Mener det er blitt status å hente tidlig i barnehagen

Kjent mammablogger kjenner seg veldig godt igjen i debattinnlegget som går som en farsott i Sverige.

- Hvem er det som påstår at barna har det så grusomt i barnehagen? Mine barn koser seg der, og blir ofte sure hvis jeg henter dem før frukt og lesestund, som er kl 15, sier CasaKaos-blogger, Marte Frimand-Anda.   Foto: Sjur Frimand-Anda

Saken oppdateres.

«Mammor, sluta tävla till dagis! Att hämta barnen klockan tre gör dig inte till en bättre förälder».

Slik starter innlegget i gårsdagens Aftonbladet fra den svenske debattanten Rebecka Edgren Aldén. Hun kom i fjor ut med boken boken «Skriet från kärnfamiljen».

Saken har engasjert, dvs blitt delt, kommentert og likt, mer enn 30 000 ganger.

«Hentehets»

Videre skriver hun:

Når jeg henter minsten på förskolan er hun en av de siste. Det er stille. Klokken er 16.00. Hvordan rekker alle foreldre det?

Så lenge jeg har hatt barn på förskolan har jeg følt på hente-tidlig-stresset.

Jeg har til og med hørt foreldre uttrykke at tidlig barnehagehenting er et tegn på at man er en god forelder. «For man skaffer seg vel barn for å være sammen med dem?»

Aldén lanserer begrepet «hentehets» og mener at «hentehetsen» er blitt vår nye klassemarkør - underforstått: Den som henter tidligst vinner!

«Lämna sent, hämta tidigt, långa lov och ledigt alla klämdagar».

Men å kunne hente i barnehagen klokken 15, er noe forbeholdt middelklassens kjernefamilie. Det er fordi det er først og fremst middelklassen som kan ha fleksible dager og hente tidlig, understreker hun innlegget.

-  Mine barn blir sure

Tobarnsmor og foreldreblogger Marte Frimand-Anda, kjent som CasaKaos, kjenner seg godt igjen i det Aldén beskriver.

- Jeg kjenner meg veldig godt igjen på det med dårlig samvittighet når jeg henter sent. Jeg hadde også en periode der jeg var veldig sliten, og trengte å hente meg litt inn. Da lot jeg barna være i barnehagen selv om jeg bare var hjemme og slappet av selv. Det føltes litt feil, men var samtidig helt nødvendig, sier hun.

Hun spør dessuten: Hvem er det som påstår at barna har det så grusomt i barnehagen? Mine barn koser seg der, og blir ofte sure hvis jeg henter dem før frukt og lesestund, som er kl 15.

Avslappet på Raufoss

Det Frimand-Anda imidlertid ikke kjenner seg igjen i, er artikkelforfatterens beskrivelse av at der hersker en konkurranse mellom mødre om å hente tidligst mulig.

- Nå bor jeg på landet, på Raufoss, og vi er relativt avslappet til slikt her. Tidligere har jeg bodd andre steder, som for eksempel i Stavanger – der var det litt annerledes, og jeg leser jo om fenomenet på mammasider og forum, sier hun.

Noe av denne typen dårlig mammasamvittighet kan forsvinne litt med årene og antall barn, mener hun.

- Både jeg og mannen min er selvstendige næringsdrivende og kan dermed være fleksible i jobbhverdagen, hente i barnehagen klokken 15 og heller jobbe litt på kveldene. I starten laget vi regler hvor vi hentet 15, så ble det skjøvet til 15.30 og så videre – nå kan det godt være våre to barn på tre og snart fem år blir i barnehagen til nærmere halv fem. Det kan være ok iblant å få jobbet effektivt de timene på tidlig ettermiddag også, sier hun.

Hennes råd til mødre er:

- Mødre kan være raske med å kritisere hverandre. Det er ikke lett, men verdt å prøve: Gi litt mer blaffen i hva andre mener, tror og synes, sier hun.

LES OGSÅ:

- Mødre, ta en «realitysjekk»

- Mer press her enn i Hollywood


Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebookgruppeog Twitterprofil for Familie og oppvekst

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå