- Foreldre kan ikke lenger la være å forholde seg til Halloween

Se de nye Halloween-trendene.

Dumbo eller Littile Old Lady med rulllator vil kanskje skremme nabolaget? 

Saken oppdateres.

Skal du feire Halloween? La deg inspirerere av disse flotte kostymene over i bildekarusellen, flere av dem er hjemmelagede. Halloween-kostymer trenger ikke koste skjorta.

Nå vil vi ha dine Halloween-bilder. Send dem inn her, eller send på Instagram med #barnhalloween (merk bildet ditt med denne hashtagen).

Vi presenterer et utvalg av lesernes bilder etter feiringen torsdag 31. oktober.

Paraply-vinger

- For noen år siden var sønnen vår flaggermusmann. Enkle svarte treningsbukser og en svart genser, flaggermusører sydd på en svart lue, og så laget kona mi vinger ved hjelp av en ødelagt paraply. Kostymet kom på maks 150 kroner, sier fremtidsforsker, astrofysiker og forfatter Eirik Newth.

- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle si det, men Halloween-feiringen er blitt et høydepunkt på høsten, legger han til.

Newth innrømmer at han tidligere var skeptisk, for ikke å si negativ. Nå hyller han Halloween som et høyst tiltrengt pusterom i kalenderen.

- Vi ser hvordan høsten virker på moderne barn, den føles veldig lang. Halloween er et lyspunkt mellom høstferien og julen. Vi gleder oss. Vi har startet forberedelsene, og vi prøver å finne på noe nytt hvert år, sier han.

- Halloween er en grensefestival

- Ja, det er lett å forstå at Halloween fascinerer. Jeg tror feiringen appellerer til kreativitet og nysgjerrighet – og ikke minst: Det å kunne trå over noen grenser. Halloween er en barnas tøye-grenser-festival, sier Rune Blix Hagen, historiker ved Universitetet i Tromsø.

- Halloween åpner for forbindelsen mellom det jordiske og det hinsidige. Stadig tidligere pakker butikkene ut masker og kostymer, barn venter og gleder seg til dagen hvor de kan kle seg ut som zoombier og tøye grensene. Slike ting som de ikke har anledning til ellers i året, legger han til.

Hva synes du om Halloween-skikken? Hvordan markerer dere det? Kommentér nederst i saken eller tips redaksjonen om saker.

Størst etter julen

I USA er Halloween den nest største kommersielle festdagen, det er bare julen som overgår.

- Det kan hende vi er på vei dit vi også. Stadig større grupper trekkes inn i feiringen, aldersspennet trekkes i begge retninger. Jeg ser en dreining for hvert år. Fra å være en barnefest, er den nå også blitt en ungdomsfest, og også en voksenfest, sier Hagen.

Historikeren minner om at tradisjonen i Norge ikke er mer enn 12 til 15 år gammel.

- Det var etter totusenårsskiftet det begynte, og det er ikke mer noen år siden hvor man som foreldre fortsatt kunne la være å forholde seg til skikken, det kan man ikke nå lenger, legger han til.

Frukt og nøtter

Hagen mener Halloweens suksess delvis skyldes at den fyller et tomrom i kalenderen, og det er ikke en ulempe at vi befinner oss i et kaldt og mørkt land langt mot nord heller.

- En konkurrent til Halloween kunne vært den tyske Oktoberfesten, men den ser ikke ut til å slå inn så stort, det er Halloween som har tatt rollen, mener Hagen.

Halloween er en festival med klare hedenske og keltiske røtter og er opprinnelig en overgangsfest. Ved kristendommens inntog fikk den gamle Halloweenkulten tilført et nytt innslag. Festen tok nå opp i seg det vi kjenner som «alle helgens dag». Halloween, slik vi kjenner den i dag, er nærmest helt avskåret fra sine keltiske røtter.

- Skulle man markert Halloween i pakt med de eldste tradisjonene, måtte man gi ungene frukt og nøtter, og ikke godteri, når de ringer på dørene, forteller han.

Dropper «knep-biten»

Det er blitt en tradisjon at familien Newth inviterer til Halloween-fest for borettslagets barn hjemme på Tøyen i Oslo. I fjor var gjestene mellom ett og 11-12 år.

- Vi henger opp nabovarsler med info om når barna kommer, at det er barn fra nabolaget og ikke minst at de er snille Halloween-gjengere. Hos oss er det forbudt med egg-kasting, vi dropper rett og slett hele «knep-biten», sier Newth.

I år har vitenskapsmannen, for det er gjerne far selv som kommer opp med de nye ideene, planer om å servere gjestene et røykfylt show, Halloween-is som ved hjelp av tørris lages og stivner der og da.

Projektor på gresskarene

Og familien har tatt gresskarutskjæringene til et nytt nivå.

- Det finnes jo så mye kunstferdig der ute. I fjor fant vi tegninger på nett, valgte oss Darth Vader, printet ham ut og ved hjelp av en projektor.

overførte, tegnet og kuttet vi inn i gresskarene. Det viktige er å ikke skjære helt igjennom, men beholde det innerste gresskarkjøttlaget. Det ble et veldig fint lys og skaper en stilig kontrast, sier Newth.

- Man kan si at Halloween minner om vår egen norske tradisjon, nemlig julebukk. Før tenkte jeg: Hvorfor ikke prøve å vekke den til live igjen, istedenfor å la seg overkjøre av amerikansk kommers og billig plastjuggel. Men jeg har kommet til følgende: Julebukk-tradisjonen var død mange steder lenge før Halloween kom, det ene erstattet ikke det andre, mener Newth.

Han mener noe av det fine med Halloween er at barna selv blir så engasjerte. Døden og spøkelser, lek med lys, lyd og mørke er spennende. Barna kan dermed få en stor rolle i planleggingen og gjennomføringen av feiringen.

Inspirasjonsbildene i galleriet på toppen er hentet med tillatelse fra Modern KiddoCostume Works og Etsy.

Skal du feire Halloween?
Du må velge et alternativ
Lag dette søte trekk-opp-antrekket slik: En dorull, lim på en isoporball på enden og lag i papp trekk-opp-nøkkelen som festes utenpå der igjen. Spray alt i gullfarge. Bind elastiske bånd eller strikk fra armene og fest dem til dorullen. 

Lag dette søte trekk-opp-antrekket slik: En dorull, lim på en isoporball på enden og lag i papp trekk-opp-nøkkelen som festes utenpå der igjen. Spray alt i gullfarge. Bind elastiske bånd eller strikk fra armene og fest dem til dorullen. 

Hva med en liten Frida Kahlo på døra? 

Hva med en liten Frida Kahlo på døra? 

Hva med en Gruffalo eller et lite reinsdyr? 

Hva med en Gruffalo eller et lite reinsdyr? 

Lag en baby Bowie eller et barn av regnbuen. 

Lag en baby Bowie eller et barn av regnbuen. 

Hel e familien Lego. 

Hel e familien Lego. 

Liten Dumbo. 

Liten Dumbo. 

Liten larve og liten sommerfugl. 

Liten larve og liten sommerfugl. 

Uhu, Littile Old Lady med rulllator bør skremme nabolaget så det holder. 

Uhu, Littile Old Lady med rulllator bør skremme nabolaget så det holder. 

På forsiden nå