- Mange barn går med klump i magen i disse dager

Unicef ber foreldre: Rydd en ekstra plass rundt halloween-bordet til den i nærmiljøet som holdes utenfor.

TRIST PÅ HALLOWEEN: - Nå som det nærmer seg Halloween, og de aller fleste barn gleder seg, vet vi dessverre også at mange barn og unge går med klump i magen fordi de ikke er invitert med på noe, forteller Unicef. FOTO: Illustrasjonsfoto Sergey Yarochkin NTB/ Scanpix 

Saken oppdateres.

- Nå som det nærmer seg halloween, og de aller fleste barn gleder seg, vet vi dessverre også at mange barn og unge går med klump i magen fordi de ikke er invitert med på noe.

Det forteller Kristin Oudmayer, fagansvarlig i Unicef og en av Norges fremste eksperter på mobbing.

Oudmayer presiserer at Unicef ikke tar stilling til halloween som fenomen. Deres anliggende er at ingen barn skal være utenfor fellesskapet – uansett anledning.

- Det er ikke til å stikke under stol at halloween-feiringer brer om seg. Mange steder dreier det seg ikke lenger bare om å gå rundt, det inviteres til private fester der det er innbydelse på forhånd, det serveres mat tidlig på kvelden, deretter går man ut sammen på dørene. Til slutt går man inn igjen og fortsetter festen med deling av godteri og de morsomme opplevelsene, sier hun.

Vondere enn ved bursdag

Det er vondt å stå utenfor en bursdag, men kanskje enda vondere å stå utenfor halloween-feiringen fordi planleggingsstadiet er så synlig,  så langvarig og noe vennegruppen gjør sammen. Lang tid i forveien snakkes det om antrekk, og så er det all praten etterpå. Det blir en lang periode hvor man føler seg utenfor, sier hun.

Derfor vil Unicef komme med følgende påminnelse til de voksne:

Bruk barna som agenter til å spore opp dem som ikke er inkludert, rydd plass til dem ved halloween-bordet.

- Ikke la barn være eksklusive i valgene sine. Får de bestemme selv, vil de trolig kun velge bestevennene sine – her må foreldre tørre å utfordre barna, utvide perspektivene deres og samtidig forklare hvorfor det er viktig og riktig å inkludere en i klassen eller nabolaget som ikke er bedt noe sted, sier Oudmayer.

Hun snakket nylig med en dame som hadde tre barn i barneskolealder. Ingen av dem hadde noen å være sammen med Halloween. Hun hadde prøvd å kontakte andre familier for å høre om noen ville finne på noe, men alle hadde gjort andre avtaler.

Ingen kom på tanken å invitere hennes barn tilbake.  Hun fortalte at barna gruet seg til å være hjemme og få klassekamerater på døra, løsningen hennes for i år blir å reise bort og å gå på kino fredag kveld.

- Hvilke råd gir dere foreldre som ringer til dere og forteller slike historier?

- Vi snakker om hvordan de praktisk kan gå frem, enten når det gjelder å prøve å få barna inkludert eller hvis de innser at dette ikke skjer, hvordan de da kan håndtere situasjonen best mulig, forteller hun.

Unicef råder foreldre til å ta opp bekymring rundt Halloween med barna, selv om det kan være en hårfin balanse , hvor mye skal man problematisere hvis barnet virker å ikke la seg affisere av det.

- Av og til kan foreldrene være den de største bærerne av klumpen i magen. På den annen side, enkelte barn kan bevisst la være å fortelle foreldre om at de ikke er inkludert og gruer seg fordi de vil skåne dem, sier Oudmayer.

- Halloween blir som et forstørrelsesglass

Oudmayer og Unicef kan dessuten ønske seg at lærerne snakker med elevene om Halloween-inkludering i klasserommet. Flere skoler har Halloween på timeplanen i større eller mindre grad.

- Som forelder savner jeg også litt gode råd og veiledning rundt dette på skolens hjemmesider eller lekse- og læringsplattformer som it’s learningeller Fronter.  Ikke instruere, men opplyse foreldre der om at de bør være litt på vakt rundt Halloween, på samme måte som det snakkes om inkluderende rutiner rundt bursdagsfeiringer i en klasse på foreldremøter, sier hun.

- Halloween, i likhet med julen vil jeg si, blir som et forstørrelsesglass. Det forsterker det som er godt, de gode vennene og de morsomme tingene man deler, men forstørrer også dessverre det som er vondt, legger hun til.

- Møter jenter som er lei seg

Ved Sjøstrand barneskole i Kristiansand får sosiallæreren disse ukene noen saker i fanget knyttet til ekskludering, inkludering og Halloween.

- Det er noen jenter som er lei seg, og det er foreldre og jenter som kontakter meg og er frustrerte. Det handler om hvem som skal gå med hvem, grupper som er «fulltallige» og jenter som må finne andre grupper å gå i. Halloween kan i noen tilfeller føre til at ekskludering blir tydeligere, sier Mette Høy.

Selv om Halloween er noe som foregår utenom skolen, dras det lett inn i skolemiljøet likevel. Sosiallæreren mener hennes oppgave ikke er å blande seg inn og ordne opp i gå-grupper, men snakke med jentene, foreldre og gi dem råd om hvordan de skal gå frem.

- Etter litt prat har det løst seg fint for disse jentene i år. Vi har heldigvis mange kloke foreldre her som er konstruktive og vil godt for barna, sier hun.

Hallovenn med håndsrekning

Svein Robert Solberg er gründer av Hallovenn - Norges største vennefest, et positivt alternativ til Halloween-feiringen, som det heter på nettstedet deres.

- Arrangementet er ikke en kampanje mot Halloween, og våre Hallovenn-arrangører er ikke Halloween-hatere. Hallovenn skal være et alternativ til Halloween, en stor vennefest der alle inkluderes, sier Solberg.

Hallovenn har arrangementer flere steder i landet, det drives av frivillige lag, foreninger, menigheter eller som i Seljord hvor kommunen arrangerer en storstilt Hallovenn-fest som mange i bygda slutter opp om, ifølge Solberg.

Likheten er at man kler seg ut og spiser mengder av godteri, forskjellen er at det er en skremsel- og grøssefri sone, ingen heksekostymer eller djevler, heller ingen ringing på dører.

Han synes det er leit å høre historiene Unicef forteller.

- Vi vil gjerne gi en håndsrekning til de familiene og barna som gruer seg til morgendagens Halloween-feiring,  og som det kan passe for å delta på et Hallovenn-arrangement i stedet, sierSolberg.

Hallovenns fester er helt åpne, her kan man fint  komme uten å kjenne andre. Barna dras inn i ulike aktiviteter på det som mange steder er for rene innendørs tivoli å regne.

- Vårt inntrykk er at mange barn er mest opptatt av godteriet på halloween. Hos oss får de i både pose og sekk. Det er mengder hos oss også,  og så får de mange gøyale aktiviteter i tillegg. Sjekk om det finnes et arrangement nær der du bor, anbefaler Solberg.

Les også:

«Skremmende få» feirer Halloween

Halloween-stemning på fem minutter

Caroline og Ingeborg gjør noe så sjeldent som å gå julebukk

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebookgruppeog Twitterprofil for Familie og oppvekst

På forsiden nå