OLE JAKOB JOHANSEN

Barnelege Ole Jakob Johansen døde 25. september, 73 år gammel etter flere års sykdom. En hedersmann er den betegnelsen som først faller oss inn når vi skal minnes Ole Jakob.

Ole Jakob ble født i 1944, og vokste opp på Møllenberg som eldst av tre brødre. Han studerte medisin i Oslo. Under turnustjenesten i Kristiansund traff han Ingebjørg som han siden holdt sammen med. I 1975 flyttet de til Trondheim hvor Ole Jakob ble spesialist i barnesykdommer, og hvor han arbeidet som overlege frem til sykdommen tvang han til å pensjonere seg i 2012. I nær 20 år undersøkte han praktisk talt alle nyfødte barn i fylket, og hadde hovedansvar for den medisinske oppfølgingen av barn med Downs syndrom. Ole Jakob bidro sterkt i forsknings- og i undervisningsaktivitetene ved universitetssykehuset, og var en god kollega for sykepleiere, barnepleiere, jordmødre og leger. I 2012 fikk han Kongens fortjenestmedalje for sin store innsats.

Ole Jakob var i tillegg friluftsmann, jeger og fisker, med utgangspunkt i hytta på Nerskogen eller feriestedet på Averøya. Han var motorsykkelentusiast, og interessert i astronomi. Under turnustjenesten bygget han en stjernekikkert hvor han hentet materialet skipsverftet i Kristiansund. Sjøfarts- og krigshistorie var et annet interessefelt. Her leste han blant annet bøkene til forfatteren Patric O’Brian på autentisk-historisk engelsk.

Først og fremst var Ole Jakob en tilstedeværende og engasjert far for sine to døtre, og bestefar for sine tre barnebarn. Vi sørger over å ha mistet en god venn og kollega. I disse dager går våre tanker til Ingebjørg, døtrene og barnebarna, og til den øvrige familie. I den vanskeligste sykdomsperioden ga Ole Jakob sterkt uttrykk for hvor glad og heldig han var som hadde sin nærmeste familie rundt seg.

På vegne av venner og kolleger.

Torstein Vik, professor, NTNU, Elisabeth Selvaag, Klinikksjef Barne- og Ungdomsklinikken, Kjell Å Salvesen, Klinikksjef Kvinneklinikken og Runa Heimstad, Medisinsk fagsjef St. Olavs hospital.

Minneord i Adresseavisen