JOHAN ANDREAS MÆLAND

Johan Andreas Mæland døde etter akutt sykdom den 22. november. Han var født på Bømlo i 1934. Han studerte medisin ved Universitetet i Oslo og gjennomførte deretter spesialisering i medisinsk mikrobiologi ved Haukeland sykehus, og tok doktorgrad ved Universitetet i Bergen. I 1976 flyttet han til Trondheim for å overta stilling som avdelingsoverlege ved mikrobiologisk avdeling ved Regionsykehuset. I tillegg hadde han bistilling som professor ved Universitetet i Trondheim. Han var involvert i startfasen av Det medisinske fakultet og medisinerutdanningen i Trondheim. I perioden 1978–1980 var han også Dekanus ved det medisinske fakultet.

Som sjef for mikrobiologisk avdeling satte Mæland høye krav til kvalitet i avdelingens diagnostiske virksomhet og forskningsaktivitet. Medarbeidere som viste engasjement fikk i stor grad oppfordring til og oppbakking for at slik aktivitet skulle stimuleres. Han var en dyktig pedagog og likte å undervise. Han var også fremsynt ved å legge til rette for og ta i bruk moderne teknikker i diagnostisk rutinevirksomhet og innen forskning.

Vitenskapelig var han hele tiden vært aktiv, etter hvert med hovedvekt på karakterisering av betahemolytiske streptokokker gruppe B som er viktigste årsak til blodforgiftning hos nyfødte. På dette området hadde Mæland en sentral rolle som veileder flere doktorgrader, nasjonalt og internasjonalt er hans arbeid høyt respektert.

Også etter at han ble pensjonist ved fylte 70 år i 2004 var Johan A. Mæland fortsatt i jevnlig kontakt med avdelingens miljø og aktiv innen sitt favorittforskningsområde. Dette arbeidet har resultert i en rekke vitenskapelige publikasjoner med Mæland som viktig bidragsyter. For to doktorgradsstipendiater fra Zimbabwe tok Mæland i tillegg til selve den faglige veiledningen også personlig omsorg for deres ve og vel. Mæland har satt tydelige spor etter seg i norsk og internasjonal mikrobiologi.

Johan A. Mæland pleide alltid å delta når avdelingen hvert år inviterte tidligere ansatte til julelunsj. Han pleide da å holde en tale hvor han med sin lune humor på vegne av alle pensjonistene takket for invitasjonen, og så fram til å møtes igjen neste år. Men slik skulle det ikke gå i år.

Vi lyser fred over Johan Andreas Mælands minne.

På vegne av medarbeidere ved avdeling for medisinsk mikrobiologi,

Jan Egil Afset, Randi Valsø Lyng, Kåre Bergh og Svein Arne Nordbø