ASBJØRN KROKSTAD

Cantares gode musikervenn gjennom mange år, Asbjørn Krokstad døde 31. juli, 86 år gammel.

Han spilte kontrabass i «Faurés Requiem» 23. november 2014. Det var hans siste gave til Hospitalskirken.

Med sin musikerferdighet og skarpe vennlighet spilte han entusiastisk med i bl.a. Pergolesis «Stabat Mater», Vivaldis «Gloria», Purcells «Dido & Aeneas» og altså: «Faurés Requiem».

Han var alltid forberedt – møtte én time før øvelser for å akklimatisere instrumentet, varme opp og stemme; - og ga strenge anmodninger om tydelig tale og presise partitur-angivelser.

Krokstad skrev boken «Å dirigere orkester, korps, kor» i 1968/1977.

Han var en myndig og mangfoldig musiker og en betydelig mangefasettert professor i akustikk ved NTNU og promoterte f.eks. Gamle Teatersal på Trøndelag Teater og Frimurerlogen som eminente lokaliteter for konsertvirksomhet i Trondheim.

Musikeren og akustikeren Krokstad kjempet mot støyforurensing og etterlyste bedre metodikk for desibelmålinger, avlesninger og særlig tydeligere håndhevingsforskrifter fra myndighetene. Hans stemme burde veie tungt.

Så var han også en dyktig og temperamentsfull dirigent. Han ledet bl.a. Trondheim Byorkester i 1980-årene. Orkesteret ble pisket fremover og full av age spilte vi for livet. Det gikk bra. Asbjørn Krokstad rundet alltid av øvelsene med godmodig og talentfullt humør. Etter boken.

Vi takker Asbjørn Krokstad for lidenskapelig virksomhet i musikkens tjeneste.

Anne Cathrine Due Aagaard