JON STEINAR GUDMUNDSSON

Jon Steinar Gudmundsson døde 9. januar, 70 år gammel, etter kort tids sykdom.

Jon Steinar var fra Island og ble utdannet som kjemiingeniør med B. Sc fra Heriot-Watt University. Edinburgh i 1973 og med Ph.D. fra University of Birmingham i 1977. Han var forsker ved Orkustofnun (National Energy Authority), Geothermal Division i Reykjavik i 1977-1981 og direktør for UNU Geothermal Training Programme i 1986-1989. I 1981-1985 var han Assistant Professor ved Stanford University og Manager of Standford Geothermal Program.

Jon Steinar ble ansatt som førsteamanuensis ved NTH (NTNU) i august 1989 og som professor fra 1991. Siden 2015 var han professor emeritus ved NTNU. Han var en populær foreleser og underviste i petroleumsproduksjon og naturgass. I tiden ved NTNU veiledet han vel 90 hovedfagskandidater (MSc) og førte ut 12 PhD-kandidater.

Jon Steinar var en aktiv forsker og ved NTNU bygget han opp et laboratorium for naturgasshydrater med det formål å studere lagring og transport av naturgass i form av gasshydrat. Dette resulterte i et prosjekt i samarbeid med industri i Norge og Japan. Han utviklet også teknologi for å bruke en trykkpuls til å finne voksavleiringer i oljerørledninger på havbunnen. Han oppsummerte mye av sin viten i boken «Flow assurance solids in oil and gas production», som nettopp er kommet ut på det velrenommerte forlaget CRC Press.

Jon Steinar var politisk engasjert og representerte Høyre i Trondheim bystyre i 2003-2010. Han engasjerte seg også for å få bygget en gassledning fra Ormen Lange til Sverige og Finland.

Vi ble fast ansatt ved NTH (NTNU) omtrent samtidig og jeg ble godt kjent med Jon Steinar for vel ti år siden da vi var ledere for en studentekskursjon til Brasil. Vi besøkte bedrifter i Rio de Janeiro, Niteroi, Macaé og Salvador. I Salvador hadde studentene påskeferie så vi dro på tur med en gruppe brasilianere til områder rundt elven São Francisco.

Vi var begge medlemmer av klubben Bacalaoens elskere der vi deltok på månedlige møter med fremragende retter av klippfisk. Jon Steinar bidro med lysbildefremvisning fra sitt arbeid og fra Island. Han var også med på våre turer til Mausundvær og til Lisboa.

Jon Steinar var en trivelig mann med lun humor og en god replikk. Det er ufattelig trist at han er borte, og våre tanker går til familien og spesielt til Rigmor. Hun har mistet en hengiven og trofast mann.

På vegne av kolleger og venner ved NTNU og Bacalaoklubben.

Bjørn Ursin