- Barna kan få et negativt syn på egen kropp og seksualitet

Forbud mot nakenhet kan gjøre stor skade.

Kast klærne: Det er naturlig at ungene er nakne på stranda, mener noen. Ikke alle er enige i det. FOTO: ILLUSTRASJONSFOTO: RIMDREAM/THINKSTOCK.COM 

Saken oppdateres.

Det er sommer,  og strendene fylles opp av bikinikledde voksne. Mange barn får løpe rundt uten en tråd på kroppen.

Men ikke alle. Noen liker ikke at ungene bader nakne.

- De som mener at barn ikke kan være nakne på stranda blander dette med voksen nakenhet knyttet til seksualitet, mener Evelyn Simonnes, sykepleier og sexologisk rådgiver ved Sex og Samfunn i Oslo.

Kropp er en fin ting

Hun mener at det er viktig å lære ungene til å ha et naturlig forhold til kroppen sin. Forbud mot nakenhet kan gjøre stor skade.

- Kropp er en fin ting. Det er befriende for barna å løpe rundt uten klær på stranda. Ved å be barna om å kle på seg, kan vi påføre dem et skambelagt forhold til egen kropp og seksualitet, sier hun.

Hun forteller selv om hvordan treåringen hennes for et par år tilbake ble nektet å bade naken i bassenget på Tusenfryd.

- Begrunnelsen for dette var at han kunne tisse og bæsje i bassenget. Men treåringer vet at de må gå på do. Det er også mulig å bruke en bleie, men la ungene være nakne på overkroppen, sier hun.

Ikke upåvirket av samfunnet

- Barndommen står ikke upåvirket av samfunnet. Nakenhet må sees i samfunnets og miljøets kontekst, mener psykologspesialist Kristina S. Moberg.

- Folk har ulike holdninger. Noen er ikke så opptatt av «friheten» og av det naturlige, men ser helst at barn opptrer ryddig, sier hun.

Hun peker også på at noen ser barnas nakenhet som det frie og herlige ved barndommen. Før man blir vurdert og før seksualiteten.

- De som gjør det vil nok oppleve at det er naturlig at smårollingene løper rundt uten klær, mener hun.

Noen syntes nakenhet er direkte frastøtende. Selv når de nakne er små barn.

- Noen blir sjenerte og synes nakenheten er ubehagelig, fordi barn jo gjerne tisser litt her og der. Det kan virke forstyrrende oppi en god strandpiknik. Et lite mindretall trigges negativt av nakenhet, forteller hun.

Naturlig fra skolealder

- I og for seg er det ingen aldersgrense for hvor lenge barna kan bade nakne. Barn ser på det å være naken som den naturligste ting i verden, sier Dr. Willy-Tore Mørch, professor i barn og unges psykiske helse ved helsefaglig fakultet ved Universitet i Tromsø.

- Forskning har vist at barn som har et naturlig avslappet forhold til nakenhet utvikler et sunnere seksualliv senere, sier han.

Mørch fraråder også foreldre å straffe nakenhet hos barn.

Som følge av pubertetsutviklingen og mer bevissthet rundt egen kropp og identitet, vil behovet for å dekke seg til komme naturlig. Barn påvirkes også av jenvaldrende, noe som bidrar i denne prosessen.

- Bevisstheten om at man har en egen kropp som ikke kan invaderes av andre skjer i barneskolen og opp gjennom skolealderen. Det er også nå at utvikling av identitet og ønske om integritet kommer, forteller han.

- Når barna kommer i skolealder vil de fleste foreldre la barnet gå i badebukse på stranda for å tilpasse seg stedets regler, mener han.

På spørsmål om småbarn i bikinioverdeler, svarer han:

Jeg antar at foreldrene kler på barna bikini fordi de syns det er søtt, ikke fordi de synes det er sjenerende at de går nakne.

Badebuksa avgjør ikke

Ingen ønsker jo at barna skal få et skambelagt forhold til kroppen sin. Moberg tror ikke en badebukse avgjør dette.

- Vi voksne romantiserer gjerne barndommen som noe som er forbi og som noe vi forherliger. Jeg tror ikke en badebukse er avgjørende for et komplisert forhold til kroppen, sier hun.

Hun understreker at det ikke er noe som er rett eller galt. Foreldrene får ta egne avgjørelser.

- Jeg håper foreldre som ønsker badebuksen på gjøre det litt enkelt. Ikke lag noe ute av det. Hjemme har vi på truse, på stranda bruker vi badeshorts, sier Moberg.

- Når barnet blir større kan det være greit å si at de er store nå, og at det kun er småbarna som trenger å lufte seg, forteller hun.

Redd for pedofile

Mange foreldre kan oppleve å bli usikre.

De har ingen forutsetning for å vite noe om hvem som beveger seg i barnas nærhet på stranden. Tanken på at det kan være mennesker med avvikende seksualitet i området kan oppleves skremmende. Et aspekt ved vår kultur er at fokuset på barns uskyld ikke gjelder i alles øyne.

- Dersom barna ikke lenger får utfolde seg fritt på grunn av faren for seksuelle overgrep er vi inne på et helt feil spor. Sjansen er så liten. Særlig hvis du holder barna under oppsyn, mener sykepleier og sexologisk rådgiver Simonnes.

- Enkelte mennesker har en forstyrrelse. Vi vil beskytte de små, og resultatet kan bli at vi begrenser friheten deres. Det er veldig synd, sier psykologspesialist Moberg.

Les mer:

Sjenerte barn kan hjelpes

Hun forsker på sjenanse

Naken pomp eller badedrakt

Artikkelen er skrevet av og publisert på Klikk.no

På forsiden nå