FRANK MARCUS VOKES

Frank Vokes døde 4. september, 90 år gammel. Med Frank er en av Norges mest markante og dyktige malmgeologer gått bort. I Norge er det hans arbeider med kismalmene, som har satt spor. Frank var lærer og veileder for flere generasjoner av norske malmgeologer, og har satt sitt preg på norsk mineralindustri, også gjennom samarbeidsprosjekter med flere av landets viktigste gruve- og prospekteringsselskaper.

Frank kom fra Yorkshire og tok sin geologiske utdanning på University of Leeds (B. Sc., Mining, 1948 og M.Sc, Geology, 1950). Han var ansatt, bl.a. som gruvegeolog, ved Nchanga Consolidated Copper Mines i Zambia i perioden 1950–53. 1953 ble han ansatt ved Norges geologiske undersøkelse i Oslo og han tok norsk Dr.philos. grad på kopperforekomstene i Birtavarre i Troms i 1957. Under et engasjement hos Geological Survey of Canada 1957–58 studerte Frank molybdenforekomster, en interesse han fulgte opp tilbake i Norge. Han var eneforfatter av verket: «Molybdenum Deposits in Canada» som ble utgitt av Geological Survey of Canada i 1963. 1963–65 var Frank engasjert i 20 måneder som gruvegeologisk ekspert i et FN-prosjekt: «Groundwater and Mineral Resources Survey» på Kypros.

I 1966 kom Frank til NTH som professor i malmgeologi. Han kom med et stort engasjement og med en bred kontaktflate til internasjonal forskning. I dag kan vi se hvordan sulfider blir avsatt på havbunnen, men på 60-tallet var ikke dette åpenbart. Sammen med stipendiater og studenter ledet Vokes forskningen på dette området, og på 1970-tallet ble han leder for UNESCO-prosjektet: «Correlation of Caledonian Stratabound Sulphides» som førte til et omfattende samarbeid med forskere i Norden, Storbritannia, USA og Canada.

Franks 70-årsdag ble markert med et internasjonalt symposium i Trondheim om vulkanske sulfidforekomster: 77 forskere, fra bl.a. Australia, Canada, Japan, Kina, Russland og USA deltok, og dette viser hvor høyt verdsatt Frank var som vitenskapsmann og kollega.

Ingrid og Frank hadde et gjestfritt hus på Lohove hvor utenlandske forskere ble invitert sammen med stipendiater og yngre forskere ved NTH/NTNU og NGU. Dette var veldig viktig for det malmgeologiske miljøet i Trondheim

På vegne av flere generasjoner av malmgeologer vil vi uttrykke en stor takknemlighet for det Frank bidro til geologimiljøet og spesielt fra alle studenter og stipendiater som hadde gleden av å ha Frank som veileder.

Arne Bjørlykke, Rognvald Boyd, Tor Grenne og Peter Ihlen

Minneord i Adresseavisen