Det ikke likegyldig hvordan vi snakker til spedbarn. Hvis spedbarn får velge, foretrekker de barnerettet tale fra sine foreldre, mener forsker.

Forskning slår fast at det bra for barnets språkutvikling at mor og far snakker babyspråk til det i starten.

Kjellrun Thora Englund er en norsk psykolog og forsker ved NTNU. Hun har tatt doktorgrad på babyspråk med avhandlingen «Karakteristika ved og preferanse for barnerettet tale».

- Helsestasjonens råd er feil

Utgangspunktet for doktorgraden var en liten gul brosjyre fra Helsestasjonen som fikk henne til å reagere. I brosjyren ble foreldre med tre–fire måneder gamle spedbarn anbefalt å ikke snakke babyspråk.

Det stred mot Englunds personlige erfaringer. Derfor valgte hun å skrive en doktoravhandling om temaet. Avhandlingen beviser at rådene fra helsestasjonen var feil.

Test viser store forskjeller blant UV-klærGuttene, det svake kjønn på skolen?Slik lærer du barnet å sove

– Spiller det så stor rolle hvordan vi snakker til spedbarn?

– Ja, absolutt. Det ikke likegyldig hvordan vi snakker til spedbarn. Alle kulturer som er studert bruker det vi kaller babyspråk eller barnerettet tale, og hvis spedbarn får velge, foretrekker de barnerettet tale fra sine foreldre, svar Englund.

–  Hva særpreger babyspråket?

– Når man snakker babyspråk, legger man opp stemmen noen toner og overdriver syngingen opp og ned i tonehøyde. Man strekker gjerne også vokalene og legger dem langt fremme i munnen. Mimikken blir dermed tydeligere, og oppfattes kanskje som mer visuell av barnet, sier Englund og utdyper:

– Det er mange tilpasninger i denne typen tale, både hva som sies og måten det sies på. Både vokaler og konsonanter er tilpasset til barnet. Det er som om vi gjennom denne typen tale gir barnet eksempler det er lettere å lære fra. Dette underbygges av forskning som viser en sammenheng mellom grad av barnerettet tale hos mødre og barnas evne til å skille fonemer og andre språklyder, forklarer hun til Familieprat.no.

Tidligere forskning gjort at Patricia Kuhl, professor ved Washington-universitet i Seattle, viser at når man snakker babyspråk blir lydene forenklet og lettere å kjenne igjen. Eksperimenter med datamaskiner viste at et talegjenkjenningsprogram også forstår babyspråket lettere enn voksenspråk.

- Jeg bruker en mild og blid stemme

Vi har spurt fem foreldre om de er bevisst hvordan de snakker til barnet:

Anita Jensen

- Jeg er bevisst på hvordan både jeg selv og andre snakker til babyen. Jeg unngår for mye babyspråk og prøver å snakke rent og heller bruke en mild og blid stemme. Jeg har også merket at jeg gjentar mye av det jeg sier to ganger, men har skjønt at det er naturlig for at babyen skal lære fortere, sier Jensen.

Victoria Eileen Fagertun

– Med vårt første barn snakket vi et normalt, enkelt språk, noe jeg tror har gjort at vår toåringen snakker bedre enn de fleste jevnaldrende. Vi har fortsatt slik med nummer to og kommer aldri til å gå over til babyspråk, sier Fagertun.

Anita Mæhre

– Jeg har vært bevisst på å snakke normalt til 2-åringen hele tiden, og heller ikke jattet med selv om det er søtt at hun for eksempel kaller Fantorangen for Nannanen. Hun har mange vanskelige ord i ordforrådet, og jeg liker å tro at det er fordi vi gjentar med de "korrekte" ordene år hun kommer med sine forslag. Jeg kommer til å gjøre det samme med lillebror, sier Mæhre.

- Bruker pause i snakkingen

Trude J. Moe

– Vi snakker ikke babyspråk, men regulerer tonefallet ut fra hva vi vil formidle. Også er det viktig å ikke gi for mange "beskjeder" til babyen på én gang, sier Moe.

Line Merethe Ølmheim Aaserud

– Vi setter fokus på å ha blikkontakt og bruke pauser i snakkingen slik at barnet har mulighet for å gi respons. Vi bruker ikke babyspråk, men heller korte ord og gjentar  ofte. Vi snakker gjerne om det barnet er opptatt av, med forskjellig tonefall, synger med bevegelser og rimer, sier Aaserud.

– Hva er fordelene med babyspråk?

– Det viser seg at barnerettet tale også gjør det lettere for barn å lære ord. Vi ser også at barn har mer cerebral aktivering i temporale områder i hjernen når de får lytte til barnerettet tale. Dette tyder til sammen på at barnerettet tale utgjør et skreddersydd språk som er tilpasset barnets forutsetninger og at denne typen stimuli har betydning for språkutviklingen, sier Englund.

Her er handlelisten for deg som venterBleietestene på 1-2-3

Tolker lettere sinnsstemninger

Forskingen viser også at babyspråk gjør det lettere for spedbarn å tolke andre mennesker sinnsstemninger og ansiktsuttrykk.

– Det er også aspekter ved barnerettet tale som er viktige for barns evne til å tolke andre menneskers emosjonelle uttrykk, noe som er viktig for barnet i sosial samhandling. Så gjennom barnerettet tale får barnet pekepinner som gjør det lettere å skille mellom ulike emosjoner, sier hun.

Artikkelen er skrevet av Familieprat.no