MORTEN ULRIK ANKER

Professor emeritus Morten Ulrik Anker døde 15.august i Trondheim, 84 år gammel.

Med det er en kunnskapsrik, vennlig og omsorgsfull hedersmann borte. Han fremhevet ikke seg selv, men var et forbilde og mentor for oss som fikk gleden av å være hans studenter og kolleger.

I mer enn 60 år var NTNU institutt for elkraftteknikk en viktig del av Mortens liv. Etter endt NTH-studium jobbet han i noen år som forsker ved ASEA (ABB) i Sverige før han i 1961 kom tilbake til Institutt for elkraftteknikk ved NTNU, hvor han tok sin doktorgrad innen anvendt elektroteknikk i 1963. I løpet av sin mer enn 40 år lange yrkeskarriere ved NTNU var han ansatt som; foreleser, stipendiat, institutt-ingeniør, førsteamanuensis og fra 1988 professor i elkraftteknikk innen fagområdet høyspenningsteknikk. Etter at han ble pensjonist, fortsatte han som velvillig foreleservikar, sensor og støttespiller frem til cirka 2008.

I tillegg til å være en allsidig og respektert fagperson, var han også en særdeles god formidler og foreleser. Han hadde en unik evne til å presentere kompliserte sammenhenger på en enkel, oversiktlig og pedagogisk måte. Hans rolige og behagelige foreleserstil, kombinert med systematisk tavlebruk, gjorde det lett for studentene å både forstå og ta egne notater av både lange matematiske utledninger og detaljerte illustrasjoner. Typisk nok deltok han med like stor iver og grundighet i undervisningen av grunnleggende fag som analyse av elektriske kretser så vel som i høyere årskurs ingeniørfag innen materialteknikk og høyspenningsteknologi. Flere av hans mange kompendier fra 1980 – 90 tallet er fremdeles i bruk som støttelitteratur i dagens undervisning på BSc, MSc og PhD-nivå. Hans store omsorg for studenter og kolleger kom også til uttrykk ved at hans kontordør alltid var åpen - både for faglige spørsmål og vennlige råd i små og store spørsmål.

Hans forskningsinnsats var først og fremst knyttet til utvikling og prøving av olje-papirisolasjon, for kabler og transformatorer. Innen dette området veiledet han et stort antall studenter, samtidig som han deltok aktivt i internasjonale og nasjonale standardiseringskomiteer. Hans internasjonale engasjement kom også til uttrykk i undervisningsaktivitet. Fra tidlig på 1970-tallet deltok han aktivt i elkraftteknikks NORAD-kurs for studenter fra utviklingsland.

Morten Ulrik Anker var alltid blid og i godt humør, med velutviklet sans for spøk og moro. Det er trist at Morten Ulrik ikke lenger er blant oss. Vi har mistet et avholdt menneske, som har satt dype spor etter seg ved NTNU institutt for elkraftteknikk.

Vår medfølelse går til familien og alle som var Morten nær.

Erling Ildstad, Frank Mauseth, Hans Kristian Høidalen og øvrige kolleger ved NTNU

Minneord i Adresseavisen