Et lettsyltetøy er best på smak

Vi har testet blåbærsyltetøy.

Vi har smakstestet 8 forskjellige typer blåbærsyltetøy.  Foto: Tore Fjeld

Saken oppdateres.

Det beste blåbærsyltetøyet er nok det du lager selv, men alle har ikke tid eller mulighet til å sanke egne bær. Derfor er det godt å vite at det finnes flere typer kjøpe-syltetøy som smaker nesten like godt som hjemmelaget. For hva er vel dine nystekte pannekaker uten blåbærsyltetøy?

Smakte på 8 typer

Vi dro til Østerdalen og fikk to meget erfarne bærsankere til å smake på til sammen 8 ulike typer blåbærsyltetøy. Gyda Lømo Fjeld og Kirsten Winge har kokt utallige liter syltetøy opp gjennom årene.

Kirsten er kokebokforfatter og hennes siste bok «Bærboka» ble nylig hedret med en sølvmedalje i den prestisjetunge konkurransen Gourmand World Cookbook Awards.

- Et godt blåbærsyltetøy skal ha tilstrekkelig mengde bær til at du kjenner bærsmaken før sukkersmaken, mener Kirsten.

Det skal naturligvis smake søtt og godt, men heller ikke for søtt. Andelen bær varierer fra 40 til 70 prosent i de ulike produktene. Vi har ikke tatt med syltetøy som inneholder kunstig søtning.

God balanse 

Testvinneren Nora naturlig lett blåbærsyltetøy er ikke blant de produktene som inneholder mest bær med sine 45 prosent av innholdet, men har til gjengjeld heller ikke så mye sukker. Måten de har fått til dette er ved å tilsette ganske mye vann og fortykningsmiddel.

- Her er det god balanse mellom bær og sukker, litt syrlig smak og fin farge. Konsistensen er fin, denne virker nesten hjemmelaget, mener testpanelet.

Hakk i hæl følger et annet Nora-syltetøy, Nora hjemmelaget blåbærsyltetøy. Det er naturligvis laget på en fabrikk som alt annet kjøpe-syltetøy, men testpanelet mener produsenten har lyktes i å lage et syltetøy som nesten kunne vært laget hjemme på kjøkkenet.

- Her er det en fremtredende og god bærsmak, og mye bær!

Mer sukker enn bær

Når Fjeld og Winge lager syltetøy selv, bruker de en oppskrift som sier at det skal være 2 kilo bær pr kilo sukker. I tillegg må det tilsettes pektin i form av syltepulver for at syltetøyet ikke skal bli for tyntflytende. Bær inneholder naturlig pektin, men i blåbær er det ikke så mye som for eksempel i tyttebær.

Flere av syltetøytypene som er i salg i dagligvarebutikker inneholder faktisk mer sukker enn bær, og mange av dem er i tillegg tilsatt vann og ekstra stivelse for å «fylle ut».

For i syltetøy er det naturlig nok bærene som er den dyreste råvaren, og dermed ønsker produsentene å drøye denne så mye som mulig. Og det er ikke sikkert forbrukerne reagerer negativt på det.

- Det er fort gjort å gå i «sukkerfella», det som er søtt smaker jo godt, påpeker Gyda.

Bærkvaliteten varierer

Kvaliteten på bærene vil også ha betydning for smaken på det ferdige syltetøyet. For eksempel vil bær som plukkes på slutten av sesongen ofte være mer vasne og ha mindre smak enn de første bærene som blir modne. I dag kommer så å si alle bær til norsk syltetøyproduksjon fra utlandet. Noe kommer fra Sverige, noe fra Øst-Europa.

Les også:

Slik lager du syltetøy uten sukker

Test av brødblandinger

Denne leverposteien er sunn og velsmakende

6 pointsBilde

Nora Naturlig lett blåbærsyltetøy

Veil. pris: 57,90

TERNINGKAST 6

Les hele testen

5 pointsBilde

Nora hjemmelaget blåbærsyltetøy

Veil. pris: 44,50

TERNINGKAST 5

Les hele testen

4 pointsBilde

Lerums utvalde blåbær

Veil. pris: 41,90

TERNINGKAST 4

Les hele testen

4 pointsBilde

Rema 1000 blåbærsyltetøy

Veil. pris: 29,80

TERNINGKAST 4

Les hele testen

3 pointsBilde

Eldorado blåbærsyltetøy

Veil. pris: 31,90

Les hele testen

3 pointsBilde

St. Dalfour wild blueberry

Veil. pris: 41,50

TERNINGKAST 3

Les hele testen

3 pointsBilde

Lerum blåbærsyltetøy

Veil. pris: 39,50

TERNINGKAST 3

Les hele testen

3 pointsBilde

Rimi blåbærsyltetøy

Veil. pris: 27,80

TERNINGKAST 3

Les hele testen


Fakta om testen:

Vårt testpanel har smakstestet 8 ulike typer fabrikkprodusert blåbærsyltetøy. Testen er utført som en blindtest der produktene er smakt bart uten tilbehør. Testpanelet har vurdert syltetøyet ut fra smak, konsistens og farge.

Testpanel:

Kirsten Winge: Utdannet biolog, ivrig sanker av naturens råvarer og en erfaren villmarkskokk. Har gitt ut 10 bøker og deler sine beste oppskrifter på nettstedet www.kirstenwinge.no.

Gyda Lømo Fjeld: Meget ivrig bærsanker og syltetøykoker, i tillegg til å være lidenskapelig opptatt av vafler. Har egen blogg,www.vaffeldama.no

Produktene som er med i testen er innkjøpt på Meny, Rema 1000 og Rimi i juli 2014.

Artikkelen er skrevet av og publisert på Klikk.no

På forsiden nå