ODD-BJØRN LERVIK

Odd-Bjørn Lervik døde 10. juli, 78 år gammel. Han bodde i Oslo, men var ofte i Verran og heimbygda Verrastranda, der han hadde beholdt barndomsheimen.

Odd-Bjørn var et organisasjonstalent, det kom til nytte både i idrett og politikk. Som ung gikk han handelsskole på Steinkjer, og ble så ansatt i No-Tra-Mo som materialforvalter. Han drev aktivt med idrett, særlig orientering, sammen med den yngre broren Øyvind. Odd-Bjørn var med og startet orienteringsklubben Faun på Steinkjer i 1959, og var klubbens første leder. Han satt også i styret i Steinkjer Skiklubb, og ble i 1960 leder i Nord-Trøndelag Orienteringskrets.

Odd-Bjørn startet og var første leder i Nord-Trøndelag Unge Høyre. I 1965 ble han ansatt som Høyres fylkesleder i Troms. Han hadde da giftet seg, sønnen ble født i 1967. Etter fire år i Tromsø gikk ferden til Trondheim og jobb som fylkessekretær i Sør-Trøndelag Høyre. I 1972 ble datteren født. To år senere flyttet familien til Oslo. Odd-Bjørn var nå organisasjonssjef i Oslo Høyre. I en periode var han sekretær på Stortinget. Han ledet også Aftenskolen, Høyres studieforbund, i et par år. Han leste mye og hadde store kunnskaper, særlig innen historie, samfunn og litteratur.

I 1985 tok Odd-Bjørn eksamen som kommunalkandidat ved Norges kommunal- og sosialhøyskole. Deretter ble han organisasjonskonsulent i Skolesjefens etat i Oslo, og fra 1989 til 1992 lønningssjef. Ved nyttår 2001 gikk han av med AFP, men fortsatte en del år i Oslo forliksråd.

I 2012 flyttet han til bydelen Nordberg for å bo nærmere sønnen og dennes familie. Datteren og hennes familie bor i San Francisco, som pensjonist kunne Odd-Bjørn også være der på lengre besøk.

I årenes løp hadde Odd-Bjørn en rekke verv, særlig i Høyre og Lions Club. For få år siden hjalp han i gang en Høyre-gruppe i Verran.

Vi som var Odd-Bjørns slektninger og venner, føler at vi har mistet et humørfylt og energisk midtpunkt. Odd-Bjørn var et sosialt oppkomme – vennlig, hjelpsom, helhjertet.

Flid og nøysomhet satt dypt, hans bakgrunn fra småbruk og fiske var med og formet ham. Han gikk sine første skoleår på Trongsundet skole. Det var fem kilometer å gå, for så å bli rodd over sundet. I 1950 flyttet familien til småbruket Naustlia på Verrastranda. Odd-Bjørn og broren hjalp til med både jordbruk og fiske, de fisket også selv og solgte.

I alle år var Odd-Bjørn svært glad i å fiske. For oss i slekta var det et høydepunkt når han inviterte på verratorsk.

Odd-Bjørn var en trivselsskaper. Søskenbarna forbinder ham og alle på Naustlia med lyse sommerminner og barndomsminner.

Lokalhistorielaget i Verran hadde mye glede av den gode fortelleren Odd-Bjørn. Sammen med et søskenbarn reiste han på lofotfiske vinteren 2013. En drøm om å følge gammel lokal tradisjon ble realisert og ble til en god artikkel i årboka.

Odd-Bjørn var gutten fra «småheiman» ved Verrasundet. Han gjorde en klassereise, men var alltid trofast mot både sin overbevisning og sine røtter.