TORE LINDBEKK

Tore Lindbekk døde 28. september i Oslo, 84 år gammel.

Tore hadde sin oppvekst og utdanning fra Oslo. Til Trondheim kom han 36 år gammel i 1969 da han ble ansatt som første professor i sosiologi ved Norges Lærerhøgskole ved Universitetet i Trondheim. Oppdraget var å bidra til å etablere faget samfunnskunnskap som var sammensatt av sosiologi, historie og samfunnsøkonomi. Kun to år senere, i 1971, hadde han en helt sentral rolle i etableringen av Institutt for sosiologi og samfunnskunnskap (ISS), nå Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

Innenfor fagfeltet arbeidet Tore særlig med utdannings- og forskningssosiologi. Han ga ut flere bøker om både skolesosiologi og forskningspolitikk, men mange av de som har studert sosiologi eller samfunnsfag i Trondheim har nok også lest hans bok Samfunnsteori: fra Marx til Giddens (1996).

I tillegg til å drive med undervisning og forskning hadde Tore mange viktige verv blant annet som dekanus og som formann i Hovedkomiteen for norsk forskning. Hans engasjement ledet ham også over i sentrale verv utenfor akademia.

Han var svært aktiv i det politiske liv på lokal- og fylkesnivå, både som viseformann i Trondheim Høyre fra 1972, som medlem av Trondheim bystyre i perioden 1976–1983 og som medlem av Sør-Trøndelag fylkesting (1976-79).

Som professor emeritus har Tore greid å vedlikeholde sin egen forskningsaktivitet, og vi som kolleger ved NTNU har satt pris på at han regelmessig tok turen innom ISS for å diskutere aktuelle faglige spørsmål.

Norsk sosiologiforening tildelte Tore sin hederspris i 2003. Ved ISS henger portrettet av Tore som instituttets grunnlegger på møterommets hedersplass.

Vi minnes Tore Lindbekk i takknemlighet, og sender våre varmeste tanker til Kari og resten av familien.

Toril Aalberg, på vegne av kolleger ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU