Test av yoghurt og skyr til barn: Ingen får stryk

Yoghurt og skyr er gode kilder til viktige næringsstoffer. Det gjelder bare å velge riktig type.

UTVALGET: Fem av disse får terningkast seks.  Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Yoghurt, skyr og andre meieriprodukter er viktige kilder til kalsium og jod. Dette er næringsstoffer det kan være vanskelig å få i seg nok av hvis vi ikke får i oss noe særlig meieriprodukter.

Jod er viktig for stoffskiftet vårt og for normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet hos foster og små barn. Kalsium er viktig for å bygge et sterkt skjelett og har også andre viktige oppgaver i kroppen.

For å sikre inntaket av både kalsium og jod, anbefales alle – også barn over ett år – å innta tre porsjoner meieriprodukter hver dag. En porsjon kan være en yoghurt/skyr/kesam, et glass melk, eller en brødskive med ost.

Vurder innholdet av sukker og fett

I Norge anbefales det at magre meieriprodukter inngår i kostholdet. Også barn anbefales å velge magert, for eksempel ved å drikke lettmelk fremfor H-melk. De magre variantene har like mye vitaminer og mineraler, men mindre fett og kalorier.

Men når det kommer til yoghurt er det nesten vel så viktig å sjekke innholdet av sukker. Det er nemlig stor forskjell på hvor mye sukker det er i de forskjellige typene du finner i meierihyllen.

I denne testen har vi kun sett på yoghurt og skyr som er markedsført mot barn. Barn under tre år skal ikke ha kunstig sukker, derfor inneholder ingen av produktene i denne testen dette. Men, har du et barn over tre år som er glad i mat, har tendens til overvekt, og får i seg mer enn nok sukker ellers, kan det være greit å gå for en yoghurt der noe av sukkeret er erstattet med kunstig sukker.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi samlet yoghurt og skyr som tydelig markedsføres mot barn.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, sukker, kalsium og prosent bær pr. yoghurt. Mye protein, kalsium og bær har trukket opp, mens mye sukker har trukket ned. Vi har latt sukker telle dobbelt ettersom mange barn får i seg mer sukker enn anbefalt.

Smak er ikke en faktor i testen.

I testen er produktene rangert fra terningkast to til seks. Produktene er rangert opp mot hverandre. Det betyr at den sunneste får terningkast seks og den minst sunne får terningkast to. Et produkt som får terningkast seks i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast to er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Hele testen finner du hos bramat.no.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

På forsiden nå