Minneord: Terje Helmer Simensen

Saken oppdateres.

TERJE HELMER SIMENSEN

Professor Terje Simensen gikk bort den 22. juli, etter et langt og rikt liv. Han ble 88 år. Han var en meget god venn og enestående kollega. Hans overbevisning var at framtidens utfordringer med vannressurser og avfall innen det store bildet av endringer i klima og miljø bare kan møtes med et tverrfaglig og helhetlig kunnskapsgrunnlag.

Terje var utdannet til sivilingeniør i England. Spesialisering i Public Health Engineering ga ham en ny kompetanse i Norge. Han var med på etableringen av Norsk institutt for vannforskning (NIVA) fra 1958, hvor han var sentral i oppbyggingen av norsk vannforskning.

Han ble i 1975 tilsatt som landets første professor i vannforsynings-, avløps- og renovasjonsteknikk ved NTH. Her var han ledende og avgjørende for oppbyggingen av et nytt fag og forskningsområde i Norge. I 1991 ble han styreleder ved etableringen av Senter for miljø og utvikling (SMU) ved NTNU, og realiserte gjennom dette sin innstilling om tverrfaglig forskningsbasert kunnskap.

På begynnelsen av 90 tallet veiledet han sine hovedoppgave-studenter i Nepal med kollegaer fra NTNU i byplanlegging og byggeteknikk. Dette la grunnlaget for nytenkning om lokale løsninger som fokuserte på sårbare grupper og relasjoner til helse, vann og sanitære forhold.

Terje engasjerte seg også aktivt i Norad-finansierte forsknings- og utviklingsprosjekter. Han var koordinator og forsknings-veileder for vannforvaltningsprosjektet i Pangani-vassdraget i Tanzania.

Han var en skattet foreleser og forskningsveileder og en vis og varm mentor. Han var kunnskapsrik, ettertenksom og alltid solid i sine innstillinger og vurderinger. Han elsket naturopplevelser, var jordnær og nøysom.

Sitt samfunnsengasjement delte Terje med sin kjære kone, Else, og sin barnerike familie. De arrangerte hvert år store, inkluderende juleselskap på Munkaunet, der Terje trakterte flygelet og skapte varm atmosfære.

Hans Christie Bjønness, Helge Brattebø, Liv Fiksdal, John Eilif Hermansen, Tore Haavaldsen, Bjørn Røe


Minneord i Adresseavisen

Adresseavisen publiserer innsendte minneord i papiravisen og digitalt. Les flere minneord her.

Vi tar gjerne imot innsendte minneord. Teksten bør ikke være mer enn 1800 tegn med mellomrom, og minneordet bør sendes inn senest én måned etter dødsfallet. Vi tar også imot bilder. Send det til folk@adresseavisen.no

Minneordene skal skrives i omtaleform og bør inneholde dato for dødsfallet og alder på avdøde.

Minneordet publiseres på adressa.no fortløpende og i papiravisen ved første anledning.

§
Vis debatt
Utforsk tema:
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå