JOHN BRANDÅSTRØ

Min kjære bror John gikk bort 12. januar i en alder av 91 år.

John var nesten aldri syk og en globoid eller paracet hadde han vel aldri tatt før etter fylte 90 år. Da slo sykdommen til, og de siste to årene har han vært noen turer innom sykehjemmet. John ble gravlagt på Leksvik kirkegård den 19 januar. Til stede var godt over 100 av slekt og gode venner som fulgte han på hans siste ferd. Kirken var vakkert pyntet med blomster fra mange. Presten holdt en fin tale som omhandlet Johns liv og levnet. I begynnelsen av seremonien spilte musikkgruppen Toraderan to musikkstykker, «Annas visa» og «Jag har hört om en stad».

Før John tok over heimgården hadde han diverse jobber utenfor bygda, først i en fabrikk for fiskeredskaper i Åsen og deretter på Parr møbelfabrikk i Stjørdal. Videre dro han til Sykkylven på Sunnmøre der de store møbelfabrikkene var. Der traff han gamle kjente, trekkspillerne Torstein Tangmyr og Bjarne Øvergaard. Dette ble den første musikkgruppa som John ble med i, Trøndertrion. Siden fulgte mange spillejobber som «komper» i mange band og musikkgrupper. John ville aldri være noen forgrunnsfigur, men holdt seg som regel litt i bakkant. Det var gitar som var det egentlige instrumentet hans, men for om lag 20 år siden gikk han litt lei av gitaren og begynte å spille fiolin. Det var et instrument som også far spilte i sin ungdom.

På nittitallet begynte det å bli mange musikkgrupper i bygda og en av disse var den etter hvert så kjente gruppa Toraderan. De spilte på flere instrumenter og sammen med dem spilte John på fiolin. Seneste opptreden var nå i høst 2017. John hadde veldig godt musikkøre og han spilte ofte andrestemme der han følte at det passet. Dette ble godt likt av publikum.

John var en veldig stedbunden person i godt voksen alder og han hadde ingen ønsker om å ut og fare. Derimot var han veldig glad når han fikk besøk. Alle ble møtt med et stort smil, og kom det noen med et instrument eller to ble det stor stas. Det var alltid mye musikk i hjemmet vårt. Noe som sikkert mange ikke visste var at John hadde en særdeles myk og fin sangstemme. Jeg vil tro at mange i bygda har hatt stor glede av musikken hans, og da spesielt når han sammen med Toraderan spilte for eldre og andre svake grupper. John og jeg hadde mange hyggelige stunder sammen og jeg vil savne han stort.

Til slutt vil jeg lyse fred over minnet om John.

Harald

Minneord i Adresseavisen