favoritt, og er dessuten et enkelt og billig middagsalternativ. Men hvor sunn er egentlig tomatsuppe på pose?

Vi har testet suppene ut fra næringsinnhold. Smak er ikke en faktor, lurer du på hva folk mener om smaken på de ulike suppene, sjekk resultatet her.

Sunt med tomater

Tomater er stappfulle av den helsefremmende antioksidanten lykopen, så jo mer tomater det er i en tomatsuppe, jo bedre er det.

Noen av posesuppene har et helt greit innhold av tomater, men det vil aldri være like mye tomater i en posesuppe som i suppe på boks eller hjemmelaget tomatsuppe.

Les også: Derfor bør menn spise tomater

Tomater uten vann

Produsentene reklamerer med at tomatsuppe på pose er laget av ferske tomater, og det stemmer faktisk. Forskjellen på tomatene du finner i en fersk suppe og tomatene i en posesuppe, er bare at vannet er trukket ut av tomatene i posesuppen.

Når vannet trekkes ut av tomatene på denne måten, får suppen en naturlig lang holdbarhet. Det er kun vannet som er borte, ingen av de andre næringsstoffene.

Tomatene du finner i en posesuppe er altså like sunne som ferske tomater og hjemmelaget tomatsuppe. Forskjellen er bare at det er mindre tomater i posesuppen.

Sunnere enn tidligere

Mange har dårlig samvittighet når de serverer tomatsuppe til middag, men det trenger vi altså ikke å ha. Det var noe annet for en del år siden, der posesupper inneholdt massevis av salt, og mange var også tilsatt smaksforsterker som nå er fjernet fra de fleste suppene.

Saltinnholdet er betydelig redusert, og Toro har også fjernet palmeolje fra alle sine supper. Knorr derimot har palmeolje i sine typer. Det er ikke snakk om store mengder, men ettersom bruken av palmeolje verken er bra for helsa eller miljøet, er det noen som stiller spørsmål ved akkurat dette.

Les også: Bekymret for hudkreft? Spis tomater!

Slik gjør du suppen sunnere

Tomatsuppe på pose er altså et helt greit valg til middag. Men, vil du ha et enda sunnere og mer komplett måltid kan du blande i litt ekstra ingredienser. Har du for eksempel i en boks eller to med hakkete tomater, øker du innholdet av lykopen betydelig. Ha gjerne også i urter og hvitløk, som også er fulle av antioksidanter.

Siden tomatsuppe er rimelig fattig på protein, kan du ha i kokt egg, stekt kylling, kylling boller, linser, bønner, eller noen skjeer med cottage cheese på toppen. På den måten får du et sunt og balansert måltid.

Les også: Supersunn tomatsuppe

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Toro Vår beste tomatsuppe

Bra innholda av tomat, greit med salt og mettet fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Raske retter Økologisk tomatsuppe

Greit innhold av tomat, salt og mettet fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Knorr Tomatsuppe med basilikum

Testens høyeste innhold av tomat, greit med salt, men mer mettet fett enn vinnerne. Minus for palmeolje.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Toro Original tomatsuppe

Ikke spesielt høyt innhold av tomat, men greit mht salt og mettet fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Toro Meksikansk tomatsuppe

Lavt innhold av tomat.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Knorr Tomatsuppe med mozzarella

Innholdet av tomater kunne vært høyere og saltinnholdet lavere. Minus for palmeolje.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Rimi Tomatsuppe

Lite tomater, og mer salt enn de andre typene.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Coop Tomatsuppe

Får ikke terning pga ingen næringsdeklarasjon for ferdiglaget suppe.

Les hele testen

TERNINGKAST -

Slik har vi gjort testen

I denne testen gjør vi en vurdering av næringsinnholdet i tomatsuppe på pose uten makaroni. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering suppene har vi sett på hvor mye mettet fett, salt og tomater suppene inneholder. Vi har latt innhold av tomater telle dobbelt når vi har vurdert suppene. Salt og mettet fett har trukket ned, og vi har valgt å gi minuspoeng for innhold av palmeolje. Høyt innhold av tomater har trukket opp.

Fordi ingen av suppene er direkte usunne, men en posesuppe likevel ikke er like sunn som en fersk suppe stappfull av tomater, har vi gitt terningkast 3-5.

Smak er ikke en faktor i testen.

Om testen:

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningentil testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslistenpå forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fraprodusentene i de tilfellene vi ser dette mangler pådeklarasjonen.Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellomdeklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig harforetatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrerikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer atdeklarasjonen er korrekt.

På forsiden nå