«Heller det enn å stappe ungen full av medisiner»

Leserne har engasjert seg i om det er riktig å utsette barn for alternativ behandling.

Vi spurte: Hva synes du om at foreldre søker alternativ hjelp? 3000 har svart og rundt halvparten (43 prosent) svarer at de er skeptiske. Litt mer enn en firedel (27 prosent) svarer at det kommer an på slags type behandling.   Foto: Collage leserrespons/ ill. foto NTB/ Scanpix

Saken oppdateres.

I går skrev vi om familien Rova/Strömberg som etter flere måneder ned søvnproblemer hos datteren Melissa (2) har fått hjelp av både kiropraktor, osteopat og en søvnterapeut.

Det var etter en runddans i systemet og besøk hos en barnespesialist som mente at sovemedisin var løsningen, at vandringen til alternativbehandlere begynte.

Related contentFlere ulike alternative behandlere bekrefter at de får spedbarn med symptomene uro, søvnvansker og kolikkplager inn på klinikkene.

- Ofte har foreldrene vært hos både lege og helsestasjon først, forteller Helge Skåtun, leder i Norsk Osteopatforbund.

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) advarer foreldre mot å bruke alternativ behandling i stedet for å gi nødvendig medisinsk behandling, de bør også være klar over at de har et svakere rettsvern.

Les også: Melissa skrek om natten og ville ha vann en gang i timen
Les også: Desperate småbarnsforeldre søker til det alternative

Nær halvparten er skeptiske

Vi spurte leserne i en undersøkelse om hva de synes om at foreldre søker alternativ hjelp. Nær 3000 har svart.

Rundt halvparten (43 prosent) svarer at de er skeptiske. Litt mer enn en firedel (27 prosent) svarer at det kommer an på slags type behandling. «Det er helt greit» og «Forståelig, offentlig helsetilbud er ikke godt nok» besvares av 15- 16 prosent hver seg.

Vi ba også lesernes om deres egne opplevelser. Nordmenn er delt i synet på alternativ behandling, men flere forteller om hva som har hjulpet dem eller barna.

«Flere og flere tror på en alternativ løsning. En vanlig barnelege gjør normalt ingenting. Foreldrene vet intuitivt hva som kan hjelpe barnet sitt. Jeg for min del tror på fotsoneterapi og massasje ved søvnløshet og kolikk», skriver Anne-Karin.

«Kuttet ut all medisin! Anbefales på det sterkeste!»

Aina og Rigmor slutter seg til: «Heller det enn å stappe ungen full av medisiner», «det skader ikke med alternativ», skriver de.

Rannveig forteller: «Ja, akupunktur mot barneastma - med kjempefin effekt. Kuttet ut all medisin! Anbefales på det sterkeste!»

«Ja, har brukt alternativ behandling opptil flere ganger for begge barna for å slippe antibiotika-kurer. Hatt gode resultater med fotsoneterapi i kombinasjon med homeopati, f.eks mot øreverk», skriver Jannicke.

Kvinnene er i flertall blant avsenderne, de fleste menn som kommenterer er skeptiske, men noen drøfter hva alternativ medisin kan tilføre legevitenskapen.

«Jeg skjønner godt at folk søker alternativer til skolemedisinen. Ikke så mange vet at legevitenskapen i flere hundre år ikke har tatt hensyn det som påvirker vår helse og utvikling mest, og det er opplevelser. Legevitenskapen er i krise», skriver Inge Jarl.

«Men det var denne dokumentasjonen da...»

Noen lesere forteller at de fikk altenativ behandling da de selv var barn. Noen med hell, mens andre ser tilbake på det med skepsis:

Vidar forteller: «Da jeg var i tenårene hadde jeg astma og allergi, og min mor dro meg til en homeopat. Hvis jeg hadde fått ordentlige medisiner, så kanskje oppveksten min hadde vært mindre preget av astma.»

Alice Beathe er opptatt av dokumentasjonen og at foreldre derfor bør vokte seg alternativ behandling av de små:

«Datteren vår hadde kolikk i 6 mnd.  Men hele tiden fikk vi spørsmål: Har dere ikke vært til manuellterapeut? Akupunktur? Kiropraktor? Homeopat? Osteopat? Og når jeg svarte nei, så ble jeg ofte møtt med hevede øyenbryn og et «burde dere ikke forsøke ALT?» Det kunne nesten virke som om enkelte mente vi ikke ville vår datters beste fordi vi konsentrerte oss om det som faktisk er anbefalt fra lege og helsesøster. Placebo er selvsagt noe som alltid må regnes med. Men å sende barnet mitt til behandling som ikke kan dokumenteres? Nei, da skulle jeg vært utrolig desperat (og jeg vil dermed heller ikke utelukke at jeg noen gang kan komme til å gjøre det).»

«Suger profitt ut av fortvilelse og usikkerhet» 

Lesere reagerer på profittbiten i alternativbransjen:

«Grotesk at noen suger profitt ut av fortvilelse og usikkerhet ved å innbille foreldre at de behandler noe som går over av seg selv.», skriver Øystein.

Mens Christian skriver: «Samfunnet er terapeutifisert fra krybbe til grav. Alle ubehag i livet skal behandles, om så det er spedbarnsgråt. Der leger ikke trår til med piller eller kniv, står de alternative klare for å ta pengene dine.»

På forsiden nå